Acute Thrombo-Embolie bij de kat

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Acute Thrombo-Embolie bij de kat

Berichtdoor asielkat » ma 23 sep 2013, 14:43

Acute Thrombo-Embolie bij de kat

http://www.vetsenpets.nl/diergeneeskund ... bij-de-kat


Bij katten met een hartaandoening is de linker boezem vaak vergroot, met een afwijkende bloedstroom als gevolg. Hierdoor kan het voorkomen dat er in de linker boezem een bloedklonter wordt gevormd; zolang dit stolsel in de boezem blijft zitten is er niets klinisch te merken, maar op het moment dat het stolsel los komt en met de bloedstroom wordt meegevoerd, kan het zijn dat het ergens vastloopt, meestal daar waar de aftakkingen van de bloedvaten naar de achterpoten zijn. Als dit gebeurt, is er geen bloedvoorziening meer naar de achterpoten en is de kat acuut verlamd en de achterpoten voelen ijskoud aan. Soms zien we het ook voorkomen in een van de voorpoten.
Het is een extreem pijnlijk proces en deze patiënten krijsen dan ook meestal van de pijn. Bovendien is de prognose slecht; zelfs met adequate behandeling zal slechts 1 op de 3 patiënten deze aandoening overleven, en zelfs als ze het overleven is de kans op recidief groot. Vaak wordt dan ook sterk overwogen de kat te laten inslapen.Klinische symptomen en Diagnose

Acuut verlamde kat, meestal beide achterpoten

Aangetaste ledematen voelen ijskoud aan

Krijsen van de pijn

Hijgen, met open bek ademen

Meestal bij katten waarvan reeds bekend is dat ze een bijgeruis op het hart hebbenBehandeling

Gezien de slechte prognose wordt vaak besloten tot euthanasie.

Echter, behandeling is wel mogelijk en in 1/3de van de gevallen succesvol. Deze behandeling is wel intensief en moet op de kliniek gebeuren. Ze bestaat, naast de medicatie voor het onderliggend hartprobleem, uit:

Infuusbehandeling om de circulatie op gang te houden

Sterke pijnstilling met morfinederivaten.

Medicatie om te proberen het bestaande stolsel op te lossen (heparine)

Medicatie om vorming van nieuwe stolsels te voorkomen (clopidogrel)

Bij succesvolle therapie mag de patiënt na enkele dagen naar huis met Clopidogrel als nabehandeling. Dit moet ook overwogen worden preventief bij de kat met HCM die een vergroot linker boezem heeft, echografisch kan er soms al een stolsel zichtbaar zijn.

Terug naar “HCM”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron