bloedtest hartproblemen

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

bloedtest hartproblemen

Berichtdoor Clemmetje » di 14 mei 2019, 19:18

Deze tip kreeg ik van mijn zus die Newfoundlanders fokt en dit gebruikt om te checken of haar honden een hartprobleem kunnen hebben.

ProBNP(Cardiopet® proBNP, Nt-proBNP)
Wij meten de hoeveelheid NT-proBNP in het bloed van uw hond of kat om te bepalen of uw huisdier een hartprobleem kan hebben. Wanneer het hart minder goed kan pompen door een hartziekte, gaat het hart als reactie het hormoon pro-BNP aanmaken. Deze stof helpt de pompfunctie te verbeteren, door de bloeddruk te verlagen (door te stimuleren dat er meer zout en water wordt uitgeplast).

Wanneer is een NT-proBNP bepaling zinvol?
We kunnen bij de kat met de NT-proBNP bepaling mogelijk katten in een vroeg stadium van de hartspierziekte HCM opsporen. De test kan gebruikt worden als screening, waarna een echo van het hart kan uitmaken of de kat al meetbaar HCM heeft. Met de echo van het hart kunnen we ook vaststellen of de kat medicijnen nodig heeft. Er kan ook een ander hartprobleem spelen als oorzaak van de verhoging van NT-proBNP. Heeft uw kat dus een verhoogde waarde: laat een echo maken van het hart!

Bij honden van grote hondenrassen die de hartspierziekte DCM kunnen krijgen, kunnen we de NT-proBNP test gebruiken om de honden op te sporen die nog geen symptomen hebben, maar wel DCM hebben of gaan krijgen. Lastig is dat gezonde honden ook hogere waardes kunnen hebben en milde verhogingen vallen dus nog binnen de normaalwaarden. Als we bij Dobermanns ieder jaar de waarde zouden bepalen, zouden we in een vroeg stadium DCM kunnen signaleren (als de waarde omhoog gaat). Bij de Dobermann zou dan al met behandelen begonnen kunnen worden, nog voordat ze verschijnselen van hartfalen hebben.

Lees verder bij: Vetmedin

Bij kortademigheid en hoesten, is het niet altijd duidelijk of de problemen komen door een hartaandoening of door een ziekte van de luchtwegen/longen. Dierenartsen gebruiken de NT-proBNP bepaling ook om bij een hond met benauwdheidsklachten te screenen op een hartprobleem. De waarde kan echter al verhoogd zijn voordat de hartziekte tot klachten leidt. Dit betekent dat bij een verhoogde waarde de problemen ook zouden kunnen komen door een luchtwegprobleem (bijvoorbeeld bronchitis). Als de hartkleppen beginnen te slijten, maar de hond heeft nog geen hartfalen, kan de waarde ook al verhoogd zijn. Bij de benauwde en kortademige hond blijft dus vaak een goed lichamelijk onderzoek, en evt echografisch of röntgen onderzoek nodig. Een lage NT-proBNP waarde betekent dat het minder waarschijnlijk is dat uw huisdier een hartprobleem heeft. Bij een hoge waarde, is verder onderzoek nodig.

Kleine honden (minder dan 20 kg) die ouder zijn dan 5 jaar, en een hartruis krijgen, die er eerder niet was, hebben bijna altijd een lekkende hartklep door klepslijtage. Bij een hond met hartruis en symptomen zoals hoesten, benauwdheid of versnelde ademhaling kan de Cardiopet® proBNP test helpen te bepalen of de verschijnselen door een hartaandoening veroorzaakt worden. Maar met een stethoscoop kan de dierenarts vaststellen of de hond een hartruis heeft.

Wanneer dus de NT-proBNP bepaling?

- De test is met name geschikt om bij benauwde honden en katten onderscheid te maken tussen benauwdheid door hartfalen en benauwdheid door een ziekte van longen/luchtwegen.
- Bij de kat kan de test nuttig zijn om aanwijzingen te krijgen dat de kat mogelijk HCM heeft.
- Daarnaast is de test geschikt voor het opsporen van DCM bij de Dobermann, nog voordat ze symptomen krijgen.
- Een lekkende hartklep bij de oudere kleine hond is in principe vast te stellen met behulp van de stethoscoop, hiervoor is de NT-proBNP niet noodzakelijk. De hoogte van de waarde zegt wel iets over de ernst van de ziekte (honden met een hogere waarde hebben gemiddeld korter te leven).
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Audrey
Berichten: 3569
Lid geworden op: za 17 aug 2013, 08:33

Re: bloedtest hartproblemen

Berichtdoor Audrey » wo 15 mei 2019, 07:58

Interessant. Het meten via een echo is zulk precisiewerk en lang niet alle radiologen zijn hier goed genoeg in. lijkt mij dat zo een test op de aanwezigheid van dat hormoon een goede aanvulling zou kunnen zijn. Daar zit geen grijs gebied of interpretatie van de radioloog ofzo, dat hormoon is er of het is er niet.

Gebruikersavatar
Ramses
Berichten: 3309
Lid geworden op: di 03 aug 2010, 07:55

Re: bloedtest hartproblemen

Berichtdoor Ramses » do 16 mei 2019, 07:53

Zou het dan verstandig zijn om op zekere leeftijd zo een bloed test te doen?
Afbeelding

Gebruikersavatar
geertje
Berichten: 7679
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:23
Locatie: Antwerpen

Re: bloedtest hartproblemen

Berichtdoor geertje » do 16 mei 2019, 12:47

Dat lijkt me inderdaad erg interessant. Het zou goed zijn als hartproblemen op deze manier kunnen nagekeken worden.
Een huis zonder katten is als een aquarium zonder vissen..

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: bloedtest hartproblemen

Berichtdoor Wil » za 18 mei 2019, 16:36

Het is super dat ze dit kunnen doen,maar het is niet 100% zeker nog,maar er wordt aan gewerkt dat is fijn !
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/


Terug naar “HCM”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron