Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Deel hier je zorgen over je zieke huisgenoten.
Gebruikersavatar
Daantje
Berichten: 441
Lid geworden op: wo 09 nov 2011, 21:31
Locatie: Deventer

Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Daantje » wo 02 aug 2017, 10:50

Lieve sphynxliefhebbers,

Ik lees al een aantal jaar voornamelijk mee hier. Leuk om jullie avonturen te lezen en ook een mooie manier om meer kennis op te doen van het ras.
6 jaar geleden hebben wij Bohy aangeschaft en begon ons sphynxbestaan, al gauw daarna kwamen halfbroer en halfzus Ziggy en Nova erbij.
Met Bohy hebben we eigenlijk nooit werk. Ze stinkt uit dr gaffeltje en dat houden we (met da) in de gaten, maar over het algemeen doet zij het super goed. De twins zijn een ander verhaal helaas. Wij weten niet meer goed wat we er mee aan moeten dus vandaar jullie hulp gevraagd.Voor de duidelijkheid wil ik melden dat de fokster ons met alles bijstaat en haar treft echt geen blaam. Zij weet ook niet wat we nog meer kunnen doen dus vandaar dat ik het probleem hier graag voorleg. Bij voorbaat excuses voor de lange tekst.

Vorig jaar vond ik dat Nova wel hele bleke slijmvliezen had dus hup naar de da. Uit bloedonderzoek bleek dat ze een kritiek laag Hb had en dat de aanmaak van rode bloedcellen stil lag en het aantal dus veel te laag was. Ze waren verbaasd dat ze nog leefde. Wow! geschrokken dus want we hadden niet veel gemerkt van dat ze zo ziek was. Wel viel het mij op dat ze al een tijdje aan gekke dingen likte, bv. de ramen, de vloer en andere gladde dingen en soms keihard mauwt, maar dat vonden we meer gekkigheid van haar. Ze is meteen gestart met een prednisonkuur die een paar maanden heeft geduurd. Het likken nam af en ik zag haar slijmvliezen iets rozig worden weer. Ook hadden we al geconstateerd dat haar gebit een ramp is, maar daar kan pas wat aan worden gedaan als ze weer gezond zou zijn. We zijn nu bijna een jaar verder maar het schiet niet erg op met het bloedwerk. Twee weken geleden is ze daarom voor speciaal consult aan een diereninternist voorgelegd. Zij constateert aan de hand van bloedwerk dat ze waarschijnlijk een auto-immuunziekte heeft die de aanmaak van rode bloedcellen hindert. We moeten weer met haar op prednison stootkuur en er moet aanvullend bloedwerk worden verricht om te kijken of de oorzaak kan worden achterhaald. Ok, daar zijn we weer mee aan de slag. Madam lijkt zich verder goed te voelen dus we hopen dat we uiteindelijk de oorzaak kunnen achterhalen waardoor er meer gericht behandeld kan worden.

Dan Ziggy. We wisten al dat beiden een gevoelige huid hebben. Dat betekent voor Ziggy dat hij maar 1 soort kattenbakkorrels verdraagt (Cat's Best eko), dat hij op hypoallergeen voer zit (RC) nadat we alles tot en met rauw hadden uitgeprobeerd maar hij er duidelijk last van bleef houden. Voerbakjes van metaal want aardewerk of plastic geeft eosinofiel granulomen aan zijn lippen (kan ook door het voer komen want is een allergische reactie). Hij kan niet op kunststof of acryl doekjes of kussens slapen want dan zit hij onder de eczeem. We hebben een jaar met hem gestruggeld omdat hij aan zijn tenen schimmelinfecties met gist had. Ik maakte elke dag met wattenstaafjes zijn tenen en nagels schoon want het groeide de pan uit. Na drie kwart jaar ben ik op eigen dokteren begonnen met af en toe daktarin erop te smeren en toen kwam er eindelijk schot in de zaak. Nu is het gelukkig opgelost in zo verre dat ik elke week nog schoonmaak en dat ik wel af en toe schimmelvorming zie, maar het is lang niet zo erg meer als toen. Kortom, de gekste dingen heeft ie. De da constateert op basis van onze bevindingen en verslag daarvan dat hij auto-immuun reacties heeft en contactallergie.En gewoon een heel erg gevoelige huid heeft.We hebben in de uitprobeerfase ook allerlei cremes geprobeerd maar die leken niet te helpen.

Nu heeft hij sinds een poosje weer gedoe met zijn huid. We denken dat het begonnen is nadat ik de bankhoes heb gewassen met een ander wasverzachter. Opeens kreeg hij weer allerlei smetplekken en rook ik ook weer schimmel aan zijn nagels (dat was nog niet te zien).
Wij weer naar de da. Daar weten ze helaas ook niet meer wat ze er mee moeten. Het enige dat we nog kunnen doen is de oorzaken proberen weg te nemen. De spullen waar hij mee in aanraking komt met Neutral of misschien helemaal nergens mee wassen bijvoorbeeld.
Ze hebben ook consult gepleegd in Utrecht waar dermatologie voor dieren zit, maar ook daar hebben ze geen oplossing.
Omdat ik echt niet meer wist wat ik hier nu mee moet hebben we een medical pet shirt gekocht zodat hij de plekken in elk geval niet meer stuk kan likken. Dat lijkt tijdelijk te helpen en dan lijken de plekken ook minder te worden, maar zodra hij een kans krijgt om erbij te komen likt hij alles weer stuk. De plekken zitten vooral bij zn knieen, oksel en zijkant van zijn lichaam. Soms heeft hij op zijn buik ook eczeemplekken.
Hij heeft ook een creme gekregen die ik onder zn pakje op zijn plekken smeer omdat hij het er anders toch aflikt. Ik heb het gevoel dat het niet wat toevoegt maar ik wil het toch wat langer de kans geven omdat het er in elk geval niet erger van wordt.Als zijn immuunsysteem wordt onderdrukt klaren de plekken ook op, vandaar dat er dus gedacht wordt aan autoimmuniteit. Helaas kan het niet zo zijn dat we zijn immuunsysteem constant onderdrukken dus daarom ben ik eigenlijk een beetje ten einde raad.

Ik vind het zo enorm zielig voor Ziggy. Buiten dat hij er waarschijnlijk veel jeuk en pijn aan heeft is het ook lastig omdat hij met die plekken overal aan vastplakt. De ramen, vensterbank en slaapplekken zitten helemaal onder de wondvocht en soms ook bloed. Hij lijkt verder gelukkig een vrolijk ventje en hij is hartstikke lief voor ons zoontje van anderhalf dus zijn karakter lijdt er niet onder, maar het is zo ontzettend sneu.
Vorige week zag ik weer wat schimmel en heb ik dat van zijn tenen weggehaald, en dan heeft hij de dag daarna enorme oedeem aan zijn voet. Zo erg dat zijn voetje wel twee keer zo groot was geworden. Jongens wat doet mijn hart dan pijn!

Ik hoop dat jullie misschien nog andere ervaringen of ideeën hebben die ons misschien weer vooruit kunnen helpen met deze twee poeperds. Ze zijn zo lief en leuk, ze verdienen het gewoon om gezond te zijn en we proberen daar echt alles aan te doen maar je voelt je zo machteloos staan. sad1_sm

Liefs,
Harold, Danielle, Xavier en de poezels Bohy, Ziggy en Nova.

ps. ik zal proberen om foto's toe te voegen zodat je kunt zien hoe Ziggy's huid eruit ziet.

Gebruikersavatar
Daantje
Berichten: 441
Lid geworden op: wo 09 nov 2011, 21:31
Locatie: Deventer

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Daantje » wo 02 aug 2017, 11:40

Een idee van zn lijfje hoe het er nu uitziet:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En de tenen:
Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
Lieve
Berichten: 2747
Lid geworden op: za 04 aug 2012, 12:54

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Lieve » wo 02 aug 2017, 12:07

Wat een verdrietig verhaal en heftige foto's!! sad2_sm sterkte!!!!
Ik hoop dat je een goeie tip krijgt!
Ik heb er misschien overheen gelezen, maar hebben jullie al homeopathie geprobeerd?
Groetjes, Marijke, Lieve en Timmie

Gebruikersavatar
Tilly
Berichten: 2585
Lid geworden op: ma 26 jul 2010, 20:17
Locatie: Firdgum

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Tilly » wo 02 aug 2017, 20:46

Wat vervelend zeg en vooral omdat je niet zo goed weet hoe het onder controle te krijgen. Krijgt Ziggy ook prednison? Of gehad?

Ik heb 2 broertjes die allebei iets hebben dat me een beetje doet denken aan de 2 van jou. Een error in het immuun systeem.

Buck heeft urticaria pigmentosa. Zit al ruim 6 jaar aan de prednison om het te onderdrukken. Ik weet dat dit niet goed is maar er is geen andere optie. Alleen bij Buck is het geen eczeem maar droge plekjes die enorm jeuken.

En Vince heeft eosinofiel granuloom bij zijn lip en zit ook al enige jaren aan de prednison.

Waarschijnlijk hebben ze dit hun hele leven lang nodig want als als ik probeer te stoppen wordt het erger.

Is het misschien bij Ziggy een combinatie van?

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
Laatst gewijzigd door Tilly op wo 02 aug 2017, 20:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Groetjes, Tilly >^.^<

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27326
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Clemmetje » wo 02 aug 2017, 20:48

Jeetje Daantje, wat heftig.
Zo te lezen hebben jullie alles al uit de kast gehaald en ik begrijp dat jullie inmiddels radeloos zijn.
Ik heb met geen van beide problemen ervaring. Voor katten is het soms heel lastig om de juiste diagnose en middelen te vinden.
Zijn jullie al bij specialisten geweest voor de problemen, sowieso heeft UU al wat voor jullie kunnen betekenen, maar je zou toch denken dat er in ons land iemand zit die hier wat mee kan.
Wat moet het zeer doen om Ziggy zo te zien.
Ik moet ook meteen denken aan homeopathie en/of natuurgeneeskunde. We hebben, zoals je misschien weet, Belinda en Manoe als lid op het forum die hierin gespecialiseerd zijn. Misschien kunnen zij iets voor ze betekenen.
Ik hoop echt dat iemand hierbij kan helpen.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Tilly
Berichten: 2585
Lid geworden op: ma 26 jul 2010, 20:17
Locatie: Firdgum

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Tilly » wo 02 aug 2017, 20:50

Hierbij 2 foto'sAfbeeldingAfbeelding

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

Groetjes, Tilly >^.^<

Gebruikersavatar
Daantje
Berichten: 441
Lid geworden op: wo 09 nov 2011, 21:31
Locatie: Deventer

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Daantje » wo 02 aug 2017, 21:46

Hoi Lieve,
Homeopathie hebben we nog niet geprobeerd, misschien toch eens in verdiepen.

Hoi Tilly, dat klinkt naar en ik vrees als een voorbode van wat ons te wachten staat. De da heeft al aangegeven dat we Nova waarschijnlijk levenslang aan de prednison moeten houden. Ziggy heeft dat nog niet gehad. Wel een stootkuur van iets anders dat het immuunsysteem onderdrukt. Ik zal even opzoeken wat dat was. De foto van de lip is heel treffend, dit was precies wat Ziggy ook had. Inmiddels heeft hij het niet meer, zijn lip is helemaal genezen. Wel zie ik af en toe wat plekjes die er op lijken en die ook weer verdwijnen.

Ik heb net gegoogled op urticaria pigmentosa en dat is wat Ziggy ook heeft. Harold en ik schrikken ervan! Bij hem leek het in eerste instantie niet te jeuken maar de laatste tijd likt hij er ontzettend veel aan en dan zou het kloppen met jouw beschrijving eek_sm

Hoi Clem, ik ga het topic van Tilly even lezen over haar poesjes, ik zag dat daar al advies werd gegeven tav haar katjes en het lijkt erop dat we daar ook iets aan kunnen hebben. Alles uit de kast om onze schatjes te helpen. Ik kom er in elk geval nog even op terug.

Morgen maak ik een afspraak met de da om dit te bespreken. We hebben echt twee goede da's en nu ook een jonge meid die veel binding heeft met de UU. Ik maak nu met haar een afspraak omdat zij de katjes het laatste jaar het meest heeft gezien en zij is ook geïnteresseerd in dermatologie en allergie/autoimmuniteit.

Bedankt voor jullie input!

Gebruikersavatar
vero13
Berichten: 329
Lid geworden op: do 05 mar 2015, 17:37
Locatie: Gent

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor vero13 » do 03 aug 2017, 10:34

o jeetje, wat zielig om te zien, kan geloven dat je hart breekt.
de mijne heeft constant wat uitslag, zo lichte roze bobbeltjes, vooral op buik en billen, maar is bijlange niet zo erg .
ik heb van de da dan een schuim gekregen om mee in te wrijven, zodat de jeuk wat vermindert en de huid kalmeert.
ik hoop dat jullie toch een oplossing vinden om de symptomen wat te onderdrukken.
veel succes en hopelijk kan iemand jullie verder helpen!
ik duim alvast voor jullie schatjes!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Daantje
Berichten: 441
Lid geworden op: wo 09 nov 2011, 21:31
Locatie: Deventer

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Daantje » do 03 aug 2017, 14:35

Dank je wel Vero!

Update: vrijdag gaan we naar de da. Ik ben benieuwd wat ze nog kan doen, of de UU nog wat kan betekenen en wat ze vindt van de gelijkenissen met het verhaal van Tilly.

Gebruikersavatar
Audrey
Berichten: 3569
Lid geworden op: za 17 aug 2013, 08:33

Re: Ziggy en Nova kwakkelen met hun gezondheid

Berichtdoor Audrey » do 03 aug 2017, 17:23

George had ook utricaria pigmentosa. We zijn ervoor naar de dermatoloog geweest bij het MDC dierenziekenhuis in Amsterdam Nieuw West, maar daar zijn we niets mee opgeschoten. Bij George werd het vooral getriggerd door voedsel. Als hij alleen Carnibest diabetes rauwvoer at dan bleef zijn huid redelijk rustig. Maar als George Royal Canin at zat hij binnen de kortste keren onder die nare plekken en moest er corticosteroiden zalf tegenaan. George had wel wat donkere plekken overgehouden ook nadat de utricaria genezen was. Maar daar had hij geen last van dus ik ook niet.

Sterkte en beterschap voor Ziggy en Nova!


Terug naar “Het Ziekenhuis”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron