Tippex

Deel hier je zorgen over je zieke huisgenoten.
Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Tippex

Berichtdoor Marthe » do 10 sep 2015, 21:50

Jarenlang is Tippex mijn 'low maintenance' kat geweest: een kat die weinig tot geen 'onderhoud' nodig had. Ik zei altijd voor de grap dat ze op water en lucht leefde, omdat ze haar brokken zo vaak uitspuugt na het eten.

Een maandje geleden heb ik haar mee naar de dierenarts genomen. Niet omdat er iets mankeerde, maar om een seniorencheck te laten doen. Leek me wel goed voor een kat van bijna 11 jaar die al zeker 5 jaar niet bij de dierenarts geweest is. Haar urine werd onderzocht en oké bevonden. Ze had een keurig soortelijk gewicht, waarmee nierproblemen eigenlijk uitgesloten waren. Bij lichamelijk onderzoek constateerde de dierenarts een enorme hartruis aan beide kanten. Ze bleef maar zeggen dat het echt goed was dat ik met Tippex gekomen was. Je kunt je voorstellen dat dat me niet echt geruststelde. Ik heb het advies voor een hartecho uiteraard opgevolgd en kon 2 weken later terecht in Oisterwijk.
De diagnose verraste me niet: HCM. De ernst was gelukkig niet zo groot als ik me had voorgesteld. Tippex haar hartkamer was wel iets vergroot, de hartwand verdikt en het septum (als ik het goed heb) ook, waardoor er dus een ruis ontstaat. Haar hartslag was eveneens torenhoog, wat natuurlijk ook ten dele door stress kwam. De specialist adviseerde me om bij de dierenarts nader bloedonderzoek uit te laten voeren. Gezien Tippex haar hogere leeftijd, was het zinvol om te kijken of de HCM primair of secundair ontstaan was.
Mijn vakantie zat er net tussen, maar ik ben daarna zo snel als ik kon naar de dierenarts gegaan voor bloedonderzoek. Zowel de dierenarts als ik hadden niet het idee dat er sprake was van een schildklierprobleem. De bloeddruk is bij katten enorm moeilijk te onderzoeken, omdat je heel snel een vals positieve uitslag krijgt als een kat gestrest is. Dus, uiteindelijk alleen bloedafname om de schildklier te bepalen.

3 dagen later had de dierenarts mijn voicemail ingesproken. De uitslag was binnen en het schildklierhormoon bleek torenhoog te zijn, dus of ik contact wilde opnemen voor behandeling. Enkele uren later kreeg ik haar te spreken. Ze vertelde me verbaasd te zijn geweest over de uitslag. Normaal ligt de waarde van het schildklierhormoon tussen de 20-30. Tippex had een waarde van 170!! Daarmee kunnen we wel verklaren waarom haar hart een HCM beeld laat zien. Haar volledige lijf is volledig en mogelijk al langdurig overbelast door een overactieve schildklier.
Ik heb die middag meteen medicatie opgehaald, om de schildklierwerking te remmen. Over 6 weken volgt er een hernieuwd bloedonderzoek, om te zien of de medicatie aanslaat. Als dit zo is, zijn er 3 mogelijkheden: levenslang doorgaan met medicatie, opereren om de aangetaste delen van de schildklier te verwijderen of behandeling van aangetaste delen met radioactief jodium. Over de 2 laatste opties zou ik t.z.t. nog wat meer willen weten. Daarbij kan ik me ook voorstellen dat opereren ook alleen kan als er nog genoeg gezond weefsel overblijft, wil je zonder medicatie kunnen. Als ze na operatie nog medicatie moet, heeft dat geen nut natuurlijk.

Het bizarre van dit alles is dat ik niets, maar dan ook niets aan Tippex gemerkt heb! Ik heb een informatieboekje meegekregen over schildklierproblemen, en ik herken de kenmerken eigenlijk niet. Hét kenmerk van hyperthyreoïdie is gewichtsverlies ondanks een enorme eetlust. Tippex woog nu 100 gram meer dan 5 jaar geleden en eet niet veel. Ze drinkt niet overmatig, plast niet overmatig. Ze geeft wel regelmatig direct na het eten op, maar dat schijnt niet te zijn wat er bedoeld wordt met veel braken bij deze problemen. Ze is niet rusteloos, niet agressief en haar nieren functioneren ook nog goed. Ik begrijp eerlijk waar niet hoe een kat zo'n extreem hoge waarde kan hebben en geen klinische symptomen laat zien. Heel bizar.. Ik ben echt enorm blij dat ik Tippex preventief heb laten onderzoeken. Haar hart is helaas al wel aangetast, maar doordat dit nu aan het licht gekomen is en de onderliggende oorzaak van haar HCM aangepakt kan worden, zal de HCM zich hopelijk niet verder ontwikkelen.

Gebruikersavatar
Judith
Berichten: 420
Lid geworden op: ma 25 okt 2010, 12:26
Locatie: Alphen aan den Rijn

Re: Tippex

Berichtdoor Judith » vr 11 sep 2015, 20:08

Jemig Marthe wat schrikken. Bijzonder dat je gewoon niks merkt aan een kat die je zo goed kent, meesters in verbergen zegt men wel eens...
Hoop dat je snel de beste behandeling voor Tippex vindt.
Liefs

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Clemmetje » vr 11 sep 2015, 20:21

Zo zie je maar weer dat onze katten moeilijk te doorgronden zijn.
Gelukkig ben jij zo verstandig geweest om een seniorencheck te doen en kom je op deze manier achter dit probleem.
Ik hoop ook dat ze positief op de medicatie reageert.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Wil » za 12 sep 2015, 12:05

Hoi Marthe wat zal je vreselijk geschrokken zijn ,dit was heftig nieuws

Gelukkig dat je haar voor haar senioren check gedaan hebt en er nu achter bent dat haar schildklier niet goed werkt ,daar is gelukkig iets aan te doen ,,Het blijft wel altijd een kwestie van controleren met een niet goed werkende schildklier ,We gaan duimen meid ,,,,
Tippex zet hem op dry_sm
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

riddle
Berichten: 1245
Lid geworden op: di 06 sep 2011, 17:15

Re: Tippex

Berichtdoor riddle » za 12 sep 2015, 19:37

Hei Marthe,
ik heb hier ook een poesje met hyperthyroïdie, maar Jadzia is al 14 jaar.
Ze staat op medicatie, omdat narcose bij haar niet kan door haar HCM.
Anders zou ik geopteerd hebben voor de behandeling met radio-actieve isotopen.
Bij chirurgie is het gevaar heel groot dat er een ieniemienie stukje weefsel achterblijft en dan helpt het geen zier.
De radio-actieve behandeling is het veiligste én definitief. Je kat moet wel zo'n 5 dagen opgenomen worden en het kan alleen in centra waar ze de nodige machines hebben. Hier in België is dat Gent. Ik neem aan dat ze dat bij jullie in Utrecht ook wel doen ?
Aanvankelijk moet je regelmatig bloed laten prikken om op te volgen welke dosis medicatie nodig is, maar eenmaal dat is geregeld, gaat het vlot hoor.
Gesteld dat je Tippex kan pillen natuurlijk.
Gelukkig heb je het bijtijds gevonden!
En ja, katten kunnen ongelooflijk goed maskeren dat er wat mis is!
Veel beterschap,
Ann

Gebruikersavatar
Raaf
Berichten: 2756
Lid geworden op: zo 27 apr 2014, 14:38
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Raaf » za 12 sep 2015, 19:41

Jemig.......dat komt even binnen!!!
Hopelijk knapt Tippex goed op door de medicatie en kunnen jullie zo nodig een plan van aanpak opstellen.
Heel veel beterschap en ik ga dit even volgen.
Tenslotte heb ik ook een stuk of drie senioren die op het oog niks mankeren..............
CATHOUSE-ART; EEN UNIEK PORTRET VAN JE HUIS/DIER/WILDLIFE.
http://www.cathouse-art.nl/

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Marthe » ma 14 sep 2015, 17:04

De radio-actieve behandeling is het veiligste én definitief. Je kat moet wel zo'n 5 dagen opgenomen worden en het kan alleen in centra waar ze de nodige machines hebben. Hier in België is dat Gent. Ik neem aan dat ze dat bij jullie in Utrecht ook wel doen ?
Ik geloof inderdaad dat ze daarvoor opgenomen moeten worden in Utrecht. Ik weet niet of ik dat wil. Tippex is een bange kat die heel snel uit balans is. Dan vind ik het wel heel erg moeilijk om haar 5 dagen achter te laten en daarna weer op te halen, want ik kan niet zomaar vrij nemen van mijn werk en telkens naar Utrecht karren. Eerst maar even afwachten of de medicatie aanslaat en dan bepalen hoe of wat.

Ze zit nu ruim 1,5 week aan de medicatie. Natuurlijk ben ik heel scherp aan het kijken of ik (gedrags)veranderingen zie bij haar, voornamelijk ook of dat bepaald gedrag vanuit de overactieve schildklier er niet stiekem in geslopen is en ik het daarom niet opgemerkt heb. Tot dusver zie ik geen verandering.

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Clemmetje » ma 14 sep 2015, 19:45

Jammer dat je nog geen verandering/reactie ziet door de medicatie.
Dat zou toch bevestigen dat het wat doet.
Dat je niet op een opname in Utrecht zit te wachten snap ik.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Clemmetje » zo 20 sep 2015, 19:24

Hoe gaat het nu met Tippex, merk je al iets?
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Tippex

Berichtdoor Marthe » zo 20 sep 2015, 20:42

Nee, ik merk nog niks. Eigenlijk vind ik dat ook wel fijn, anders zou ik mezelf denk ik helemaal gaan verwijten dat ik niks opgemerkt heb van haar probleem. Ik kan het me bijna niet voorstellen dat een kat met zulke hoge waardes geen klinische symptomen laat zien, dus daarom dat ik nu zo met argusogen aan het zoeken ben naar verandering. Misschien komt dat nog..


Terug naar “Het Ziekenhuis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron