Jeuk [Pruritus] bij honden en katten

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Jeuk [Pruritus] bij honden en katten

Berichtdoor asielkat » zo 30 jun 2013, 16:33

Diernet.nl

Home / Hond en kat / Huid / Jeuk [Pruritus] bij honden en katten
Jeuk [Pruritus] bij honden en katten
zondag, 25 september 2011 00:00 Diernet Team

Omschrijving

Pruritis is de medische term die de sensatie “jeuk” beschrijft, waardoor een dier gaat krabben, likken, kauwen of wrijven. Jeuk is een gevolg van een huidontsteking. Jeuk begint bij het prikkelen van de zenuwen in de huid, via de zenuwen gaat de prikkel via het ruggenmerg naar de hersenen. Het dier 'herkent' het gevoel jeuk in de hersenen en reageert door te krabben, likken of kauwen.


Oorzaken

Jeuk kan veroorzaakt worden door alles dat een huidontsteking te weeg brengt.

Enkele van de omstandigheden die kunnen leiden tot jeuk zijn:

Parasieten, zoals vlooien, schurftmijten, oormijten, luizen, of larven van wormen die door de huid migreren
Allergie of atopie, zoals pollen, schimmels of parasieten
Reacties op voedingstoffen of medicijnen
Contact met bepaalde metalen, kunststoffen, of vergiften
Infecties door bacteriën of schimmels (ringworm)
Huidkanker
Aandoeningen van het immuunapparaat
Psychische stoornissen (psychisch of gedrag) die problemen in de huid veroorzaken.

Hotspot die ontstaat door jeuk met krabben, bijten en likken tot gevolgVerschijnselen

Klinisch symptoom dat zich voordoet bij deze aandoening: JeukDiagnose

Jeuk wordt gediagnosticeerd door een goede medische anamnese en een lichamelijk onderzoek. De tijd van het jaar, waarin het dier jeuk vertoont, kan van belang zijn bij het vaststellen van de diagnose. De dierenarts zal willen weten of de verschijnselen zich met name voordoen in bepaalde seizoenen (dat wil zeggen, dat de jeuk seizoensgebonden is) of dat de symptomen (jeuk, huidirritatie) optreden gedurende het hele jaar (dat wil zeggen dat de jeuk niet afhankelijk is van het seizoen). Het observeren en het kennen van de voorgeschiedenis van krabben, likken, kauwen, of wrijven zijn de belangrijkste middelen om te komen tot een oorzaak van die jeuk.

Jeuk is een klinisch signaal waarvan de dierenarts moet vaststellen wat de onderliggende oorzaak kan zijn. De dierenarts zal de huid zorgvuldig onderzoeken op tekenen van haaruitval, ontsteking, of externe parasieten, zoals vlooien.

Diagnostische tests, zoals huidafkrabsels, schimmelkweken, of bacteriekweken kunnen worden uitgevoerd. Huid of bloed tests op allergieën kunnen worden gedaan. Het dier kan gedurende enkele weken met een hypoallergeen dieet (dieet zonder allergieopwekkende stoffen) gevoerd worden om te bepalen of de jeuk verdwijnt. Als schurft de vermoedelijke oorzaak van de jeuk is zal de ingestelde behandeling de jeuk doen afnemen. Bij sommige dieren zal het nodig zijn om een biopt (chirurgische verwijdering en microscopisch onderzoek van een klein stukje weefsel) te nemen om de onderliggende oorzaak vast te stellen.


Therapie

De behandeling van jeuk is er op gericht om de jeuk te laten verdwijnen en de onderliggende oorzaak te behandelen. Bij patiënten die een milde vorm van jeuk hebben past men vaak een lokale behandeling toe. Kalmerende sprays, lotions, crèmes of zalven worden gebruikt op lokale irritatie plekken van de huid. Wanneer de hele huid wordt aangetast worden medicinale of kalmerende shampoos aanbevolen. Preparaten die gebruikt worden om de huid lokaal te behandelen zijn onder andere antibacteriële middelen, steroïden, of lokaalwerkende anesthetica. Het toepassen van koud water vermindert ook de jeuk.

De behandeling kan ook betekenen dat medicijnen worden gegeven via de mond (oraal) of per injectie. Medicijnen die op een dergelijke manier worden toegediend noemt men systemische middelen omdat deze middelen via het lichaam terecht komen in de huid alwaar zij hun werk doen. Systemische therapieën kunnen bestaan uit een medicijn of een combinatie van medicijnen afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Ook komt het regelmatig voor dat systemische toegediende middelen worden gecombineerd met lokaal werkende medicijnen. De dierenarts zal de medicijnen voorschrijven en het behandelplan beschrijven.


Systemische therapieën kunnen zijn:

Steroïden, medicijnen die op een krachtige manier ontsteking en jeuk kunnen onderdrukken
Antihistaminica, medicijnen die de werking van histamine verminderen. Histamine is een stof die een heftige ontsteking veroorzaakt met veel huidirritatie wanneer dat vrijkomt uit cellen gedurende ee allergische reactie
Vetzuren, die een ontstekingsreactie tegengaan en prima helpen tegen een droge en schilferige huid
Psychogene medicijnen, zoals antidepressiva, die de jeuk sensatie in de hersenen onderdrukken

Door nu een combinatie van geneesmiddelen te gebruiken kan de effectieve dosis van steroïden worden verminderd met hetzelfde effect terwijl hun bijwerkingen worden geminimaliseerd.


Prognose

De prognose voor dieren met jeuk is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige parasitaire en schimmelinfecties kunnen volledig worden geëlimineerd. Andere aandoeningen, zoals atopie (overgevoeligheidsreactie op bepaalde stoffen) en voedselallergie, worden door de behandeling onder controle gehouden alhoewel deze problemen toch vaak nog terugkomen ondanks een goede behandeling. In de meeste gevallen kan jeuk bij een strikte naleving van de behandeling resulteren in een significante verbetering van de kwaliteit van leven voor de patiënt.

Terug naar “Gezondheid Overig”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron