Cornish Rex beschrijving

Petra
Berichten: 1085
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 12:40
Locatie: Deventer
Contacteer:

Cornish Rex beschrijving

Berichtdoor Petra » zo 15 nov 2009, 17:26

Cornish Rex
De Cornish Rex behoort tot de opvallende rassen, Deze dieren hebben een zachte, gekrulde vacht die nauwelijks verhaart en het karakter is
zonder meer vriendelijk en in diverse opzichten bijzonder te noemen.


Waar komt de Cornish Rex nu eigenlijk vandaan?
De allereerste Cornish Rex werd geboren in 1950 op een boerderij in Bodmin Moor. Serena een zwartschildpad met witte boerderijpoes had een nestje kittens gekregen, waarvan er één nogal opviel vanwege zijn gekrulde vacht. Dit katertje kreeg de naam Kallibunker en werd de stamvader van alle huidige Cornish Rexen. Zijn eigenaresse vermoedde dat zijn gekrulde vacht het resultaat was van een recessief verervende vachtmutatie.
Op aanraden van haar dierenarts en de geneticus, dr. Jude, begon zij een fokprogramma. Kallibunker dekte toen hij volwassen was een aantal keren zijn moeder Serena en in de verschillende nesten zaten steeds zowel gladharige als gekrulde kittens. Hiermee was bewezen dat het inderdaad om een recessief verervend gen ging. Met nakomelingen van Kallibunker is vervolgens verder gefokt.
Om het ras op te bouwen werden de Cornish Rexen gekruist met andere huiskatten, Brits Kortharen, Siamezen, Oosters Kortharen en Burmezen. Dit resulteerde in een elegante hoogbenige kat met vrij lange kop.
Een aantal katten gingen naar Amerika en werden daar gekruist met American Shorthair katten en Siamezen.
In de loop van de tijd zijn er twee typen van de Cornish Rex ontstaan: het zogenaamde Europese (Engelse) type en het Amerikaanse type. Ze verschillen van elkaar qua lichaamsbouw, maar ook de vorm van de kop is anders. De Amerikaanse katten zijn vaak wat kleiner en slanker dan het Europese type. Verder valt het op dat ze hoger op de poten staan en dat de neusbrug een Romaans profiel heeft. de Europese Cornish rex is doorgaans wat groter, heeft een minder extreem slanke bouw en een neus met een recht profiel.

De Cornish Rex in Nederland.
Het type Cornish Rex in Nederland zit een beetje tussen de twee bovengenoemde Amerikaanse en Engelse types in.


Uiterlijke kenmerken
De Cornish Rex is een kleine tot middelgrote kat met een gespierd lichaam en een fijne botstructuur. De lange poten hebben kleine, ovale voetjes. De rug behoort een opwaartse welving te vertonen. De lange, dunne staart loopt enigszins taps toe.
De eivormige schedel is langer dan breed.
De neus en kin moeten van opzij gezien op dezelfde lijn liggen. De Cornish rex heeft een lange neus en de neusbrug heeft een lange enigszins bolle vorm (Amerikaans type) of recht (Engels type).
De grote oren staan hoog op het hoofd, maar mogen niet te dicht bij elkaar staan.
De ogen zijn ovaal.
De vacht is kort en voelt fijn en heerlijk zacht aan. De vacht van de Cornish Rex is zachter dan die van de Devon Rex omdat bij de Cornish Rex de stuggere dekharen ontbreken. In het ideale geval vormen de krullen samen een gelijkmatige, dichte gegolfde vacht die op de rug doet denken aan een wasbord. Een dekvacht ontbreekt geheel bij dit ras.
De snorharen en wenkbrauwen zijn altijd gekruld.
De Cornish Rex mag alle vachtkleuren hebben, dus ook de Siamese aftekeningen (SiRex) kunnen we bij dit ras aantreffen.

Karakter
Deze gezellige, aanhankelijke katten zijn dol op aandacht en vertoeven graag in de buurt van mensen. Ze kunnen er niet goed tegen om alleen te zijn, dus wanneer u wat vaker van huis bent is het een goed idee om voor gezelschap te zorgen. Cornish Rexen hebben een evenwichtig en zachtaardig karakter en hun nagels slaan ze maar zelden uit.
De intelligentie zorgt ervoor dat u hem kunstjes zal kunnen leren.
De Cornish Rex heeft een gematigd temperament; hij is minder beweeglijk dan de Devon rex, maar klimt en speelt graag.

Verzorging
Een groot voordeel van de Cornish Rex is dat de zachte, korte vacht amper verhaart. De vacht is eenvoudig in goede conditie te houden. Het volstaat om ongeveer 1 keer per week de vacht met een zachte borstel door te borstelen en hem af en toe met een fijne kam te kammen.

Terug naar “Cornish Rex”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron