Help mijn kat eet niet :hulp bij slopende anorexia

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Help mijn kat eet niet :hulp bij slopende anorexia

Berichtdoor asielkat » zo 30 jun 2013, 17:48

Anorexia (verlies van eetlust) bij honden en katten
zondag, 26 september 2010 15:27 Diernet Team

Omschrijving

Anorexia is de medische term voor gebrek aan eetlust. Het dier kan niet meer eten, omdat het de interesse in eten verloren heeft of wel geïnteresseerd is in eten, maar niet bereid is om te eten vanwege de pijn of andere problemen die met het eten te maken hebben.
Sommige dieren kunnen niet eten, omdat ze misselijk zijn of aandoeningen van de maag en darmen (gastro-intestinale stoornissen) hebben. Systemische (algemene) ziekten (zoals kanker, nierziekten, of leverziekte) kunnen de eetlust van het dier temperen of helemaal teniet doen.
Pseudoanorexia is de medische term die de situatie beschrijft waarin een dier geen voedsel kan eten, omdat het niet in staat is om dat voedsel op te nemen, te kauwen of door te slikken.


Oorzaken

Anorexia is een klinische aanwijzing dat er iets niet goed is met de eetlust. Anorexia kan worden veroorzaakt door een aantal factoren die de eetlust verstoren. Deze factoren kunnen worden geclassificeerd als psychologische (die de hersenen beïnvloeden), of fysiologische (die het lichaam beïnvloeden).
Psychologische factoren die anorexia veroorzaken, zijn stress, een verstoring in de dagelijkse gang van zaken of veranderingen in de huishoudelijke sfeer en een slechte smaak van het voedsel of gewoon bedorven voeding.
Fysiologische factoren die de eetlust kunnen verminderen zijn ziekten, vergiftigingen, en pijn.
Anorexia kan worden veroorzaakt door bacteriële, virale, schimmel of rickettsia infecties. Ziekten van de maag en darmen (maagdarmkanaal), lever, of alvleesklier kunnen leiden tot anorexia. Ook nierfalen en kanker kunnen anorexia.geven. Pseudoanorexia kan het gevolg zijn van ziekte of trauma, met name in het gezicht, hoofd of nek.


Diagnose

Anorexia wordt vastgesteld door de ziektegeschiedenis en het lichamelijke onderzoek. De dierenarts zal de onderliggende oorzaak van de anorexia willen bepalen.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen of de anorexia wordt veroorzaakt door psychologische of fysiologische problemen. De oorzaak van anorexia kan worden bepaald door middel van een grondige diagnosestelling.
Het totale bloedbeeld (Complete telling van de bloedcellen), het bloed chemische onderzoek, en urineonderzoek kunnen worden uitgevoerd. Specifieke tests voor de lever en de alvleesklier kunnen soms nodig zijn. Het maken van een bacteriële/ schimmel kweek is in veel gevallen ook noodzakelijk .
Andere tests (zoals feline leukemie virus [FeLV] test, feline immunodeficiëntie virus [FIV] test, hartworm test, of proeven voor rickettsia ziekten) zullen uitgevoerd worden op basis van het vermoeden van de dierenarts naar de onderliggende oorzaak van de anorexia. Daarnaast kunnen ook gespecialiseerde beeldvormende technieken (zoals röntgenfoto's [X-stralen] en echografie [visualisatie van de diepe lichaamsweefsels door het opnemen van ultrasone golven]) worden uitgevoerd.


Therapie

De behandeling van anorexia zal afhangen van de onderliggende oorzaak. Daarnaast kan ondersteunende zorg nodig om uitdroging en ondervoeding te voorkomen. Bij katten met overgewicht (obesitas) kan anorexia aanleiding geven tot een onmiddellijke behandeling, omdat een ernstige vorm van leverziekte (hepatisch lipidosis) zich kan ontwikkelen wanneer de voedselinname voor meer dan 48 uur wordt onderbroken.

Anorexia gevaarlijk bij dikke katten

Prognose

De prognose (uitkomst) voor dieren met anorexia is verschillend. Complicaties, zoals uitdroging, ondervoeding en extreem gewichtsverlies kunnen de gevolgen van de onderliggende oorzaak van anorexia verergeren en dus de prognose verslechteren. Anorexia is over het algemeen moeilijker te bestrijden bij katten dan bij honden.

bron http://www.diernet.nl/jmsitedata/index. ... aaneetlust

*******************************************************************************************

Help mijn kat eet niet :hulp bij slopende anorexia
17 juli 2011 | Auteur: Minky Spijkerman
bron: http://kattendeskundige.info/helpdodeli ... t-je-doen/

Waarom nemen veel kattenbezitters die dol op hun kat zijn toch het risico op een dodelijke afloop van anorexia ?

Angst voor de hoogte van de eventuele kosten in de dierenkliniek lijkt me niet de oorzaak , gewoon onwetendheid ook niet want als je op zoek gaat vind je echt goede en begrijpelijke informatie : het internet staat vol met sites blogs forums en weetjes over katten maar:

Op de een of andere manier weet je toch niet wat je er mee aan moet als je kat plotseling niet of steeds minder eet

je denkt te veel als mens en hoopt met huismiddeltjes en trucjes je kat aan het eten te krijgen je kijkt het een paar dagen een week of langer aan . want je denkt dat het wel mee zal vallen : je weet niet dat je kat gevaar loopt

Ondertussen verzwakt het lieve dier zienderogen maar heeft ook hoopgevende oplevingen tussendoor en dan denk je :zie je wel het komt goed

Want daar zijn het katten voor : taaie rakkers die in stilte vreselijk lijden zich uit alle macht vastklampend aan het leven : je kunt als kat nou een maal je zwakte niet tonen ! tonen van je zwakte hoort niet bij roofdieren als katten

Dan ga je er zeker aan !dus hoor je ook geen kreten van pijn zoals de hond wel laat horen ,maar ja die doet zo een beroep op zijn roedel de kat echter is alleen : zijn wereld zit anders inelkaar

Onder de anorexia zit vaak een ziekte,verwonding of soms geestelijk trauma als rouw

Je kat kan bijvoorbeeld gebitsproblemen , abcessen in de mond,nek of kaakkwetsuren hebben

Of als hij boven de 13 jaar oud is kan hij een schildklieraandoening hebben of slecht werkende nieren die zorgen voor minder trek in eten en bijvoorbeeld veel brakenomdat hij ook misselijk is.

Je kat kan ook rouwen om het verlies van een vriendje : een andere kat ,ander dier of een geliefd mens

Ga daarom meteen naar een dierenarts voor nader onderzoek en behandeling als je kat slecht eet of helemaal niet meer : bespaar jezelf een hoop verdriet en help je kat op tijd :hij rekent op jou !

Je wilt je lieveling toch niet kwijt?

Lees ook eens de eerdere artikelen op mijn blog en abonneer je op mijn nieuwsbrief nu met bonus :de 3 mythes over het juiste kattenvoer en als extraatje de laatste nieuwsbrief

En lieve collega kattenfans jullie reacties zijn welkom want zo kan ik jullie en je katten beter helpen :vul gewoon het formulier in
De volgende themamiddag in September zal gaan over :anorexia bij je kat,wat doe je wel en wat niet als je kat niet meer eet.

Lees verder op hun site met info maar hier nog een tip over voer uit Duitsland
Nicole:
15 december 2011 om 00:43

Dorine, je zou dit eens kunnen proberen: http://www.recoactiv.de/shop/recoactiv- ... Cr-katzen/
Een vriendin van mij had een vergelijkbaar probleem. Haar kat had nierproblemen. Sinds ze dit gebruikt, eet de kat weer prima.


******************************************************************
Te weinig eten
Katten kunnen last hebben van anorexia. In de meeste gevallen is er dan sprake van een medische oorzaak. Heel af en toe kan het komen door eten wat de kat echt niet lust, oud eten of eten van slechte kwaliteit. Wat betreft medische oorzaken kan je denken aan het gebit van de kat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontstoken tandvlees. Ook lever- en/of nierfalen, schildklierproblemen, hartproblemen, tumoren en andere medische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de eetlust van de kat klein tot nihil is. Wat niet vergeten mag worden is dat voedselallergie of een verandering in de omgeving van de kat waardoor de kat gestresst raakt tevens kan zorgen voor vermindering van de eetlust.

Zodra u merkt dat de kat stopt met eten is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat. Katten kunnen slechts een paar dagen zonder eten. Voor sommige katten is 1 dag zonder eten al te lang.
bron: http://www.kattenplaza.nl/eetgedrag_kat


*****************************************************************

Terug naar “Gezondheid Overig”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron