Pagina 1 van 1

Nierfalen met duidelijke plaatjes

Geplaatst: ma 23 sep 2013, 15:32
door asielkat
Nierfalen

http://www.vetsenpets.nl/diergeneeskund ... /nierfalenWat betekent nierfalen, ook wel nierinsufficiëntie genoemd? Nierfalen komt in zowel acute als chronische vormen voor. Acute vormen kunnen reversibel zijn. De chronische vorm echter speelt al maanden tot jaren tegen de tijd dat de diagnose kan worden gesteld. Honden en katten hebben twee nieren, die ieder bestaan uit veel onderdeeltjes de zogenaamde nefronen. De nefronen vormen de filter van de nier. Bij nierfalen is 70% van deze nefronen kapot en kan niet meer worden hersteld. De nieren kunnen hun werk niet goed meer doen.Welke functies heeft een nier?

De nieren hebben belangrijke functies:

Ze filteren het bloed en verwijderen afvalstoffen uit het lichaam
Ze zorgen voor de vocht- en mineralenbalans
Ze produceren hormonen, waarvan een hormoon de bloeddruk helpt controleren, een ander zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellenEnkele oorzaken van nierfalen:

Leeftijd: Bij oudere honden en katten komt nierfalen door slijtage.
Ras: Er is een erfelijke aanleg voor nierziekten bij bepaalde honden- en kattenrassen.
Voeding: Een te hoog fosfor-, eiwit-, of natriumgehalte in het voer versnelt nierfalen.
Niertumor:Een niertumor kan het functioneren van de nier beïnvloeden.
Ook infecties, vergiftiging, urinewegverstoppingen, hartproblemen en uitdroging kunnen nierfalen veroorzaken.Hoe herken je nierfalen?

In eerste instantie is chronisch nierfalen moeilijk te herkennen. Er zijn namelijk zoveel nefronen in de nier dat er pas klachten komen als zo’n 70% van de nefronen kapot is. Dit proces kan maanden tot jaren duren. Zowel acuut als chronisch nierfalen geeft de volgende klachten:

veel drinken
braken
veel plassen of niet plassen
Slechte adem
verminderde eetlust
depressie
gewichtsafname
sloomheidOnderzoek

De diagnose van nierfalen wordt gesteld door een bloedonderzoek en urineonderzoek. Een verhoogde bloeddruk kan een aanwijzing zijn voor een nierprobleem. Aanvullende informatie kan verkregen worden door een echo van de nieren.Therapie

De beschadiging aan de nieren is niet meer te herstellen. Dit betekent dat honden en katten met deze ziekte niet kunnen genezen. Gelukkig kunnen we de klachten van de ziekte vaak succesvol bestrijden. En heeft uw huisdier nog een kwalitatief goed leven gedurende maanden tot jaren. De behandeling bestaat meestal in eerste instantie uit een infuusbehandeling om het bloed te ontgiften en de bijkomende klachten te onderdrukken. Vervolgens volgt een levenslange behandeling met dieetvoeding en medicatie, waarbij het regelmatig controleren van bloedspiegels en lichamelijke conditie van groot belang is.Dieetvoeding:

In ons voedingsassortiment hebben wij speciaal uitgebalanceerde voedingen voor honden en katten met chronisch nierfalen. Deze nierdieten zijn zowel in brokjes als in vleesvoeding te verkrijgen. Het zorgt ervoor dat de nieren minder belast worden en het vertraagt het nierfalen. Bovendien is het voer erg smakelijk om gewichtsverlies en slechte eetlust te voorkomen.