Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Gebruikersavatar
dadelus
Berichten: 812
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 17:56
Locatie: Oostende
Contacteer:

Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor dadelus » za 22 mei 2010, 13:40

Hoi iedereen ik heb een vraag.
Zoals men ondertussen weet hebben wij Marvin & May al enkele weken bij ons. Ondertussen zijn ze 4 maand en zoals je wellicht ook weet zijn ze broer en zus. Ik zelf zou het liefst vanal willen wachten tot Marvin ongeveer 6 maand oud is om over te gaan tot castratie.... maaaaaar ik lees hier en daar nu het één en ander (oa zeer lang verhaal van andere broer en zus die ongelukje hadden in deze zelfde topic gedeelte) en begin mij wat ongerust te maken. Is 4 maand niet wat jong om te castreren? Is 6 maand doenbaar om zolang te wachten? Kan ik May zolang eventueel aan de pil zetten? laat maar eens iets weten dat ik daar mijn conclusies kan uit trekken
Bedankt alvast!
Wij hebben een sphynx verslaving! YES!

Groetjes Kurt, Annick, Mayté - Maye & Marvin & Aayla & Anariko

www.ostendsphynx.tumblr.com

Gebruikersavatar
Tanja
Berichten: 5444
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 16:33
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Tanja » za 22 mei 2010, 13:55

Persoonlijk zou ik Marvin nu laten helpen. Ik snap dat hij voor jou erg jong is maar geloof me, het kan. Ik heb vorig jaar voor het eerst mijn katertjes (6 stuks) met 13 weken laten helpen. En het is mij 100% meegevallen. Toen ik thuis kwam met de mannen zijn ze meteen zich gaan wassen op de plek waar ze geholpen waren en na een kwartier waren ze weer druk en levendig als tevoren.
May kan je ook nu al laten helpen maar sommige dierenartsen durven dat niet aan omdat het allemaal nog zo klein is. Het mooiste is om een dierenarts te zoeken die beide tegelijkertijd helpt. Zo heb je maar een keer de stress voor de katjes, heel veel succes.
O May kan je natuurlijk ook op de pil zetten maar je stop dan weer troep in dat lichaampje terwijl het uitstel is.
Groetjes van Tanja

Cattery Thisabor
Siamezen en Oosters Korthaar
http://www.thisabor.nl

Wil ik er iets mee? Moet ik er iets mee?

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27329
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Clemmetje » za 22 mei 2010, 14:56

Ik zou in ieder geval ook Marvin nu al laten helpen en indien mogelijk May ook.
Misschien dat er mensen op het forum zijn die bij jullie in de buurt een goede dierenarts weten die dit doet.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
dadelus
Berichten: 812
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 17:56
Locatie: Oostende
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor dadelus » za 22 mei 2010, 15:22

Ik zou in ieder geval ook Marvin nu al laten helpen en indien mogelijk May ook.
Misschien dat er mensen op het forum zijn die bij jullie in de buurt een goede dierenarts weten die dit doet.
Bedankt voor je reactie.
Een goeie dierenarts menen we al gevonden te hebben. Hij zei dat tegen de zes maand okay was maar ik denk niet dat hij er bezwaar bij zal hebben als we zouden beslissen om Marvin eerder te verhelpen. Wat May betreft zouden we ze maar aan de pil zetten zolang Marvin niet geholpen is. Inderdaad hoe minder troep we moeten geven hoe beter (dus echt maar tijdelijk om ongelukjes uit te sluiten.) Eens Marvin geholpen is dan komt het niet op een dagje voor May. Voor haar wachten we liever echt wat langer maar dan kan er toch al niets meer gebeuren. Ben er nog niet helemaal uit wat ik ga doen maar alvast bedankt voor je mening.
Wij hebben een sphynx verslaving! YES!

Groetjes Kurt, Annick, Mayté - Maye & Marvin & Aayla & Anariko

www.ostendsphynx.tumblr.com

Gebruikersavatar
Annemieke
Berichten: 1563
Lid geworden op: vr 06 nov 2009, 22:24
Locatie: Brasschaat
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Annemieke » za 22 mei 2010, 18:08

Heykes,

Ik zou Marvin nu ook al laten helpen!

Let er wel bij op dat ook korts na de castratie er nog gedekt kan worden.....(er zijn heldenzaadjes die zich nog in de tussenweggetjes verstoppen in de hoop nog voor nakomelingen te zorgen......)
Afbeelding
A positive CATTITUDE rules the day!!!
Wie met mensen omgaat als pionnen,
ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is.

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Wil » za 22 mei 2010, 21:47

Hoi Kurt
Ik zou ze ook nu laten helpen ,eigelijk allebei ,
Wij zijn door dat we zo bedonderd werden aan vroegcastratie begonnen ,
Nu ,zou ik nooit meer anders willen ,De katertjes rennen hier na 15 minuten al weer rond ,de poesjes na 4 uur ,
Als wij oudere katers of poesen laten helpen ,zijn ze daar veel beroerder van ,

Vraag of jou DA bij de kater de in uit narcose wil doen ,
dat houd in ,dat hij een klein beetje narcose krijgt ,en als ze klaar zijn ,dat duur een paar tellen ,spuiten ze hem weer wakker ,Ik weet niet of jou kleintjes een chip hebben ,zo niet ,laat die inzetten als ze onder narcose zijn ;)

Onze DA ,maar die doet het nu al jaren voor mij ,ent en castreerd 3 katers in 20 minuten ,dan sta ik weer buiten ;) Ik hoop dat dat je gerust steld ,
En hier het stuk wat Geertje heeft gevonden over vroeg castreren ,,
succes !!!
Groetjes Wil

Ik heb voor de eigenaars van Flake eens wat gaan rondsurfen voor de uitleg over vroegcastratie. Als je dan eender wel artikel leest dat een beetje wetenschappelijk onderbouwd is, zie je alleen maar voordelen van vroegcastratie.

Een interessant artikel hieronder:

Vroegcastratie

Door Els Peeters

Uw katje laten helpen: alles over vroegcastratie

Je lieveling laten helpen, het is iets waar de meeste kattenbezitters vroeg of laat mee geconfronteerd worden. Gelukkig voor de bezorgde baasjes is de operatie tegenwoordig een routine-ingreep en zijn de risico’s klein. Toch bestaat er nog wel wat onduidelijkheid rond castratie, met name rond de beste leeftijd om de castratie te laten uitvoeren…


Voor asielen blijft het dweilen met
de kraan open.
Dat een poes niet eerst een nestje moet hebben gehad en dat ook niet gewacht moet worden tot de eerste krolsheid gepasseerd is, dat weten we ondertussen allemaal. Maar wanneer moet de operatie dan wel gebeuren? Een wetenschappelijke reden is er eigenlijk niet voor, maar traditioneel worden katten in België en Nederland geholpen op een leeftijd vanaf zes maanden. Over het algemeen genomen is dit een goede leeftijd om ongewenste nestjes en seksueel gedrag zoals sproeien voor te zijn. Toch kan het soms wenselijk zijn om op jongere leeftijd de dieren te laten helpen. Dit is bijvoorbeeld het geval met kittens in een asiel, zodat die bij de nieuwe eigenaar niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen. In de huidige adoptiecontracten wordt het nieuwe baasje wel verplicht het geadopteerde katje te laten castreren, maar dit wordt vaak niet of te laat gedaan.

Zo blijft het voor de asielen dweilen met de kraan open. Voor fokkers geeft het verkopen van gecastreerde kittens de garantie dat er geen nestje kan genomen worden met eendaarvoor ongeschikt kitten. Een fokverbod wordt door sommige mensen niet al te nauw genomen, wat uiteraard niet bevorderlijk is voor de gezondheid van raskatten. Fouten binnen het ras worden zo in de hand gewerkt. In al deze gevallen is vroegcastratie een optie. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Vroegcastratie is het castreren van kittens tussen de 8 en 16 weken oud. In België en Nederland is vroegcastratie nog niet zo bekend, maar steeds meer dierenartsen zijn er voorstander van. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben dierenartsen reeds tientallen jaren ervaring, waardoor de voor- en nadelen goed gekend zijn.

Met moeder en nestgenootjes naar de dokter


Bij het ontwaken biedt moeder de nodige
troost.
De operatie kan al gebeuren vanaf de leeftijd van 8 weken, op voorwaarde dat bij katertjes de balletjes voelbaar zijn. Dit lijkt misschien zielig - het gaat immers om kleine, schattige hummeltjes - maar de praktijk wijst uit dat kittens er weinig hinder van ondervinden. Het hele nest gaat namelijk mee naar de dierenarts, waardoor de kittens die geholpen moeten worden weinig stres hebben. Ze worden wakker tussen hun broertjes en zusjes en kunnen lekker warm tegen hun moeder aankruipen. Bovendien herstellen kleintjes veel sneller van de ingreep dan iets oudere katten. Een paar uur na de operatie huppelen ze alweer vrolijk rond. Ze schijnen ook minder last van pijn te hebben dan volwassen katten die geholpen worden (al kan ook hier de nodige pijnbestrijding na de operatie verlichting brengen). De operatie zelf duurt gewoonlijk minder lang dan bij castratie op de ‘normale’ leeftijd. Doordat er bij jonge dieren minder buikvet aanwezig is, zijn de organen beter zichtbaar voor de dierenarts. Dit samen met het feit dat de geslachtsorganen minder ontwikkeld zijn en dus minder doorbloed, maakt dat het risico op complicaties daalt.

Net zo veilig als op latere leeftijd

Uiteraard moet er bij het castreren van kittens wel een aangepaste narcose gebruikt worden. De nieren zijn nog niet volledig ontwikkeld en zijn daardoor minder goed in staat de gebruikte medicijnen te verwerken. Gasnarcose is dan ook de aangewezen methode om kittens


De baarmoeder met eierstokken en de operatiewond van een poesje van 8 weken.
te verdoven. Andere alternatieven worden uitgebreid in de vakliteratuur beschreven, zodat uw dierenarts de gepaste keuze voor uw kitten kan maken. Andere maatregelen zijn het gebruik van een warmtemat tijdens de operatie zodat het kitten niet onderkoeld raakt en het minder lang laten vasten. Normaal gesproken moeten katten vanaf de avond voor de operatie nuchter worden gehouden en krijgen ze pas de ochtend na de operatie weer te eten. Kittens kunnen hun suikerspiegel nog niet zo goed controleren en hebben minder reserves. Daarom mogen ze tot een paar uur voor de operatie eten en krijgen ze al een lichte maaltijd wanneer ze goed en wel wakker zijn. Door deze maatregelen te nemen, is de operatie even veilig als bij oudere dieren.


Geen nadelen voor de ontwikkeling

Tot een aantal jaar geleden deden geruchten de ronde dat vroegcastratie heel wat nadelen zou hebben. Zo zouden vroeg gecastreerde dieren klein blijven en een kleinere urinebuis hebben, waardoor ze makkelijker verstopt zouden raken. Gelukkig hebben grondige wetenschappelijke studies deze vooroordelen ondertussen weerlegd. Katten die vroeg gecastreerd worden, groeien zelfs iets langer door doordat hun groeischijven (dit zijn de plaatsen in de beenderen waar nieuw bot wordt aangemaakt) later sluiten. Ze worden dus zelfs iets groter dan hun ongecastreerde soortgenoten! Dit is niet iets specifieks voor vroegcastratie, aangezien ook bij katten die op de ‘normale’ leeftijd worden geholpen de groeischijven nog niet dicht zijn. Ook deze katten blijven dus iets langer groeien dan hun soortgenoten die pas geholpen worden na hun eerste levensjaar. Verder wijkt de diameter van de urinebuizen niet af van die van ongeholpen dieren, hoewel de uitwendige geslachtsorganen minder tot ontwikkeling komen. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat vroeggecastreerde dieren makkelijker verstopt zouden raken. Net als bij alle geholpen dieren moet wel de voeding aangepast worden, om dik worden te voorkomen. Voor alle gecastreerde katten geldt dat ze minder energie verbruiken en dus minder of aangepast voer moeten krijgen.Vroegcastratie bij een katertje is een eenvoudige ingreep met weinig bloedverlies
en een kleine wonde.
Geen verschil in gedrag

Een veelgehoord argument tegen vroegcastratie is dat de dieren zich toch wel abnormaal zouden gaan gedragen, want ze zouden die seksuele hormonen toch wel nodig hebben tijdens hun ontwikkeling? Uit gedragsstudies is gebleken dat er bijna geen verschil bestaat in gedrag tussen dieren die vroeg gecastreerd zijn, op normale leeftijd gecastreerd zijn en laat gecastreerd zijn. De enige verschillen die werden gevonden, waren verschillen tussen de eerste twee groepen en de laatgecastreerde dieren. Dieren die gecastreerd worden op latere leeftijd, wanneer ze dus al ruim volwassen zijn, blijven vaker typisch seksuele gedragingen vertonen zoals bijvoorbeeld sproeien. De hormonen hebben dus wel degelijk invloed op de ontwikkeling van het gedrag: ze zorgen ervoor dat de hersenen van het kitten meer mannelijk of vrouwelijk worden, met de daarbij horende gedragingen. Net wat we met castratie willen vermijden dus!

Castratie of sterilisatie?

In de volksmond wordt het verwijderen van de teelballen bij de kater ‘castreren’ genoemd. Het weghalen van de eierstokken (en eventueel de baarmoeder) van de kattin wordt aangeduid als ‘sterilisatie’. In de diergeneeskunde duiden ‘sterilisatie’ en ‘castratie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. ‘Castratie’ is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Onze huisdieren worden dus altijd ‘gecastreerd’, welk geslacht ze ook hebben. Worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken, dan heet dat ‘sterilisatie’. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Uiteraard is dat “lastige” gedrag net hetgeen we willen vermijden. Sterilisatie van huisdieren wordt daarom bijna nooit gedaan.

Samenvattend is vroegcastratie een veilige en betaalbare (niet duurder dan een standaardcastratie) optie voor wie wil vermijden dat bepaalde kittens zich voortplanten en zijn huisdier hormonale driften wil besparen waarmee het dier niets kan en mag doen.


©tekst: Els Peeters © Foto’s: Dr. Susan Little, Anneleen Bru en Els Peeters
Werkgroep Gedragsbiologie Universiteit Antwerpen
24-01-2008

Referenties

Howe LM. Short-term results and complications of prepubertal gonadectomy in cats and dogs. J Amer Vet Med Assoc 211(1) 57-62, 1997

Howe LM, Slater MR et al. Long-term outcome of gonadectomy performed at an early age or traditional age in cats. J Amer Vet Med Assoc 217(11): 1661-1665, 2000

Kustritz, MV Root. Early spay-neuter: Clinical Considerations. Clin Tech Sm Anim Pract 17(3): 124-128, 2002

Kustritz, MV Root. Early spay-neuter in the dog and cat. Vet Clin North Amer Sm Anim Pract 29(4): 935-943, 1999

Root MV, Johnston SD, Johnston GR, Olson PN. The effect of prepuberal and postpuberal gonadectomy on penile extrusion and urethral diameter in the domestic cat. Vet Radiology & Ultrasound 37(5): 363-366, 1996

Root MV, Johnston SD, Olson PN. The effect of prepuberal and postpuberal gonadectomy on radial physeal closure in male and female domestic cats. Vet Radiology & Ultrasound 38(1): 42-47, 1997

Spain CV, Scarlett JM, Houpt KA. Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in cats. J Am Med Assoc 224:372, 2004

Stubbs WP, Bloomberg MS et al. Effects of prepubertal gonadectomy on physical and behavioral development in cats. J Amer Vet Med Assoc 209(11): 1864-1871, 1996

Stubbs WP, Salmeri KR, Bloomberg MS. Early neutering of the dog and cat. In Bonagura JD, Kirk RW (eds): Kirk's Current Veterinary Therapy XII Small Animal Practice. Philadelphia: W.B. Saunders, 1995, pp. 1037-1040.

Taylor P. Anaesthesia for Neutering Kittens. Feline Advisory Bureau 40(1): 22-24, 2002

Theran P. Early-age neutering of dogs and cats. J Amer Vet Med Assoc 202(6): 914-917, 1993

Internetbronnen

Dr. Susan Little’s Website; on-line, 24 januari 2008; http://catvet.homestead.com/EarlyAlter.html

Early Age Altering; The Winn Feline Foundation; on-line, 24 januari 2008; http://www.winnfelinehealth.org/Pages/E ... ng_Web.pdf

Early Spay/Neuter: An Overview; Spring 1998 Illinois Veterinary Bulletin; on-line, 24 januari 2008; http://www.cvm.uiuc.edu/ope/ivb/spay-neu.htm

Early Sterilization in Dogs and Cats; Colorado State University; on-line, 24 januari 2008; http://arbl.cvmbs.colostate.edu/hbooks/ ... early.html

Pediatric Spay/Neuter; Columbus Dog Connection; on-line, 24 januari 2008; http://www.columbusdogconnection.com/PedSpayNeuter.htm


za 22 mei 2010, 07:20
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Gebruikersavatar
Anunaki
Berichten: 6231
Lid geworden op: ma 07 dec 2009, 23:06
Locatie: Vlaanderen (België)
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Anunaki » zo 23 mei 2010, 10:09

ik persoonlijk zou ook voor de nu gaan...... Sphynxen zijn echt heel vroeg rijp en het is sneller gebeurd dan dat je het je kan indenken ... maar je moet echt doen waar je je zelf het beste bij voelt ;)
Groetjes, Wendy
Wie met mensen omgaat als pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Tanja
Berichten: 5444
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 16:33
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Tanja » zo 23 mei 2010, 15:35

En wat Annemieke zegt is waar, soms kan een kater na zijn castratie nog een poes dekken en zwanger maken. De meningen zijn erover verdeelt hoelang een kater nog vruchtbaar is. Dus als je May nu laat helpen heb je het minste risico op een ongelukje.
Groetjes van Tanja

Cattery Thisabor
Siamezen en Oosters Korthaar
http://www.thisabor.nl

Wil ik er iets mee? Moet ik er iets mee?

Hildeke
Berichten: 6325
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 15:50
Locatie: Baasrode(Oost-Vlaanderen)

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor Hildeke » zo 23 mei 2010, 19:05

Ik zou ook zo vlug mogelijk gaan voor de castratie , dan moet je je geen zorgen meer
maken en vermijd je ongelukjes.
Weet je de 2 lieverdjes die mijn gezinnetje komen vervoegen zullen reeds geholpen zijn
en hier ben ik wel blij mee !!!
Groetjes Hildeke

Gebruikersavatar
dadelus
Berichten: 812
Lid geworden op: di 02 feb 2010, 17:56
Locatie: Oostende
Contacteer:

Re: Vraagje "wanneer" nu eigenlijk?

Berichtdoor dadelus » zo 23 mei 2010, 20:07

Bedankt allemaal voor jullie reactie en meningen, ik weet dat ten zeerste te waarderen t4 .
Ondertussen hebben wij al een beslissing genomen. Dinsdag bellen wij naar de dierenarts voor een afspraak een week later. We zullen eerst Marvin laten helpen en maken dan onmiddellijk een tweede afspraak voor May. Tenzij de DA zegt om ze allebei op dezelfde dag langs te brengen.
Bedankt voor de reacties TOP! t5 t5
Wij hebben een sphynx verslaving! YES!

Groetjes Kurt, Annick, Mayté - Maye & Marvin & Aayla & Anariko

www.ostendsphynx.tumblr.com


Terug naar “Sterlisatie / Castratie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron