Glaucoom ogen

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Glaucoom ogen

Berichtdoor asielkat » ma 23 sep 2013, 15:45

Glaucoom

http://www.vetsenpets.nl/diergeneeskund ... n/glaucoom

Glaucoom, oftewel een verhoogde oogboldruk, is een zeldzame, maar ernstige aandoening die in een groot aantal gevallen leidt tot blindheid, of zelfs tot verlies van het oog.

Bij de hond is glaucoom meestal primair. Er is dan geen onderliggende oorzaak bekend, maar er bestaat een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van glaucoom. Bij de kat is glaucoom meestal secundair. Dat wil zeggen dat er wel een onderliggende oorzaak aan te wijzen is voor de stijging van de oogdruk. Enkele voorbeelden hiervan zijn een irisontsteking, het loslaten van het netvlies, een lensloslating, of een tumor in het oog.


Hoe herkent u glaucoom bij uw dier:

Hoofdpijn: veel slapen, sloom
Blepharospasmen: veel knijpen met het oog/ de ogen.
Roodheid van het oogwit.
Wijde pupil
Blauwverkleuring van het hoornvlies
Verlies van het gezichtsvermogen (vooral duidelijk bij beiderzijds glaucoom)”Onderzoek
Bij het oogonderzoek krijgen we extra aanwijzingen over het al dan niet bestaan van glaucoom. Om met zekerheid de diagnose glaucoom te stellen, meten we de oogdruk. Dit doen we met een speciaal instrument, de TonoVet. De TonoVet is een oogdrukmeter, speciaal ontwikkeld voor dieren. De dieren hoeven niet te slapen om het onderzoek uit te voeren en het is totaal pijnloos.

Behandeling
Als we een hoge oogdruk meten stellen we zo snel mogelijk een behandeling in. Uw dier heeft dan
glaucoom en een hoge oogdruk is erg pijnlijk. Natuurlijk moet de oorzaak, indien aanwezig, aangepakt worden. Verder is de behandeling erop gericht om de druk zo snel mogelijk naar beneden te krijgen, om levenslange blindheid, of verlies van het oog te voorkomen.

Eenmaal gestart met behandelen is het van belang om de oogdruk regelmatig te controleren, om eventueel aanpassingen in de medicatie te kunnen doen. Ook zijn er helaas ogen die ondanks een juiste behandeling een hoge oogdruk blijven houden. U heeft dan veelal een dier met een pijnlijk blind oog. Het advies zal dan uiteindelijk zijn om het oog te laten verwijderen, om het dier zijn kwaliteit van leven terug te geven.

Gebruikersavatar
zenga13
Berichten: 2419
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:55

Re: Glaucoom ogen

Berichtdoor zenga13 » ma 23 sep 2013, 16:08

Wij hebben een Golden retriever gehad waarbij we op 4-jarige leeftijd een oog hebben moeten laten verwijderen door accuut glaucoom. Zo was er niets aan de hand en zo stond het oog op klappen. Was niet meer te redden. Ze heeft de rest van haar leven medicatie gehad om te voorkomen dat ze het aan haar andere oog ook zou krijgen. Ze is met 1 oog 14 jaar oud geworden en ze heeft er nooit meer last van gehad.
Afbeelding


Terug naar “Gezondheid Overig”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron