Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Gebruikersavatar
zenga13
Berichten: 2419
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:55

Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor zenga13 » zo 06 nov 2011, 00:44

Ik kwam op marktplaats deze advertentie tegen en vooral het laatste stukje trok mijn aandacht. Ik vraag me dan ook serieus af waarop deze info gebaseerd is. Volgens mij zitten er hier genoeg fokkers die niet anders doen dan aan vroegcastratie en bij mijn weten hebben die toch niet al meerdere kittens verloren. Als ik mijn eigen kittens vorig jaar wel verkocht zou hebben, dan zouden ze ook met 12 weken gecastreerd geweest zijn. Mijn dierenarts heeft daar totaal geen problemen mee.

Dit is de advertentie:

Cattery Handaro heeft nog een point katertje beschikbaar.

Deze jonge man is op 2.8.2011 geboren en mag begin november het nest verlaten. Hij is dan ingeënt, twee keer ontwormd en krijgt een mooie stamboom van Neocat, zijn paspoortje en een verrassingspakketje mee.

Ringo is opgegroeid in onze woonkamer, samen met onze volwassen poezen en is aan honden gewend.
Hij heeft een lief en aanhankelijk karakter maar kan net als alle sphynxen ook wel eens heel gek doen.

Mocht u belangstelling hebben in hem neem dan vrijblivend kontakt met ons op.

Met vriendelijke groeten,
Han en Dagmar Rodijk

LET OP: er zijn tegenwoordig een heleboel zo genaamde "topfokkers" die hun kittens al met 11 of 12 weken laten steriliseren of kastreren om de sphynxfok aan banden te leggen. Koop geen kitten wat op zo'n jonge leeftijd al geholpen is, en kitten van die leeftijd kan niet goed tegen een narcose en sommigen overleven deze ingreep niet of worden later incontinent.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Annemieke
Berichten: 1563
Lid geworden op: vr 06 nov 2009, 22:24
Locatie: Brasschaat
Contacteer:

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor Annemieke » zo 06 nov 2011, 02:05

Uw katje laten helpen: alles over vroegcastratie


Castratie of sterilisatie?
In de volksmond wordt het verwijderen van de teelballen bij de kater ‘castreren’ genoemd. Het weghalen van de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) van de poes wordt aangeduid als ‘sterilisatie’.

In de diergeneeskunde duiden ‘sterilisatie’ en ‘castratie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. ‘Castratie’ is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren.

Onze huisdieren worden dus altijd ‘gecastreerd’, welk geslacht ze ook hebben. Worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken, dan heet dat ‘sterilisatie’.

De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Uiteraard is dat “lastige” gedrag net hetgeen we willen vermijden. Sterilisatie van huisdieren wordt daarom bijna nooit gedaan.

Je lieveling laten helpen, het is iets waar de meeste kattenbezitters vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Gelukkig voor de bezorgde baasjes is de operatie tegenwoordig een routine-ingreep en zijn de risico’s klein. Toch bestaat er nog wel wat onduidelijkheid rond castratie, met name rond de beste leeftijd om de castratie te laten uitvoeren…

Dat een poes niet eerst een nestje moet hebben gehad en dat ook niet gewacht moet worden tot de eerste krolsheid gepasseerd is, dat weten we ondertussen allemaal. Maar wanneer moet de operatie dan wel gebeuren?

Een wetenschappelijke reden is er eigenlijk niet voor, maar traditioneel worden katten in België en Nederland geholpen op een leeftijd vanaf zes maanden.

Over het algemeen genomen is dit een goede leeftijd om ongewenste nestjes en seksueel gedrag zoals sproeien voor te zijn. Toch kan het soms wenselijk zijn om op jongere leeftijd de dieren te laten helpen.

Dit is bijvoorbeeld het geval met kittens in een asiel, zodat die bij de nieuwe eigenaar niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen. In de huidige adoptie contracten wordt het nieuwe baasje wel verplicht het geadopteerde katje te laten castreren, maar dit wordt vaak niet of te laat gedaan.

Zo blijft het voor de asielen dweilen met de kraan open. Voor fokkers geeft het verkopen van gecastreerde kittens de garantie dat er geen nestje kan genomen worden met een daarvoor ongeschikt kitten. Een fokverbod wordt door sommige mensen niet al te nauw genomen, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de gezondheid van raskatten. Fouten binnen het ras worden zo in de hand gewerkt. In al deze gevallen is vroegcastratie een optie. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in?

Vroegcastratie is het castreren van kittens tussen de 8 en 16 weken oud. In België en Nederland is vroegcastratie nog niet zo bekend, maar steeds meer dierenartsen zijn er voorstander van. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dierenartsen reeds tientallen jaren ervaring, waardoor de voor- en nadelen goed gekend zijn.

Met moeder en nestgenootjes naar de dokter
De operatie kan al gebeuren vanaf de leeftijd van 8 weken, op voorwaarde dat bij katertjes de balletjes voelbaar zijn. Dit lijkt misschien zielig - het gaat immers om kleine, schattige hummeltjes - maar de praktijk wijst uit dat kittens er weinig hinder van ondervinden.

Het hele nest gaat namelijk mee naar de dierenarts, waardoor de kittens die geholpen moeten worden weinig stres hebben. Ze worden wakker tussen hun broertjes en zusjes en kunnen lekker warm tegen hun moeder aankruipen.

Bovendien herstellen kleintjes veel sneller van de ingreep dan iets oudere katten. Een paar uur na de operatie huppelen ze alweer vrolijk rond. Ze schijnen ook minder last van pijn te hebben dan volwassen katten die geholpen worden (al kan ook hier de nodige pijnbestrijding na de operatie verlichting brengen).

De operatie zelf duurt gewoonlijk minder lang dan bij castratie op de ‘normale’ leeftijd. Doordat er bij jonge dieren minder buikvet aanwezig is, zijn de organen beter zichtbaar voor de dierenarts. Dit samen met het feit dat de geslachts organen minder ontwikkeld zijn en dus minder doorbloed, maakt dat het risico op complicaties daalt.

Net zo veilig als op latere leeftijd
Uiteraard moet er bij het castreren van kittens wel een aangepaste narcose gebruikt worden. De nieren zijn nog niet volledig ontwikkeld en zijn daardoor minder goed in staat de gebruikte medicijnen te verwerken. Gasnarcose is dan ook de aangewezen methode om kittens te verdoven. Andere alternatieven worden uitgebreid in de vakliteratuur beschreven, zodat uw dierenarts de gepaste keuze voor uw kitten kan maken.

Andere maatregelen zijn het gebruik van een warmtemat tijdens de operatie zodat het kitten niet onderkoeld raakt en het minder lang laten vasten. Normaal gesproken moeten katten vanaf de avond voor de operatie nuchter worden gehouden en krijgen ze pas de ochtend na de operatie weer te eten.

Kittens kunnen hun suikerspiegel nog niet zo goed controleren en hebben minder reserves. Daarom mogen ze tot een paar uur voor de operatie eten en krijgen ze al een lichte maaltijd wanneer ze goed en wel wakker zijn. Door deze maatregelen te nemen, is de operatie even veilig als bij oudere dieren.

Geen nadelen voor de ontwikkeling
Tot een aantal jaar geleden deden geruchten de ronde dat vroegcastratie heel wat nadelen zou hebben. Zo zouden vroeg gecastreerde dieren klein blijven en een kleinere urinebuis hebben, waardoor ze makkelijker verstopt zouden raken. Gelukkig hebben grondige wetenschappelijke studies deze vooroordelen ondertussen weerlegd.

Katten die vroeg gecastreerd worden, groeien zelfs iets langer door doordat hun groeischijven (dit zijn de plaatsen in de beenderen waar nieuw bot wordt aangemaakt) later sluiten. Ze worden dus zelfs iets groter dan hun ongecastreerde soortgenoten!

Dit is niet iets specifieks voor vroegcastratie, aangezien ook bij katten die op de ‘normale’ leeftijd worden geholpen de groeischijven nog niet dicht zijn. Ook deze katten blijven dus iets langer groeien dan hun soortgenoten die pas geholpen worden na hun eerste levensjaar.

Verder wijkt de diameter van de urinebuizen niet af van die van ongeholpen dieren, hoewel de uitwendige geslachtsorganen minder tot ontwikkeling komen. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat vroeggecastreerde dieren makkelijker verstopt zouden raken.

Net als bij alle geholpen dieren moet wel de voeding aangepast worden, om dik worden te voorkomen. Voor alle gecastreerde katten geldt dat ze minder energie verbruiken en dus minder of aangepast voer moeten krijgen.

Geen verschil in gedrag
Een veelgehoord argument tegen vroegcastratie is dat de dieren zich toch wel abnormaal zouden gaan gedragen, want ze zouden die seksuele hormonen toch wel nodig hebben tijdens hun ontwikkeling?

Uit gedragsstudies is gebleken dat er bijna geen verschil bestaat in gedrag tussen dieren die vroeg gecastreerd zijn, op normale leeftijd gecastreerd zijn en laat gecastreerd zijn. De enige verschillen die werden gevonden, waren verschillen tussen de eerste twee groepen en de laatgecastreerde dieren.

Dieren die gecastreerd worden op latere leeftijd, wanneer ze dus al ruim volwassen zijn, blijven vaker typisch seksuele gedragingen vertonen zoals bijvoorbeeld sproeien. De hormonen hebben dus wel degelijk invloed op de ontwikkeling van het gedrag: ze zorgen ervoor dat de hersenen van het kitten meer mannelijk of vrouwelijk worden, met de daarbij horende gedragingen. Net wat we met castratie willen vermijden dus!

Samenvattend is vroegcastratie een veilige en betaalbare (niet duurder dan een standaardcastratie) optie voor wie wil vermijden dat bepaalde kittens zich voortplanten en zijn huisdier hormonale driften wil besparen waarmee het dier niets kan en mag doen.
Els Peeters
Werkgroep Gedragsbiologie Universiteit Antwerpen
24-01-2008

Foto’s:
Dr. Susan Little, Anneleen Bru en Els Peeters

Referenties:
Howe LM. Short-term results and complications of prepubertal gonadectomy in cats and dogs. J Amer Vet Med Assoc 211(1) 57-62, 1997

Howe LM, Slater MR et al. Long-term outcome of gonadectomy performed at an early age or traditional age in cats. J Amer Vet Med Assoc 217(11): 1661-1665, 2000

Kustritz, MV Root. Early spay-neuter: Clinical Considerations. Clin Tech Sm Anim Pract 17(3): 124-128, 2002

Kustritz, MV Root. Early spay-neuter in the dog and cat. Vet Clin North Amer Sm Anim Pract 29(4): 935-943, 1999

Root MV, Johnston SD, Johnston GR, Olson PN. The effect of prepuberal and postpuberal gonadectomy on penile extrusion and urethral diameter in the domestic cat. Vet Radiology & Ultrasound 37(5): 363-366, 1996

Root MV, Johnston SD, Olson PN. The effect of prepuberal and postpuberal gonadectomy on radial physeal closure in male and female domestic cats. Vet Radiology & Ultrasound 38(1): 42-47, 1997

Spain CV, Scarlett JM, Houpt KA. Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats. J Am Med Assoc 224:372, 2004

Stubbs WP, Bloomberg MS et al. Effects of prepubertal gonadectomy on physical and behavioral development in cats. J Amer Vet Med Assoc 209(11): 1864-1871, 1996

Stubbs WP, Salmeri KR, Bloomberg MS. Early neutering of the dog and cat. In Bonagura JD, Kirk RW (eds): Kirk's Current Veterinary Therapy XII Small Animal Practice. Philadelphia: W.B. Saunders, 1995, pp. 1037-1040.

Taylor P. Anaesthesia for Neutering Kittens. Feline Advisory Bureau 40(1): 22-24, 2002

Theran P. Early-age neutering of dogs and cats. J Amer Vet Med Assoc 202(6): 914-917, 1993

Internetbronnen:
Dr. Susan Little’s Website; on-line, 24 januari 2008; http://catvet.homestead.com/EarlyAlter.html

Early Age Altering; The Winn Feline Foundation; on-line, 24 januari 2008; http://www.winnfelinehealth.org/Pages/E ... ng_Web.pdf

Early Spay/Neuter: An Overview; Spring 1998 Illinois Veterinary Bulletin; on-line, 24 januari 2008; http://www.cvm.uiuc.edu/ope/ivb/spay-neu.htm

Early Sterilization in Dogs and Cats; Colorado State University; on-line, 24 januari 2008; http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/ ... early.html

Pediatric Spay/Neuter; Columbus Dog Connection; on-line, 24 januari 2008; http://www.columbusdogconnection.com/PedSpayNeuter.htm
Afbeelding
A positive CATTITUDE rules the day!!!
Wie met mensen omgaat als pionnen,
ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is.

Gebruikersavatar
Tanja
Berichten: 5444
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 16:33
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor Tanja » zo 06 nov 2011, 10:25

Ik kwam op marktplaats deze advertentie tegen en vooral het laatste stukje trok mijn aandacht. Ik vraag me dan ook serieus af waarop deze info gebaseerd is. Volgens mij zitten er hier genoeg fokkers die niet anders doen dan aan vroegcastratie en bij mijn weten hebben die toch niet al meerdere kittens verloren. Als ik mijn eigen kittens vorig jaar wel verkocht zou hebben, dan zouden ze ook met 12 weken gecastreerd geweest zijn. Mijn dierenarts heeft daar totaal geen problemen mee.

Dit is de advertentie:

Cattery Handaro heeft nog een point katertje beschikbaar.

Deze jonge man is op 2.8.2011 geboren en mag begin november het nest verlaten. Hij is dan ingeënt, twee keer ontwormd en krijgt een mooie stamboom van Neocat, zijn paspoortje en een verrassingspakketje mee.

Ringo is opgegroeid in onze woonkamer, samen met onze volwassen poezen en is aan honden gewend.
Hij heeft een lief en aanhankelijk karakter maar kan net als alle sphynxen ook wel eens heel gek doen.

Mocht u belangstelling hebben in hem neem dan vrijblivend kontakt met ons op.

Met vriendelijke groeten,
Han en Dagmar Rodijk

LET OP: er zijn tegenwoordig een heleboel zo genaamde "topfokkers" die hun kittens al met 11 of 12 weken laten steriliseren of kastreren om de sphynxfok aan banden te leggen. Koop geen kitten wat op zo'n jonge leeftijd al geholpen is, en kitten van die leeftijd kan niet goed tegen een narcose en sommigen overleven deze ingreep niet of worden later incontinent.
Sinds ik "lid" ben van dit forum laat ik mijn katertjes ook castreren op jonge leeftijd. Twee jaar geleden zijn al mijn zes ventjes met 12 weken geholpen, ze hadden nergens last van. Ik merk dat bij de oosterlingen ook steeds meer foksters hun katers geholpen laten verhuizen en ik heb gelukkig nog nooit gehoord dat een kitten de operatie niet heeft overleefd. Wel is het zaak dat de dierenarts zich inleest en informeert over de narcose. Ongelukken zullen er altijd gebeuren maar dat kan net zo goed op de leeftijd van 6 maanden gebeuren.
Over incontinent worden van katers die jong zijn gecastreerd heb ik ook nog nooit iets gehoord.
Jammer dat dit berichtje op internet staat.
Groetjes van Tanja

Cattery Thisabor
Siamezen en Oosters Korthaar
http://www.thisabor.nl

Wil ik er iets mee? Moet ik er iets mee?

Gebruikersavatar
zoeperzazke
Berichten: 403
Lid geworden op: do 07 okt 2010, 17:08

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor zoeperzazke » zo 06 nov 2011, 10:48

Ik vind het flauwekul om te zeggen dat de narcose dodelujk is voor zulke kleine beesten. cavia's kunnen namelijk ook gevroegcastreerd worden. Er wordt dan een beertje geholpen tussen de 2-3 weken oud met een gewicht van 200 gram. dit gebeurt puur met gasnarcose, geen enkele prik. Is ze gepiept en beestje mankeert niks. ik denk als je een cavia met zulk gewicht castreert is een kat met 1200 gram ook niet zo'n probleem!
In blijde afwachting van Pip!

Gebruikersavatar
zenga13
Berichten: 2419
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:55

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor zenga13 » zo 06 nov 2011, 11:11

Zo denk ik er zelf ook over. Mijn kittens zijn met 8 weken oud onder narcose geweest voor een zware operatie, dit hebben ze zonder ook maar 1 probleempje doorstaan. Een castratie of sterilisatie is zelfs nog veel simpeler.

Ik vind het dus ook jammer dat dit soort berichten op marktplaats staan. Vooral ook omdat de bewering totaal niet onderbouwd wordt, maar meer bedoeld lijkt om de eigen kittens te promoten ten op zichte van fokkers die aan vroegcastratie doen.

Ikzelf zou het alleen maar fijn vinden als mijn kitten reeds gecastreerd is. Ik heb toch geen fokintenties en zo is het risico voor de fokker. Ik ben toch altijd best zenuwachtig als 1 van mijn dieren geholpen moet worden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
zoeperzazke
Berichten: 403
Lid geworden op: do 07 okt 2010, 17:08

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor zoeperzazke » zo 06 nov 2011, 11:24

Precies chantal, dat was voor mij ook de reden dat we budgie gecastreerd hebben opgehaald. we mochten hem gerust zelf castreren wat later, maar ik weet nog hoe zenuwachtig ik voor spot was, dus tis fijn dat het al achter de rug is.
In blijde afwachting van Pip!

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor Clemmetje » zo 06 nov 2011, 11:52

Ik heb de Daltons ook op 12 weken laten castreren en dat is zeer goed bevallen.
Ze braken toen ze thuis waren de tent meteen weer af.
Een ouder dier heeft er veel meer last van.
Ik denk dat de fokker van MP hiermee hoopt te bewerkstelligen dat ze niet meer bij die "zogenaamde" topfokkers kopen maar bij haar.
Voor de nieuwe eigenaren brengt die ook alleen maar profijt want zij hebben de kosten en de stress niet van de castratie.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
zenga13
Berichten: 2419
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:55

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor zenga13 » zo 06 nov 2011, 11:56

Als dat inderdaad het doel van deze advertentie is, dan gaat deze fokker daar denk ik weinig mee bereiken. De sphynxenfokkers die ik ken die aan vroegcastratie doen, adverteren niet eens op MP want hun kittens zijn vaak allemaal al binnen korte tijd gereserveerd. Zij hebben MP dus niet nodig.
Afbeelding

Gebruikersavatar
Annemieke
Berichten: 1563
Lid geworden op: vr 06 nov 2009, 22:24
Locatie: Brasschaat
Contacteer:

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor Annemieke » zo 06 nov 2011, 11:59

Heykes,

Hier ook vroegcastratie....

Ik vroeg aan mijn DA waarom sommige DA's dit niet willen doen, of er negatieve roddels over zijn en ze vertelde me dat er vele dierenartsen vroegcastratie afraden omdat het veel moeilijker (lees: meer gepruts omdat alles kleiner is) om kleinere kittens te castreren/steriliseren.
Dus enkel om het zichzelf makkelijker te maken.........

Als je zulke advertenties op MP zet, kan je je geïnteresseerden mss proberen wijs te maken dat het niet goed is (en heb je weer 75 euri meer in je zak zitten, want dan moeten de eigenaars die kost nog zelf ophoesten he_sm )
Afbeelding
A positive CATTITUDE rules the day!!!
Wie met mensen omgaat als pionnen,
ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is.

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Vroegcastratie dodelijk voor kittens??

Berichtdoor Wil » zo 06 nov 2011, 13:03

Hoi Hoi
Ik had het ook zien staan ,en moest er vreselijk om lachen ;)) het is toch zielig ,als je dit in een advertentie moet zetten om je kittens kwijt te kunnen ,,

Denk dat wij ze nu al 8 jaar castreren en sterliseren ,zou niet meer anders willen ,
we hebben nog nooit 1 kitten gehad die overleden is ,als dat wel zo zou wezen ,is dat een teken dat het kitten niet helemaal in orde is ,
Dan heb ik liever dat het bij mij dood gaat ,dan bij zijn nieuwe baasje ,

Er zijn steeds meer fokkers van allerlei rassen die dit doen ,TOP TOP TOP
De kans dat de katertjes gaan pissen in huis is stukken kleiner ,omdat ze niet echt kater tussen hun oren worden ,
De poesjes wordt ook een hoop ellende bespaart ,Ja het kost ons geld ,helaas ,maar het voelt goed

Het zou wat wezen als dat echt zo was ,maar ..........................dan kunnen we altijd een paar pakken Pampers mee geven in het kitten pakket he_sm he_sm he_sm he_sm he_sm
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/


Terug naar “Sterlisatie / Castratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron