Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bi

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bi

Berichtdoor asielkat » zo 30 jun 2013, 16:48

Schimmelinfectie van de huid ("ringworm," dermatofytose) bij honden en katten
vrijdag, 05 augustus 2011 21:05 Diernet Team

Omschrijving

Dermatofytose is de medische term voor een schimmelinfectie van de oppervlakkige laag van de huid, nagels of haren. De infecties worden veroorzaakt door specifieke schimmelsoorten bekend als Microsporum of Trichophyton. Deze ziekte wordt meestal aangeduid als "ringworm ', hoewel de ziekte zelf niet wordt veroorzaakt door een worm. Dermatofytose komt voor bij honden, katten en mensen.

Deze plek is typerend voor de huidafwijking gezien bij Ringworm. (Hond - hierboven).Persoon -De diagnose van deze ziekte kan niet alleen op basis van het uiterlijk van deze huidafwijking gemaakt worden omdat ook andere huidaandoeningen (Demodex =huidfollikelmijt) vergelijkbare huidlaesies kunnen laten zien.Oorzaken

Dermatofytose wordt veroorzaakt door specifieke soorten schimmels (Microsporum of Trichophyton), die groeien in en op en in het huidoppervlak, nagels en haren. Dermatofytose komt met name voor bij dieren waarbij het immuunsysteem niet in staat is om een schimmelinfectie te bestrijden.
Slechte voeding en ernstige, gegeneraliseerde infecties kunnen mogelijk oorzaken zijn die de functie van het immuunsysteem kunnen aantasten.

De incubatietijd (= de tijd die verstrijkt tussen de blootstelling aan de schimmel en tekenen van de ziekte) varieert van 1 tot 4 weken. Sommige dieren kunnen drager zijn van deze schimmels; met andere woorden, ze hebben de schimmel op hun lichaam, maar vertonen geen tekenen van deze ziekte. Deze dragers kunnen echter wel andere dieren infecteren die met hen in contact komen.


Verschijnselen


Klinische symptomen die zich meestal voordoen bij deze aandoening:

Zwelling huid of onderhuidsweefsel
Huid pijn
Kaalheid, verlies van haar
Afwijkende groei van de nagels
Overtollig haar pigment
Dikke vereelte huid
Jeuk
Huid korsten
Roodhei, ontsteking van de huid
Pukkels
Puisten
Huidschilfers
Huidzweer, ontvellingEen pers met een ernstige ringworm infectie in het gezichtDiagnose

Dermatofytose wordt diagnosticeert door een goede anamnese en een klinisch onderzoek van de huid. Sommige schimmelsoorten zullen oplichten (fluoresceren) onder een speciaal zwart licht (Woodse-lamp), maar helaas zal het niet fluoresceren “ringworm” niet uitsluiten.Fluoresceren met behulp van Woodse lamp


Een paar haren worden geplukt aan de rand van een haarloos gebied. Een deel van de haren kan worden onderzocht met een microscoop op de aanwezigheid van schimmel structuren, zoals sporen. Dermatofytose wordt definitief gediagnosticeerd met behulp van een schimmelkweek. De resterende haren worden geplaatst in een container met een speciaal schimmel groei medium. Het monster wordt vervolgens dagelijks gecontroleerd op karakteristieke veranderingen die gepaard gaan met de groei van 'ringworm' schimmels.

Karakteristieke Ringworm infectie in schimmelkweek

Hoewel bloed-en urinetesten niet behulpzaam zijn om een ringworm infectie te kunnen aantonen kunnen zij wel gebruikt worden om een onderliggende ziekte, die de afweer heeft doen verminderen waardoor ringworm kon ontstaan, te identificeren.

Het aantonen van een schimmel infectie bij dieren die geen tekenen van de ziekte vertonen is veel moeilijker. Een techniek die gebruikt kan worden om een schimmel infectie bij deze dieren aan te tonen staat bekend als de "tandenborstel"methode. Bij deze tandenborstel techniek wordt gebruik gemaakt van een nieuwe, steriele tandenborstel en wordt voorzichtig de vacht van het dier geborsteld. De tandenborstel zal tijdens het borstelen verschillende haren oppakken. Op dezelfde manier als bij een dier met ringworm worden deze haren gebruikt om een schimmelkweek te doen.Therapie

De behandeling van dermatofytose omvat het gebruik van systemische en/of lokaal toe te dienen schimmeldodende medicijnen gedurende enkele weken. Veel dieren zullen tijdens de behandeling zichtbaar verbeteren, maar kunnen nog steeds schimmel op hun lichaam hebben en zal de schimmeltest nog steeds positief zijn. De behandeling dient te worden voortgezet totdat ten minste een schimmelkweek geen groei van 'ringworm' schimmel meer laat zien (dat wil zeggen, het resultaat is negatief).
De getroffen dier moet in het huishouden in quarantaine worden geplaatst om verspreiding van de infectie te voorkomen. Andere dieren die in contact zijn geweest met het zieke dier kunnen als voorzorgsmaatregel worden behandeld met schimmeldodende medicijnen. Sommige schimmeldodende medicijnen hebben echter toxische (giftige) bijwerkingen waardoor het raadzaam is de patiënten onder controle te houden. Lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, en herhaalde schimmelkweken kunnen nodig zijn om het effect op de behandeling te beoordelen.

Dermatofytose is een zoönose. Zoönotische ziekten zijn ziekten die kunnen worden verspreid van dier op mens. Het moet worden voorkomen dat personen met een verminderde afweer met besmette dieren in contact komen. Mensen met een schimmelinfectie moeten hun huisarts direct raadplegen.Prognose

De prognose voor dieren met dermatofytose is over het algemeen goed. Bij een goede behandeling zal de infectie bij de meeste dieren na een paar maanden over zijn.
Jammer genoeg, kunnen sommige infecties hardnekkig blijven bestaan en/of terugkomen. Dit geldt met name bij langharige katten en/of bij huishoudens met meerdere dieren.


bron met foto's http://www.diernet.nl/jmsitedata/index. ... -en-katten

Terug naar “Dermatologie/Huidproblemen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron