Allergische of overgevoeligheidsreacties (anafylaxie) bij

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Allergische of overgevoeligheidsreacties (anafylaxie) bij

Berichtdoor asielkat » zo 30 jun 2013, 17:01

Allergische of overgevoeligheidsreacties (anafylaxie) bij de hond en de kat
dinsdag, 10 augustus 2010 17:11 Diernet Team


Achtergrond

Overgevoeligheidsreacties zijn acute (plotselinge en ernstige) allergische reacties op een stof (allergeen of antigeen) in de omgeving van het dier. Overgevoeligheidsreacties of anafylactische reacties kunnen lokaal op de huid van het dier voorkomen (atopie) of het hele lichaam aandoen (systemisch), waarbij er meerdere lichamelijke problemen kunnen ontstaan.
"Anafylactische shock" is zo'n acute reactie van het lichaam. Het is een levensbedreigende noodsituatie, die onmiddellijke kliniekopname en spoedeisende hulp vereist.Oorzaken

Allergische of overgevoeligheidsreacties en anafylactische reacties kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan stoffen. Vrijwel elke stof kan in principe leiden tot een anafylactische reactie. Vaak voorkomende oorzaken zijn ondermeer gif (zoals van een bijensteek of een mieren beet), bloedtransfusies, vaccins, voedsel en verschillende geneesmiddelen (zoals penicilline).Diagnose

De diagnose van een overgevoeligheidsreactie of anafylaxie kan meestal gemaakt worden op basis van de ziektegeschiedenis en de waarneming van de klinische signalen. Soms moet een anafylactische shock onderscheiden worden van andere vormen van shock of trauma.
Allergietesten, zoals intradermale huidtesten (het injecteren van een kleine hoeveelheid stoffen die de allergische reactie kunnen veroorzaken) of bloedonderzoek kunnen gedaan worden om de reactie veroozakende stoffen te identificeren.
Andere diagnostische procedures zijn echter beperkt, omdat een ernstig allergisch dier, bij blootstelling aan zelfs kleine hoeveelheden allergeen, een anafylactische reactie, en dus shock, kan ontwikkelen.Therapie

De meeste anafylactische reacties zijn medische noodgevallen. Ze eisen een kliniekopname en spoedeisende hulp. Bij het zich voordoen van een shocksituatie is het doel van de behandeling om de levensbedreigende situatie te verminderen door een open luchtweg en de bloedsomloop te handhaven. Na het vrijmaken van de luchtweg en het plaatsen van een infuus, kunnen de levensreddende infuusvloeistoffen en medicijnen worden gegeven. Het doel van de behandeling is om te voorkomen dat er een daling van de bloeddruk en ademhalingsmoeilijkheden ontstaan. Bij een lokale reactie is het van belang om, door het toedienen van medicijnen, de allergische reactie zoveel mogelijk te remmen. Dit is mede nodig om te voorkomen dat er een systemische reactie ontstaat in het hele lichaam.Prognose

Als een gelokaliseerde reactie in een vroeg stadium wordt behandeld, is de prognose (uitkomst) voor dieren met overgevoeligheidsreacties of anafylaxie goed.

Als men een voedselallergie (komt soms voor) wordt vermoed, kan het vermijden van dat, bewuste, voedsel een reactie voorkomen.

Overgevoeligheidsreacties of anafylaxie zijn erg onvoorspelbaar. Het onderkennen dat een dier een allergische aandoening heeft in combinatie met een snelle en adequate medische verzorging geeft de beste resultaten. Wanneer een dier zich in een anafylactische shock bevindt, is de prognose matig tot slecht. Echter, met snelle en passende hulp, kan het dier overleven.

bron: http://www.diernet.nl/jmsitedata/index. ... eidhondkat

Terug naar “Gezondheid Overig”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron