Pagina 1 van 1

HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 18:38
door Audrey
Hai iedereen, voor HCM-dummies als mezelf heb ik geprobeerd op een rijtje te zetten wat zo'n HCM test nou eigenlijk betekent. Misschien hebben jullie er ook wat aan. Het stukje is zo kort mogelijk en gaat vooral over de HCM test, niet over de symptomen en allerlei nare gevolgen als bloedstolsels, vocht in de longen, etc. Voor alle duidelijkheid: ik ben dus een HCM leek, een dummie, bepaald geen deskundige! Wil en Debby hebben het stukje nagekeken en verbeterd. Groetjes, Audrey

Afbeelding

HCM
HCM is een afkorting van Hypertrofische Cardiomyopathie. Dit is een erfelijke hartziekte die ongeneeslijk is en dodelijk kan zijn. De hartspier is asymmetrisch verdikt waardoor de normale bloedstroom wordt belemmerd.

Het hart
Het hart bestaat uit linker en rechter boezem (atrium) en linker en rechter kamer (ventrikel). Het bloed komt binnen in de boezem, die pompt het bloed naar de kamer. De rechterkamer pompt het bloed dan naar de longen om zuurstof op te halen, de linkerkant van het hart pompt het bloed via de aorta (grote lichaamsslagader) naar de rest van het lichaam om zuurstof te brengen.

De HCM test
De belangrijkste metingen bij de HCM test zijn IVSd (Intra Ventricular Septum in Diastole) en LVFWd (Left Ventricle Free Wall in Diastole). Left Ventricle Free Wall is de wand van de linker kamer, Intra Ventricular Septum is het tussenschot tussen de linker en rechter kamer. Diastole is de fase waarin de kamer (ventrikel) zich ontspant.
De boezem (atrium) hoeft het bloed alleen naar de naastgelegen kamer te pompen. De kamer (ventrikel) moet het bloed dan het lichaam in pompen. Daar is meer kracht voor nodig.
De linker kamer pompt zuurstofrijk bloed naar de organen. Het tussenschot (septum) en de vrije wand (free wall) vormen de wand van de kamer. Als deze wand dikker wordt (HCM) dan wordt de inhoud van de kamer kleiner en de wand wordt stijver. Hierdoor kan de kamer minder goed pompen. Er komt dan steeds minder zuurstofrijk bloed in het lichaam, met alle gevolgen vandien. Daarom ligt bij de HCM database de nadruk op de gegevens over de linker kamer.
Tijdens de systole trekken de wanden van de kamer samen en wordt het bloed uit de kamer in de bloedsomloop gepompt. Tijdens de diastole ontspant de kamer en loopt vol met bloed uit de boezem. In de ontspannen diastole fase kan de dikte van de wanden nauwkeuriger gemeten worden dan tijdens het samenknijpen van de systole fase. Volgens de richtlijnen moet daarom gemeten worden aan het einde van de diastole. Want bij het vaststellen van HCM gaat het om verschillen van tienden van millimeters dus dat moet heel nauwkeurig gebeuren.

De uitslag van de HCM test
Volgens de vastgestelde richtlijnen is een kat met een hartspier dikte onder de 5,3 millimeter HCM negatief (als er geen andere afwijkingen worden geconstateerd die in verband kunnen worden gebracht met HCM). Bij een hartspier dikte vanaf 5,3 millimeter komt het dier in het zogenaamde grijze gebied. Afhankelijk van wat er verder nog word gezien aan het hart zal het dier over het algemeen de uitslag HCM “verdacht” krijgen. Vanaf een hartspier dikte van 6 millimeter zal het dier positief worden bevonden op HCM.

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 18:45
door Wil
Hoi Audrey
dat heb je super gedaan ,denk dat dit voor veel mensen een verhelderend iets is ,dank je wel dry_sm

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 18:48
door Audrey
Het was voor mij ook verhelderend om op een rijtje te zetten. Ik heb George en Snape al vaker laten testen op HCM maar nooit begrepen hoe dat nou precies inelkaar zat. Als Pinkiepoes binnenkort weer gaat dan snap ik alles toch wat beter.

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 18:50
door Clemmetje
Mooi en duidelijk omschreven Audrey. Misschien nog een plaatje erbij?

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 19:05
door Audrey
Mooi en duidelijk omschreven Audrey. Misschien nog een plaatje erbij?
Goed idee, done! dry_sm dry_sm

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 10 jul 2016, 21:27
door g.w.
Heel duidelijk en goed omschreven toppie_sm

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: ma 11 jul 2016, 07:37
door Tilly
Duidelijk stuk, super dry_sm

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: ma 11 jul 2016, 11:48
door mirnadaa
Nice!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: ma 11 jul 2016, 19:11
door Dalila
Mooi informatief stukje dry_sm

Re: HCM test voor Dummies

Geplaatst: zo 17 jul 2016, 00:37
door debbytjuh79
Had dit topic gemist [SMILING FACE WITH SMILING EYES][THUMBS UP SIGN] toppie Audrey [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk