Beschrijving German Rex

Petra
Berichten: 1085
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 12:40
Locatie: Deventer
Contacteer:

Beschrijving German Rex

Berichtdoor Petra » zo 15 nov 2009, 18:31

German Rex
De German Rex is de allereerste bekende kat met een gekrulde vacht.Het gen dat bij de German Rex verantwoordelijk is voor de gekrulde vacht is identiek aan dat van de Cornish Rex. Qua type zijn de katten echter zeer verschillend. Terwijl de Cornish Rex een elegante verschijning is, is de German Rex een kat die steviger en robusster is en meer lijkt op die van de Europese huiskat.
Zijn karakter is evenwichtig en tolerant. Het is een actieve maar stabiele huisgenoot die goed met andere katten overweg kan.


Waar komt de German Rex nu eigenlijk vandaan?
De allereerste bekende German Rex was de blauwe kater Munk. Munk was geboren in 1930 in Köningsberg, Oost Pruisen. Zijn moeder was een tabaksbruine Angora en zijn vader een Blauwe Rus.

De stammoeder van alle huidige German Rexen is de poes Lämmchen. Lämmchen was een zwarte poes, waarschijnlijk geboren in 1946. Vanaf 1947 zwierf zij rond bij het Hufeland-ziekenhuis in Berlijn, achtergelaten door een verpleegster uit Köningsberg die in het ziekenhuis had gewerkt. In 1951 werd zij opgemerkt door dr. Rose Scheuer-Karpin, die haar in haar huis opnam. Lämmchen heeft veel nakomelingen gehad. Vanaf 1960 kwam er ook belangstelling vanuit het buitenland voor de Duitse gekrulde katten en een aantal van Lämmchens nakomelingen ging naar Frankrijk en naar de Verenigde Staten. Haar laatste kitten, Cleopatra, werd geboren in 1964.

Met de German Rex is altijd op zeer kleine schaal gefokt. Dit in tegenstelling tot de Engelse Cornish Rex en Devon Rex. Eind jaren '90 van de 20e eeuw was de German Rex bijna uitgestorven. In het jaar 2000 heeft een aantal Duitse kattenfokkers een succesvol fokprogramma opgezet met de laatste exemplaren van dit ras.

Tegenwoordig wordt nog steeds door de fokkers uitgekruist. Aangezien het aantal German Rexen nog klein is, is uitkruisen noodzakelijk om inteelt te vermijden en de gezondheid te waarborgen. Voor het uitkruisen worden voornamelijk Europees Korthaar katten gebruikt. De kittens uit deze kruisingen hebben een normale gladharige vacht, wanneer deze hybriden verpaart worden met een German Rex worden er weer gekrulde kittens geboren.


De German Rex in Nederland.
In 2005 kwamen de eerste German Rexen naar Nederland. Er werden in dat jaar twee poezen geïmporteerd vanuit Duitsland. In de daarop volgende jaren kwamen er nog een aantal German Rexen en hybriden en wordt dit ras nu ook in Nederland - op kleine schaal - gefokt. De Nederlandse fokkers hebben zich tot doel gesteld om hier een nieuwe bloedlijn op te bouwen om zo een bijdrage aan het behoud van dit ras te leveren.Uiterlijke kenmerken
De German Rex is een stevig gebouwde middelgrote kat. Qua type komt hij het meest overeen met de Europese korthaar.
De poten zijn gemiddeld van lengte en de voeten zijn rond. de kop heeft een enigszins ronde vorm met goed ontwikkelde wangen.
de oren zijnmiddelgroot en de ogen zijn rond.
Typerend is de fijne, regelmatig golvende vachtstructuur. Evenals de Cornish Rex mist de German Rex de dekharen. De kat komt voor in de meeste kleuren en patronen die eveneens bij de Europese Korthaar en de huiskat voorkomen.


Karakter
Het karakter van de German Rex is aanhankelijk en mensgericht. German Rexen zijn zeer verdraagzaam tegenover andere katten, honden en kinderen.
Zijn karakter is evenwichtig en tolerant. Het is een actieve maar stabiele huisgenoot
Buitenshuis zijn ze erg dominant tov andere katten en ze zijn dan ook niet bang van een robbertje vechten om die dominantie te bewijzen.

Verzorging
De German Rex vraagt weinig verzorging. Men verwijdert met de hand de losse haren en wrijft de vacht glanzend met een zeemleren lap.

Terug naar “German Rex”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron