Pagina 1 van 1

Feline hyperesthesia

Geplaatst: ma 16 mei 2016, 21:44
door Marthe
Tot gisteren kende ik de term feline hyperesthesia niet. Ik weet ook niet wat de Nederlandse benaming is. Voor een vriendin zocht ik wat op in mijn boek over gedragsproblemen bij hond en kat, toen ik onder compulsieve stoornissen de term hyperesthesia tegenkwam. Omdat ik niet wist wat het was, besloot ik te gaan lezen. Na de eerste zin plopte Tippex al in mijn hoofd op en na enkele regels wist ik eigenlijk zeker: dit is wat Tippex heeft.

Op deze Engelse site staat meer uitleg: http://www.cathealth.com/skin/hyperesthesia. Het is een abnormale toegenomen gevoeligheid van de huid en kenmerkt zich door rollen van de huid, happen/likken op plekken, slaan met de staart, rare sprongen maken. Bij Tippex denk ik altijd: alsof ze door een wesp gestoken wordt. Ze gaat slaan met haar staart, trekt met haar rug, rent weg, hapt en likt op haar achterlijf, slaat met haar achterpoot in de lucht en is echt gek op zo'n moment, lijkt ook afwezig / niet bereikbaar te zijn.

Voor de zekerheid een paar filmpjes op Youtube opgezocht en het is precies wat Tippex doet. Het gekke is dat overal ook staat dat het een vaak niet herkend iets is, omdat eigenaren het vaak zien als 'eigenzinnig gedrag van hun kat' en het relatief korte aanvallen zijn (20 seconden tot paar minuten). Bij Tippex zie ik dit al lang (weet niet precies hoe lang).
Er staat ook dat je differentiaal diagnostisch aan hyperthyreoïdie moet denken, precies waar ze in januari voor behandeld is. Ik heb het haar gisteren nog even zien doen, dus over is het nog niet. En of het bij haar dan een link had/heeft met de schildklierproblemen?? Stress is ook een uitlokker en Tiepje is nogal een stressgevoelige kat die niet echt goed gesocialiseerd is (opgegroeid in het asiel).

Ik ga het hoe dan ook even aankaarten bij de dierenarts als ik met haar in juli op controle moet. Tot die tijd ga ik proberen of ik de frequentie van haar aanvallen in kaart kan brengen, voor zover mogelijk met studie en werk.

Dit filmpje vond ik erg duidelijk: en gaf veel herkenning. Ik heb Tippex toevallig jaren geleden al eens gefilmd tijdens zo'n aanval, dus kan dat dan ook aan de dierenarts laten zien.

Ik ben benieuwd of iemand hier ooit over gehoord heeft?

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: ma 16 mei 2016, 22:15
door Wil
Hoi Marthe
dank je wel om dit te delen,nee ik eb hier nog nooit van gehoord ,is ook een heel duidelijk filmpje
Dit zou heel best hetzelfde als wat Tippex heeft kunnen zijn ,als er dan ook iets aan te doen is zou het super wezen ,,

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: di 17 mei 2016, 23:08
door riddle
Hei Marthe,
ik heb er al over gehoord op verschillende cursussen. Het schijnen ook katjes te zijn die onverwacht kunnen uithalen als je ze aait, omdat aaien pijnlijk voor ze kan zijn op hun overgevoelige velletje.
Ann

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: wo 18 mei 2016, 14:10
door belinda64
Bedankt voor dit interessante bericht, heb m even deels "gejat" en op fb gezet voor mijn medeklasgenootjes..
Enige tijd geleden had een kat van een medestudent deze klachten en ze wisten maar niet wat het nu was...

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: wo 18 mei 2016, 20:40
door Clemmetje
Heel interessant dit. Ik kende het niet. Wel heb ik het idee dat ik wel is soortgelijk gedrag, maar dan in mindere mate, bij mijn katten heb gezien.

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: vr 20 mei 2016, 20:45
door Marthe
Filmpje van Tippex waarop ik het einde van een van haar aanvallen heb kunnen filmen. Dit betreffende filmpje is al ruim 3 jaar oud, dus ze heeft het al minstens zo lang. Hier valt het nog mee, normaal rent ze als een bezetene weg en maakt rare bokkensprongen, maar hier draait ze alleen maar op de stoel, maar aan haar kopje zie je wel een soort geprikkeldheid. Je ziet ook bijna wanneer de aanval weer voorbij is en ze weer meer rust en ontspanning in haar lijfje krijgt. Ik hoop nog eens een hele aanval vast te kunnen leggen op film, i.p.v. alleen het staartje.


Bedankt voor dit interessante bericht, heb m even deels "gejat" en op fb gezet voor mijn medeklasgenootjes..
Enige tijd geleden had een kat van een medestudent deze klachten en ze wisten maar niet wat het nu was...
Mooi dat je er wellicht wat aan hebt voor een medestudent.
Het schijnen ook katjes te zijn die onverwacht kunnen uithalen als je ze aait, omdat aaien pijnlijk voor ze kan zijn op hun overgevoelige velletje.
Klopt ja, en is ook wel begrijpelijk als je het ziet als een hypergevoeligheid van de huid. Elke aanraking kan dan te veel zijn en leiden tot agressie. In mijn handboek staat ook echt met hoofdletters dat je de kat onder geen beding moet aanraken of oppakken tijdens zo'n aanval. Dat heb ik bij Tippex gelukkig ook nooit gedaan, ik probeer haar meestal af te leiden, of laat haar haar gang gaan.

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: vr 20 mei 2016, 20:59
door Clemmetje
Het filmpje is priv├ę Marthe.

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: za 21 mei 2016, 11:33
door Marthe
Als het goed is, is het filmpje nu wel zichtbaar.

Re: Feline hyperesthesia

Geplaatst: za 21 mei 2016, 21:03
door Wil
hoi Marthe
ik kan hem zien ,het is zeker heel erg herkenbaar bij Tipex
Yang wil nooit dat je aan haar staart komt ,en zit geen knikje niks is wie weet heeft dat ook hiermee te maken ,ze draait niet in het rond of zo,