Pink en zijn HCM

Wat als je kat het ongeluk treft en een postieve test uitslag heeft.. Op huisnr. 13 van ons plein delen we hoe het met onze positief geteste katten gaat. Ook bespreken we vraagstukken rondom een kat met HCM, om hen toch een zo gelukkig mogelijk leven te geven
Gebruikersavatar
Audrey
Berichten: 3565
Lid geworden op: za 17 aug 2013, 08:33

Pink en zijn HCM

Berichtdoor Audrey » vr 10 feb 2017, 12:01

Het gaat niet goed met Pinkiepoes zijn HCM. Afgelopen zomer liet ik hem testen in het MCD in Osdorp. Sinds mijn ervaringen met George laat ik HCM katten standaard elk jaar testen om te weten hoe het gaat en de behandeling te kunnen updaten. Gelukkig maar, want uit Pinkiepoes zijn test bleek dat hij flink achteruit gegaan was vergeleken met de test die Wil een jaar daarvoor had laten doen. De da schreef fortekor voor, een bloeddruk remmer. Toen was zijn hartslag rond de 180.

Na de verhuizing zijn we ter kennismaking bij de nieuwe da langs geweest. Pinkiepoes zijn hartslag bleek gestegen naar 220, wat veel te hoog schijnt te zijn. Dus de nieuwe da had hem ook op 1/4 pil atenolol (hartslag remmer) gezet. Wat wel hielp voor Pinkie zijn hartslag, maar hij kreeg er problemen van met zijn ademhaling. Die ging naar 54 x per minuut, hij kreeg meerdere soort astmatische hoestaanvallen per dag en hij werd steeds slomer. Dus na een maand gestopt met de atenolol. Na een week was zijn ademhaling 44. Hij heeft geen hoestaanvallen meer gehad, en hij zit weer wat lekkerder in zijn vel.

Maar zijn hartslag is dus veel te hoog. De nieuwe da gaf toe dat dit boven haar pet gaat en raadde aan naar een cardioloog te gaan.

Vandaar dat we naar de cardioloog gingen, om te vragen hoe nu verder. In Amsterdam is helaas geen cardioloog. Het dichtste bij schijnt Utrecht te zijn, maar die is de allerduurste en schijnt ook nogal een hork te zijn (volgens allerlei verschillende mensen die elkaar niet eens kennen, inclusief de da). Er is ook een uit Breda die consulten doet in Dordrecht, maar die is pas in maart weer beschikbaar. Dus zijn we bij Rob vd. Louw terecht gekomen, achter Enschede zelfs een hupje over de grens met Duitsland.

De reis was een hele onderneming maar dat was het dubbel en dwars waard. Voor het eerst waren we bij iemand die zowel de metingen doet (met de echo hartfilmpjes maken enzo) als de interpretatie en uitleg van de resulaten, en de behandeling. Echt heel fijn. In het MCD in Osdorp is het hart-echo-onderzoek lopende band werk en krijg je geen uitleg. Soms zelfs niet eens de uitslag van de test, die sturen ze naar de da. De MCD radioloog doet geen behandeling, en past haar onderzoek dus niet aan aan wat ze denkt te vinden en wat daarvoor belangrijk zou kunnen zijn. Het is geen maatwerk maar een standaard onderzoek. Daarna moet de da dan de uitslagen interpreteren, maar dat is geen specialist.

Rob vd. Louw nam uitgebreid de tijd en legde uit wat hij zag en wat dat betekende. Pinkiepoes zijn HCM gaat rap achteruit. Zijn boezem is flink vergroot, ook weer in vergelijking met afgelopen zomer. En er zit vocht in zijn hartzakje. Hij hoeft gelukkig geen Atenolol (=betablokker) meer waar hij zo beroerd van werd. Maar wel vochtafdrijvers (plaspillen) en 2 x per week een kwart kinder-aspirientje tegen de stolsels. Als hij daar goed op reageert dan denkt de cardioloog dat Pinkiepoes nog wel een zomer kan meemaken. Dus daar hopen we op: toch nog een zomer in de tuin. Vd. Louw vindt een ademfrequentie van ruim 40 nog steeds te hoog en hoopt dat die omlaag zal gaan door de plaspillen. Helaas is dit nog niet gelukt.

De pillen gaan er gelukkig heel makkelijk in. Fortekor en Libeo (plaspil) eet Pinkiepoes alsof het poezensnoepjes zijn, en het aspirientje gaat in de Easypill gemakkelijk naar binnen. Over een paar weken moet ik vd. Louw bellen om te melden hoe het nu gaat, en over een paar maanden gaan we weer ter controle.

Sja.... Pinkiepoes wordt steeds rustiger en hij kan ook niet meer zo goed springen als vorig jaar. Het is hard en naar en ik had natuurlijk gehoopt dat het minder snel zou gaan. Maar ik wist waar ik aan begon. Als je een poes van zes jaar met flinke HCM adopteert dan weet je dat dit niet voor de eeuwigheid is. Maar we hebben het gezellig samen, wij zijn blij met hem, en we zijn blij dat we hem een mooi pensioen kunnen geven.

Wil en Debby, zo ontzettend bedankt voor jullie dappere strijd tegen deze akelige ziekte en de gewetenloze broodfokkers die zieke katten blijven fokken! Jullie zijn echte helden dry_sm dry_sm dry_sm

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27327
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Clemmetje » vr 10 feb 2017, 13:54

Wat een rot nieuws Audrey. Ik had gehoopt dat hij wat langer stabiel zou blijven.
Het lijkt op het proces van Joy als ik het zo lees.
Misschien handig om een spuit met furosemide in huis te hebben om te kunnen spuiten als hij benauwd wordt. Dit helpt snel.
Sterkte en geniet van elkaar.


Groetjes Clementine
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Lieve
Berichten: 2747
Lid geworden op: za 04 aug 2012, 12:54

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Lieve » vr 10 feb 2017, 17:45

g3 g3 g3 clover_sm g3 g3 g3
Groetjes, Marijke, Lieve en Timmie

Gebruikersavatar
vero13
Berichten: 327
Lid geworden op: do 05 mar 2015, 17:37
Locatie: Gent

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor vero13 » vr 10 feb 2017, 18:01

veel sterkte en hopelijk mag hij nog een tijdje bij jullie blijven
Afbeelding

Gebruikersavatar
jzocchi
Berichten: 2758
Lid geworden op: do 04 aug 2011, 19:58

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor jzocchi » vr 10 feb 2017, 19:35

Heel veel sterkte Audrey ik hoop dat je nog een tijdje van hem mag genieten. Wat een rotziekte is het. g3
Groetjes,
Jolanda, Max, Balou en Catootje

Kate
Berichten: 40
Lid geworden op: zo 05 jun 2016, 20:31

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Kate » vr 10 feb 2017, 19:40

Ik hoop dat jullie nog even van elkaar mogen genieten. Sterkte! flowers1_sm

Gebruikersavatar
Tilly
Berichten: 2585
Lid geworden op: ma 26 jul 2010, 20:17
Locatie: Firdgum

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Tilly » vr 10 feb 2017, 20:45

Zo dat is toch even schrikken....je hoopt zo dat het stabiel blijft.
Ik wens jullie veel sterkte en geniet van alle mooie momenten samen.
Groetjes, Tilly >^.^<

Gebruikersavatar
Dalila
Berichten: 1316
Lid geworden op: wo 08 okt 2014, 10:47

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Dalila » vr 10 feb 2017, 20:45

Ik hoop dat je met de nieuw medicatie toch nog een mooie (extra) tijd kunt geven aan Pink!
Jullie zijn beide kanjers heart_sm
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25925
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor Wil » vr 10 feb 2017, 21:13

Hoi Audrey,
ik schrok me al lam meid,ik ga me rotduimen dat de medicijnen het proces gaan remmen ,en Pinkepoes toch nog een poos bij jou mag wezen ,
zeker dat hij van de zomer lekker buiten kan spelen en zonnen ,

Je loopt nu gelukkig bij een mega goede specialist die zijn werk zeer nauwkeurig doet en hart voor de dieren heeft,
Rob v d Louw is een mega kanjer ,je kan hem als je iets niet vertrouwd naar hem bellen he

We gaan ons in ieder geval helemaal rot duimen dat Pink toch nog op de medicatie gaat reageren ,ik weet niet hoeveel tijd dat kost voor je merkt dat dat helpt ,
Audrey hij zit ook op een wereld plek bij jou ,beter pensioen kan hij niet hebben ,fijn dat je gelukkig geen gevecht hebt met zijn pillen geven ,

Onwijs veel sterkte dikke knuffel voor jullie allebei xxxx
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Gebruikersavatar
g.w.
Berichten: 2536
Lid geworden op: wo 09 mei 2012, 18:41

Re: Pink en zijn HCM

Berichtdoor g.w. » vr 10 feb 2017, 22:42

Wat een akelig nieuws Audrey.......hopelijk kunnen jullie nog een hele poos van elkaar genieten g3
Groetjes Gerry


Terug naar “Huisnr. 13”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron