Hypertrofische cardiomyopathie

In onze HCM Test subforum kun je de afspraak en/of uitslag van de HCM test bij je katten zetten. Als je de testuitslagen hier neer wilt zetten moeten de testen opgestuurd worden dan zetten wij ze in onze HCM database.Dit om iedereen de zekerheid te geven dat wat hier gepost wordt ook klopt.
Forumregels
In onze HCM Test Hoek kun je de afspraak en/of uitslag van de HCM test bij je katten zetten.
Als je de testuitslagen hier neer wilt zetten moeten de testen opgestuurd worden dan zetten wij ze in onze HCM database.
Dit om iedereen de zekerheid te geven dat wat hier gepost wordt ook klopt.
Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Hypertrofische cardiomyopathie

Berichtdoor Wil » di 10 nov 2009, 19:39

HCM: Hypertrofische cardiomyopathie
door Ilona op 05 jan 2009 21:39

Is de benaming voor de ziekte van de hartspier waarbij de hartspier dikker raakt.
Het dikker worden van de hartspier gaat het hele leven door. Deze aandoening komt voor onder alle rassen. En ook onder andere soorten. Ook mensen kunnen HCM krijgen.
Symptomen

Meestal ontwikkelt HCM zich na het 2e levensjaar en wordt dan in het verloop van de tijd steeds ernstiger (als het een jonger dier treft, is het doorgaans een agressieve vorm). De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

- suffig
- duizelig
- benauwd
- pijn op de borst
- ademen snel, veelal door de mond
- lagere lichaamstemperatuur
- flauwvallen
- minder eetlust
- verhoogde bloeddruk (met kans op Uremie, oogverandering).
- nierfalen
- hartruis
- hartritme stoornissen: te snel ‘galopritme’, te laag, te zwak of onregelmatig
- zwakke hartslag in de liezen
- koude achterpoten
- plotselinge achterhandverlamming
- plotselinge hartstilstand

Bij hypertrofische cardiomyopathie is er sprake van een sterk verdikte spierwand van de linker kamer en tussen beide kamers. Hierdoor kan de linkerkamer zich minder goed vullenen wordt stijver, met als gevolg dat minder bloed rondgepompt wordt. Bloedstolsels in de verwijde linker boezem kunnen een gevolg zijn, deze kunnen in de aorta komen en in de achterpoten trombose veroorzaken (koude achterpoten of verlammingen). In de linkerboezem ontstaat een drukstijging waardoor ook de druk in de longvaten toeneemt. Dit kan leiden vochtophoping (oedeem) in de longen. Ook kan bij HCM een verdikking onstaan aan de spieren waarmee de hartkleppen zijn verbonden. Als deze pappillarispieren een verdikking vertonen kan een abnormale beweging van de hartkleppen ontstaan, ook wel SAM (Systolic Anterior Motion) genaamd.

Afbeelding

Overerving
Als geen andere oorzaak voor de verdikking wordt gevonden is het zeer waarschijnlijk dat sprake is van een erfelijke vorm van HCM. Ook als HCM in de naaste familie voorkomt, is het waarschijnlijk dat sprake is van deze erfelijke vorm.
De manier van overerven is autosomaal dominant. Dit betekent dat een nakomeling van een dier met HCM elk 50% kans hebben op vererven. Niet iedere kat die aanleg heeft voor HCM, hoeft hiervan klachten te ervaren. Ook in die gevallen kan er sprake zijn van erfelijkheid en kan een drager de aanleg doorgeven aan zijn of haar nakomelingen.

Andere oorzaken van HCM
Zijn een sterke schildklierfunctie of gestoorde nierfunctie. Let wel: niet elke hartaandoening bij de kat is HCM. Er komen ook abnormaal functionerende hartkleppen voor.

Behandeling
- Vochtafdrijvers
- Middelen die de hartwerking verbeteren
- Aangepaste voeding
- Overgewicht voorkomen
- Bij trombose bloedverdunners
- Kat binnen houden
- Stress vermijden

Testen
Met een echo apparaat kan een specialist een test afnemen. Het blijft een momentopname. Er is geen 100 procent garantie dat een kat die door een echo is negatief getest is op HCM dit inderdaad niet heeft en vererft. Zolang het DNA dat de vererving veroorzaakt niet gevonden is, zoals in geval van de sphynx, is testen m.b.v. het echo apparaat de enige testmogelijkheid. Het biedt de mogelijkheid om positief geteste dieren uit de fok te halen. Daarnaast weet je d.m.v. een echo of er een behandelplan noodzakelijk is voor de kat. Soms wordt de kat vooraf onder een roesje gebracht, de is niet pijnlijk, stress is wel een vervelende bijkomstigheid en kan de uitslag beïnvloeden. Op http://www.hcmtest.com staat een overzicht van specialisten die de test kunnen afnemen.

Onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de test die onze Phlox onderging.
Phlox was op dat moment 2 jaar en het was haar 2e negatieve test.

Afbeelding

Afbeelding
Voor meer info over HCM:
Forumoverzicht ‹ In Sickness and in Healt
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Terug naar “HCM Test Hoek”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron