Contact dermatitis bij honden en katten

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Contact dermatitis bij honden en katten

Berichtdoor asielkat » zo 30 jun 2013, 16:36

Contact dermatitis bij honden en katten
vrijdag, 31 december 2010 13:53 Diernet Team


Omschrijving

Contactallergie is een zeldzame oorzaak van dermatitis bij de hond en kat. Laesies zijn meestal te zien op dun behaarde regio's van de huid zoals de ventrale buik, poten, staart, borst, nek, scrotum (balzak), punt van de kin, lippen, neus, pinnae (oren) en perineum (gebied tussen anus en geslachtsapparaat). De mate van huidontsteking is afhankelijk van het allergeen (stof waarvoor het dier gevoelig is), en zal variëren in ernst afhankelijk van de mate van jeuk en seizoensinvloeden. Wanneer bij een en dezelfde eigenaar meerdere dieren dezelfde huisproblemen hebben dan wijst dat sterk op een primair irriterende stof die dat veroorzaakt. Bij deze aandoening kunnen een secundaire pyodermie (bacteriële huidontsteking) of sebborhea (afwijkende talgklierproductie) aanwezig zijn. Plastic schaaltjes zijn een van de meest voorkomende oorzaken van erytheem (sterk verhoogde doorbloeding) en depigmentatie van de lippen en de snuit.Oorzaken

Een huidontsteking kan de doorlaatbaarheid van de huid vergroten waardoor lichaamsvreemde stoffen de huid makkelijker kunnen penetreren. Daarom kan elke dermatitis (huidontsteking) het ontstaan van deze aandoening vergemakkelijken.
Stoffen die contact dermatitis kunnen veroorzaken zijn de volgende : planten, tapijt en strooisel deodoranten, leder, zepen, afwasmiddelen, vloerwas, kleden, tapijten, herbiciden (onkruidverdelgingsmiddelen), kunstmest, insecticiden (inclusief lokale vlooien behandelingen), lerenhalsbanden en vlooienbanden, beton, lokaal toegediende preparaten, rubber of plastic voedselbakken en speelgoed


Verschijnselen

ICD (contact dermatitis door irriterende stof) gebeurt op elke leeftijd als een direct gevolg van de irriterende aard van de verbinding.
ACD ( contact dermatitis door stof waarvoor een overgevoeligheid bestaat) is zeldzaam bij jonge dieren, de meeste gevallen ontstaan door chronische blootgestelling aan het antigeen.
Duitse herder honden zijn gevoelig voor ACD. Franse poedels, terriers, en Golden Retrievers hebben een verhoogd risico om deze aandoening te krijgen.
ACD is uiterst zeldzaam bij katten, behalve ten gevolge van blootstelling aan d-limoneen-bevattende insecticiden.
Een ras gevoeligheid is niet bewezen, hoewel ruwharige fox terriërs, Schotse terriërs, West Highland White Terriers, de Franse poedels, Golden Retrievers, en de Deense Duitse herdershonden,een verhoogd risico kennen om deze aandoening te krijgen.Diagnose

CBC / biochemie / Urineonderzoek
Geen afwijkingen op routine bloedonderzoek of urineonderzoek.

Andere diagnostische procedures

Huidbiopten
Opplak-tests kunnen soms nuttig zijn (hetzij met behulp van materialen die rechtstreeks uit de omgeving komen of met behulp van een standaard opplak test kit voor de mens die aangebracht wordt op de huid en onder een bandage gedurende 48 uur aanwezig blijft.
De beste diagnostische test is de eliminatie van contact irriterend stoffen, die daarna gevolgd wordt door een test waarbij de mogelijke irriterende stof weer in contact met de huid wordt gebracht . Een bacteriën kweek dient altijd te worden uitgevoerd om een secundaire bacteriële huidinfectie te bepalen of uit te sluiten.Therapie

Elimineer huidcontact irriterende stof (fen)
Wassen met hypoallergene shampoos
Mechanische barrières creëren : sokken, T-shirts.


MEDICATIE

Toediening van corticosteroïden: prednison 0.25-0.5 mg / kg PO elke 24 uur gedurende 3-5 dagen, daarna elke 48 uur gedurende twee weken.
lokale corticosteroïden.Prognose

Verwijder huidirriterende stoffen uit omgeving.


Verwacht beloop en de prognose:

Acute Contact dermatitis is vaak een aandoening die zich na een blootstelling binnen 24 uur kan manifesteren.
Steroïden zijn zelden nuttig. Na verwijdering van huidirriterende stof lossen huidbeschadigingen binnen 1-2 dagen op.
Een verkregen contact dermatitis vergt maanden tot jaren van blootstelling voordat de overgevoeligheid zich ontwikkeld.
Hernieuwde blootstelling aan huidirriterende stof resulteert in de ontwikkeling van klinische symptomen in 3-5 dagen na de blootstelling en de symptomen kunnen gedurende enkele weken aanhouden. Dit type van contact dermatitis reageert goed op corticosteroïden, maar de jeuk keert terug na het staken van de medicatie indien de huidirriterende stimulatie niet verwijderd wordt. Hyposensibilisatie is teleurstellend.
Prognose is goed als allergeen (stof waar overgevoeligheid voor is) is geïdentificeerd en verwijderd, maar is slecht als het allergeen niet wordt geïdentificeerd. In het laatste geval, kan de behandeling levenslang worden.

bron: http://www.diernet.nl/jmsitedata/index. ... -en-katten

op deze site staan ook foto's

Terug naar “Dermatologie/Huidproblemen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron