Blazen tegen baasje

Opvoeden is leren. Maar voor wie?
Bespreek hier onderwerpen m.b.t. het gedrag van katten

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 11:23

Ik heb wel een tuin, maar deze is niet geschikt om de katten in los te laten. Dus tot ik met mijn vriend de tuin ooit eens omgetoverd heb tot een kattenren, laat ik ze alleen buiten aan een tuigje. Ik doe dit al tijden en dit gaat prima. Soms ga ik een stukje met ze om het huis lopen en soms zitten we gewoon gezellig te knuffelen in het zonnetje.

Als ik met ze aan de riem loop dan luistert vooral Chi wel heel goed. Als hij een andere kant op wil lopen dan ik dan hoef ik hem maar te roepen en voorzichtig een trekje aan de riem te geven en dan komt hij gelijk. Maar Fu daarentegen.... Soms dan werkt hij echt totaal niet mee en gaat hij gewoon liggen terwijl ik en chi wel weer naar binnen willen. Als ik hem dan overeind zet en een duwtje geef dan begint hij vaak al te mopperen. Het is echt een mopperende miauw die hij dan slaakt. Maar ik denk dan ja, we moeten toch ooit weer eens naar binnen. Bovendien moet hij ook weten dat hij niet altijd zijn zin kan krijgen.
Dus zo ging dat wel vaak, maar verder nooit problemen.

Nou ging het gister weer zo en hij wou gewoon echt niet overeind komen. Als ik hem overeind zette ging hij weer liggen. Dus pakte ik hem op zodat hij dan in de achtertuin op zijn kleedje kon gaan liggen. Maar toen ging hij gewoon tegen me blazen! Ik wist niet wat ik meemaakte.
Ik ben heel boos op hem geworden en heb hem bij zijn nekvel gegrepen (niet getild!).

Dus vandaag was ik wel huiverig om ze naar buiten te laten. Helaas heeft hij weer (heel kort) tegen me geblazen, terwijl het verder best wel heel goed ging met lopen.

Mijn vraag is wat ik hier nou het beste mee kan doen. Ga ik hier verkeerd mee om? Moet ik niet meer met hem lopen? Ik weet heus wel dat katten nooit aan de lijn zullen lopen als een hond, maar ze mogen nou eenmaal niet overal komen (bosjes met brandnetels) of de een wil een andere kant op dan de ander, of je wilt zelf wel weer eens naar binnen. Dan is het toch wel fijn als ze zonder al te veel getrek en gezeur meegaan. En met Chi is dit dus helemaal geen probleem.
Groetjes,
Renske, Fu en Chi

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor Marthe » di 23 jul 2013, 11:38

Heel eerlijk gezegd.. Als ik het zo lees komt het op mij over alsof je de katten als een hond benaderd worden. Katten zijn vaak niet zo bereidwillig om met je mee te werken, in tegenstelling tot honden. Ze hebben allebei een andere komaf, vooral wat betreft manier van leven. Groepsdier vs. voornamelijk solistisch leven. Katten zijn dus niet echt gewend om zich aan de groep, en dus aan jouw wensen aan te passen. Ik kan me voorstellen dat Fu moppert als je hem dwingt tot iets dat hij niet wil doen. Het zal ook deels in zijn karakter zitten, dat hij wat sneller geprikkeld of geïrriteerd raakt. Maar in mijn ogen is Fu dus niet geschikt om een stukje mee te gaan wandelen, omdat hij zich niet aan jou aan kan/wil passen.
Mijn advies: doe dit ook gewoon niet meer met hem. Je beleeft er zo beide geen plezier aan, het geeft alleen maar wederzijdse irritaties. Liever dat je Fu zijn autonomie geeft door hem vrij, maar aangelijnd in de tuin te laten. Lijkt me zo geen katje dat in de pas wil wandelen, letterlijk en figuurlijk. wink3_sm Natuurlijk wel onder toezicht in de tuin laten dan, want katten hebben er toch vaak een handje van om in allerlei plantjes verstrikt te raken.

Nog 1 tip: word alsjeblieft niet boos op het beestje!! Hij zal niet snappen waarom je boos wordt, want hij heeft immers in zijn ogen niks verkeerds gedaan. En persoonlijk vind ik ook niet dat hij iet verkeerd gedaan heeft, hij is gewoon een kat die zijn grenzen aangeeft! Boosheid en straffen wekt alleen maar angst op voor jou, omdat jij onvoorspelbaar wordt in je gedrag.
Het leuke en mooie aan katten is dat ze juist zo'n duidelijke eigen wil hebben en echt niet iets doen omdat jij het graag wil. Ze doen alleen iets wanneer zij het willen, of als er een fijne, dikke vette beloning tegenover staat. Laat Fu lekker kat zijn, denk dat jullie daar op den duur beiden gelukkiger van worden!

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 11:58

Bedankt voor je (snelle!) reactie Marthe.
Ik denk dat je daar wel gelijk in hebt dat ik ze misschien teveel als honden benader. In mijn ogen konden katten net zo goed dingen leren als honden, bvb ik leer ze wel trucjes en ze luisteren goed naar mijn commando's (als ze voor de deur van mijn slaapkamer staan en ik wil niet dat ze naar binnen gaan zeg ik 'terug' en dan gaan ze heel netjes naar achteren, en als ik het herhaal gaan ze steeds verder naar achter lopen). Omdat dat allemaal zo goed gaat denk je dat de rest ook goed zou moeten gaan. Maar een groot verschil is natuurlijk dat een kat niet altijd wil leren en een hond meestal wel...

Daarom ben ik ook boos geworden op Fu, want ik dacht dat gedrag is niet oké en moet je dus niet toelaten. Wederom met de gedachte van als een hond tegen je gromt dan laat je dat ook niet zomaar gebeuren.

Denk dat je ook gelijk hebt wat betreft het niet meer wandelen met Fu. Als ik hem inderdaad gewoon aangelijnd in de tuin heb dan gaat het prima. Hij kan gewoon lekker liggen en als hij zin heeft kan hij wat rondsnuffelen. Ik houd ze inderdaad constant in de gaten.
Ik heb het nooit zo gezien zoals jij het nu uitlegt, dus daar ben ik je heel dankbaar voor. Ik dacht altijd dat ik ze juist een groot plezier deed met een wandeling en vond het dan maar raar dat Fu zo tegen mij deed als het even niet ging zoals hij wou. Ik zal ook zeker niet meer boos op hem worden mocht het nog eens gebeuren.

Ik merk nu toch dat ik de afgelopen tijd mijn katten teveel als hond ben gaan zien. Ik moet zeggen dat ik daar wel van baal als ik dan kijk hoe ik met dit gedrag ben omgegaan.
Groetjes,
Renske, Fu en Chi

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 12:06

En Fu is inderdaad een katje dat altijd lekker zijn eigen zin doet. En vooral als hij zijn zin niet krijgt. Bvb als mijn vriend thuiskomt van zijn werk, dan gaan we meestal meteen eten, maar Fu is helemaal happy dat hij weer thuis is en wil dan ook uitgebreid aandacht. Maar omdat we aan het eten zijn krijgt hij dat niet altijd gelijk, dus dan zorgt hij wel dat hij dat op een andere manier krijgt. Hij gaat dan deuren dichtslaan of zelfs knijpers van de was halen zodat de was naar beneden valt. Soms denk ik wel eens dat hij te slim is ohmy_sm
Groetjes,
Renske, Fu en Chi

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor Marthe » di 23 jul 2013, 12:09

Graag gedaan! En voel je niet schuldig of baal niet te erg, denk dat het alleen maar positief is dat je open staat voor opmerkingen en bereid bent om je wijze van benadering aan te passen.
Het klopt zeker wel dat je katten net zo goed kunt leren als honden, maar katten leren vaak het beste m.b.v. operante conditionering, zoals met een clicker. Elke keer als ze iets gewenst doen, staat er een beloning (bijv. snoepje / brokje) tegenover. Katten zijn dan meer bereid om iets te leren, maar dat is puur omdat ze er zelf beter van worden. En ook dan nog zijn er grenzen, omdat de eigen wil van katten aanwezig blijft bij het leren. Ik heb een van mijn katten ook trucjes geleerd, maar ze wil echt niet alles leren dat ik handig vind. Zo zou ik haar graag willen leren om zonder een paniekaanval te krijgen in een mandje te gaan, om haar op wat prettigere wijze naar een dierenarts te kunnen vervoeren. Tot op heden is dat me niet gelukt, wat ik er ook tegen over stel.

Ben benieuwd hoe Fu het vindt als hij gewoon zijn gang mag gaan, denk dat het 'ongewenste' gedrag ook weer snel voorbij is hoor!

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 12:22

Het punt is juist dat ik mijn katten zo goed mogelijk probeer op te voeden en te behandelen, dus dan baal ik wel als ik juist dingen doe die averechts werken. Maar je hebt inderdaad gelijk, ik sta zeker open voor commentaar en ga mijn aanpak nu dus aanpassen.

Ik kan me ook goed voorstellen dat er grenzen zijn aan wat je een kat kunt leren! Zodra het snoepje niet opweegt tegen wat ze er voor moeten doen dan houdt het op. Jammer dat je haar dus niet kunt leren om rustig het mandje in te gaan.
En hier is het vaak zo dat als er geen snoepjes in de buurt zijn dat ze dan ook geen trucjes doen. Wat zijn het toch een heerlijk koppige beestjes laugh_sm

Ik denk inderdaad dat het nu gauw weer goed zal gaan als Fu naar buiten mag. Ik merkte ook dat Fu de laatste tijd minder zin had om naar buiten te gaan en nu weet ik dus waarom. Dus ik denk dat we dat nu gauw weer kunnen veranderen.
Dus nogmaals bedankt toppie_sm
Groetjes,
Renske, Fu en Chi

Gebruikersavatar
Viktor
Berichten: 1309
Lid geworden op: vr 26 aug 2011, 22:40
Contacteer:

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor Viktor » di 23 jul 2013, 15:10

Zoals ik in mijn topics bij zet met regelmaat karakter is voor 80 procent in de baarmoeder al bepaald (door genetische factoren, baarmoeder omgeving en omgeving vd moeder) socialisatie en opvoeding in onder geschikt en zegt uiteindelijk niets.

Een kat is een kat in Biologie op zich zelf levend wezen, die niet samenwerkt en zeer gericht is op der wil. Uitzonderingen daar gelaten..

Vrije denker hebben daar ook wat leuks van gemaakt een hond heeft een baas en de kat een slaaf oeps_sm

Ik zou gewoon doen wat ze fijn vinden en het daarmee laten, maakt het zo prettig voor allebei..
Afbeelding

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 22:26

Dat ga ik zeker doen Victor. Behalve als het op het schoonmaken van de oortjes aankomt natuurlijk ;)
Apart trouwens dat genen zo'n grote rol spelen in het karakter.
Groetjes,
Renske, Fu en Chi

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27326
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor Clemmetje » di 23 jul 2013, 22:38

Grappig dat we onbewust onze dieren bejegenen op een bepaalde manier terwijl dit niet de juiste is.
Heel menselijk denk ik.
Goed dat je het hier neergezet hebt en je nu je realiseert dat je hem teveel als een hond wilt zien.
Het zal vast nu veel beter gaan.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
RenskeZee
Berichten: 350
Lid geworden op: zo 15 jan 2012, 12:14

Re: Blazen tegen baasje

Berichtdoor RenskeZee » di 23 jul 2013, 23:06

Ja, zeker apart! Ik heb er nooit zo bij stil gestaan. Ik vind mezelf meer een kattenmens, maar wil ook heel graag nog honden maar daar vind ik onze situatie nog niet geschikt voor. Ik probeerde daarom denk ik mijn hondengemis kwijt te kunnen in de katjes.
Toch gek dat je dat zo ineens in jezelf kunt zien, dankzij een ander.
Groetjes,
Renske, Fu en Chi


Terug naar “Gedrag en opvoeding”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron