DE oudere kat / algemeen

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

DE oudere kat / algemeen

Berichtdoor asielkat » ma 23 sep 2013, 16:10

Onze katten bereiken een hogere leeftijd dan vroeger. Als een kat ouder dan 20 jaar wordt, is dat al geen uitzondering meer. Door een betere verzorging, goede voeding, goede diergeneeskunde en preventieve geneeskunde als vaccinaties en ontwormen, worden onze katten gezonder en leven langer.

Ouderdom zelf is geen ziekte, maar gaat vaak wel gepaard met allerlei kwaaltjes en ziekten.

Vaak zijn deze aandoeningen niet of pas in een laat stadium zichtbaar aan de buitenkant. Het is echter erg belangrijk deze ziekten vroegtijdig te ontdekken zodat de kat op tijd behandeld kan worden en niet onnodig lijdt.Wanneer is een kat een senior?

Ouderdom is zeer individueel bepaald en ook erg afhankelijk van ras en grootte. Daarnaast speelt uiteraard een gezonde levensstijl een grote rol. In het algemeen worden katten vanaf ongeveer 10 jaar als senior gezien.Ouderdomsverschijnselen en ziekten.

Als katten ouder worden verandert er veel in het lichaam. De stofwisseling wordt wat trager, de orgaanfuncties worden wat minder en de weerstand neemt ook langzaam af. Daarnaast slijten ook wat lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld de gewrichten. Tenslotte zijn er ook nog specifieke ziekten die we vooral bij oudere katten zien zoals een te snel werkende schildklier, suikerziekte en nierfalen.

De symptomen van een ouder wordende kat beginnen vaak met wat trager opstarten of stijfheid. Ze kunnen niet meer zo makkelijk op een kastje springen en kunnen hun vacht aan het achterlichaam niet meer goed verzorgen. Soms zijn ze zelfs wat prikkelbaar bij aanraking. Ouder wordende katten worden door het minder bewegen en door de wat tragere stofwisseling makkelijk te zwaar wat het bewegen dan ook weer extra moeilijk maakt.

Katten krijgen ook vaak problemen met het gebit, waardoor ze slechter of moeilijker gaan eten en een onfrisse adem krijgen.

Daarnaast kunnen ze wat meer gaan drinken en de vacht wordt soms ook wat minder glanzend en de huid gaat soms meer schilferen en meer ruiken.

Met de leeftijd worden katten gevoeliger voor infectieuze ziekten. Ze krijgen ook vaker allerlei goed- maar ook kwaadaardige tumoren.

De typische ouderdomsziekten zijn o.a. verminderde nierfunctie, hartfalen, verschillende tumoren, staar in de ogen, suikerziekte, schildklierafwijkingen en slijtage van de gewrichten. Verder kennen we ook bij katten achteruitgang van de hersenen, gekenmerkt door gedragsveranderingen en zelfs dementieverschijnselen.Wat kun je doen aan ouderdomsverschijnselen en ziekten?

Ouderdom kan niet worden tegengehouden. We kunnen wel zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft en de begeleidende kwalen zo goed mogelijk en tijdig behandelen. Zo kunnen we adviezen geven over een aangepaste voeding waardoor ze mooi op gewicht blijven, de vacht goed blijft, de nieren niet te veel belast worden en de weerstand tegen ziekten optimaal is. We kunnen voedingssupplementen, een dieet of medicijnen tegen gewrichtsslijtage en gewrichtspijn geven.

Als tumoren tijdig verwijderd worden of behandeld met medicijnen voorkomen we dat ze terugkomen.
Een hartkwaal heeft een goede prognose mits tijdig ontdekt en goed behandeld.
Voor staar bestaan ook voedingssupplementen en suikerziekte kan vaak door een dieet en eventuele medicatie prima worden behandeld. Belangrijk blijft echter dat we dergelijke aandoeningen op tijd diagnosticeren en behandelen. Zo leeft uw kat langer en vooral gelukkiger. We gunnen uw kat vooral een mooie ‘oude dag’.De seniorenscreening

Als we zien dat een kat in de senioren leeftijd komt adviseren we om gebruik te maken van ons seniorenprogramma. Hierbij wordt een kat zorgvuldig gescreend op lichamelijke gezondheid en ziekten. Na eventueel eerst een uitgebreide vragenlijst ingevuld te hebben, wordt de kat eerst door een dierenarts lichamelijk onderzocht. Vervolgens voeren we een uitgebreid bloed- en eventueel urineonderzoek uit.

Als uit dit onderzoek blijkt dat de patiënt iets mankeert kan het nodig zijn een aanvullend onderzoek te doen als echografie, röntgenonderzoek, hartfilmpjes etc.

We kunnen tevens een vaccinatiecheck doen, waarbij we door middel vaneen bloedonderzoek controleren hoe hoog de antistoffen in het bloed zijn en of er een vaccinatie nodig is.

De uitslag van deze screening geeft een goed beeld van de gezondheid van uw kat en we kunnen vervolgens adviezen geven over de levenswijze, de voeding en verzorging. Indien nodig kan er een gerichte behandeling ingesteld worden met eventueel een begeleidingsprogramma.

We adviseren om uw senior eenmaal per jaar te laten onderzoeken. Voor de seniorenscreening hebben we een zeer aantrekkelijke pakketprijs. Voor verdere informatie kunt u terecht bij uw dierenarts of bij een van onze assistenten

http://www.vetsenpets.nl/diereninfo/kat/de-oudere-kat

Terug naar “Gezondheid Overig”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron