Onzindelijkheid

Opvoeden is leren. Maar voor wie?
Bespreek hier onderwerpen m.b.t. het gedrag van katten

Gebruikersavatar
Renevo
Berichten: 757
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 22:18
Locatie: Bergen LB

Onzindelijkheid

Berichtdoor Renevo » vr 10 okt 2014, 22:02

Die situatie zijn zo; Er is een Sphynx kitten poes van 5 maanden oud, geboren in cattery X. Op een ouderdom van 5 1/2 maande verliet de poes de cattery voor haar nieuw huis.
De kitten is een week op het nieuw adres en al redelijk gewend aan de ander katten.
Wel een probleem, de kitten blijk onzindelijk te zijn. Maar er zijn meer, de kitten blijk ook bang te zijn voor het kattenbak!
De cattery gebeld en daar blijk het dat de kitten gewoon op de bak ging met houten korrels.

Wat er zijn geprobeerd;
De kitten was twee dagen in een klein bench met alleen een kattenbak, mand, eten en drinken. De kitten deed gewoon haar behoefte in de mand, of in een mini ruimte tussen de kattenbak en mand.
Dus maar geprobeerd om de kitten in een grote open kattenbak te plaats de moment dat zij begin plassen of poepen, gevolg dat als zij boven de bak zijn ze paniekbevingen word en se niet meer vast te houden zijn.

Dus zit ze nu dicht in een kamer bij ander katten, ze mag de rest van de woning niet verkennen tot zij zindelijk bleek te zijn. Alle zachte spullen met inbegrip van een mand, zijn weggehaald, en er zijn twee grote open katten bakken in het midden van het ruimte een met grit en een met krant papier.

Wat kan er meer gedaan word om haar te leer zindelijk te zijn of haar vrees voor de kattenbak te overwin?
Zijn er enige advies voor dit situatie?
Afbeelding

peggy72
Berichten: 1623
Lid geworden op: wo 03 apr 2013, 14:53

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor peggy72 » vr 10 okt 2014, 23:33

Als ze hier niet zindelijk willen worden help ik ze mee graven. En dan hebben ze het meestal snel door.

Gebruikersavatar
Viktor
Berichten: 1309
Lid geworden op: vr 26 aug 2011, 22:40
Contacteer:

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Viktor » vr 10 okt 2014, 23:36

Ik heb vd zomer een kater gekocht deed hetzelfde 2 weken, soort van protest.. Is van zelf over! Kan gewoon normale protest reactie zijn!!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Lieve
Berichten: 2747
Lid geworden op: za 04 aug 2012, 12:54

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Lieve » za 11 okt 2014, 09:08

Lieve was ook onzindelijk toen ze bij me kwam.
Bij haar bleek de oplossing in twee dingen te zitten.
Extra fijne grit, ze weigerde op houtkorrels en grove grit zelfs te staan,
Ze vond het gevoel niet lekker aan haar pootjes.
En ik zette een open bak neer op haar favoriete plasplek, bovenop een grote stoel.
Toen hield ik haar een paar dagen constant in de gaten, net als een pup die nog zindelijk moet worden.
Zodra ze leek te gaan plassen zette ik haar keer op keer rustig en vriendelijk kletsend in de bak.
Ze was rap zindelijk, al heb ik voor de zekerheid de bak nog wel lang op de stoel gelaten.
Succes!! toppie_sm
Groetjes, Marijke, Lieve en Timmie

Gebruikersavatar
Yaella
Berichten: 3084
Lid geworden op: zo 28 jul 2013, 17:51

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Yaella » za 11 okt 2014, 11:41

Het probleem is niet zo zeer de zindelijkheid maar dat ze bang is voor de bak!

Dus misschien ooit staartje tussen bak en kap. Of dat een andere kat met een knal op de kap is gesprongen. Misschien belaagd geweest in de bak het kan van alles zijn.

Om te beginnen moet het een bak zijn die zij niet kent anders van vorm en zonder kap zodat zij overzicht kan houden.

Zet ook zoals nu twee bakken in de ruimte
1 met hout korrels wat zij gewend was en 1 met grind dat zij zelf een keuze kan maken.

Zet de bak niet in het midden van de kamer maar 1 in een hoek. Dan heeft ze meer rust omdat ze 1 zijde tegen de muur niet in de gaten hoeft te houden.

Dan doe een feliway stekker in het stop contact waardoor zij iets meer in balans komt.

En je schrijft dat ze alles wat stof is onder plast.
Mooi daar wil zij dus op plassen.

Twee mogelijkheden.
1 die lieve schrijft zet de bak in een stoffen mand

2. Koop een plas/ poep tablet waarop je honden zuiver kunt maken in huis met van die luier doeken erop.
Dat is een soort stof en ze heeft niet het idee dat ze op gesloten zit.
Neem de kleinste maat dat als ze het daarop doet die makkelijk te plaatsen is in een bak. Doet ze het daarop in de bak dan de kap en dan als laatste wat grind of hout waar zij de voorkeur aan geeft.
En doet ze dat kun je de tablet dispenser weg halen.

Klinkt omslachtig en veel geduld voor nodig maar het werkt.

Ooit een stof plasser op die manier weer zindelijk gekregen.

En onthoud nooit straffen! Jij weet dat maar geef het die kitten eigenaars goed door!

Met straffen bereik je niets wel met belonen. Succes!
Wie nooit op de proef wordt gesteld, proeft nooit van het goede.

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Marthe » za 11 okt 2014, 11:49

Een medische oorzaak is uitgesloten? Verhuizing leidt tot stress, kan leiden tot blaasontstekingen. Eerste stap bij onzindelijkheid is dit punt onderzoeken.

Als ze een paniekreactie gehad heeft toen ze boven de bak gehouden werd, zal ze er mogelijk een negatieve associatie bij hebben. Bakken midden in de ruimte vind ik dan ook niet de ideale plek, omdat het onveilig kan zijn voor haar. Immers, ze zal 360 graden view moeten hebben om alles in de gaten te houden en dat kan niet. Liefst in een hoek van de kamer, zodat het veiliger en overzichtelijker is voor haar. Onzekere katten zullen ook eerder naast de bak plassen. Belangrijk om dit te doorbreken omdat het anders gewoonte wordt.
Overigens blijkt uit literatuur dat katten echt niet zomaar uit protest naast de bak plassen. Tenzij de bak ontzettend smerig is, en dan nog is het de vraag of het protest is, of de hygiënische aard van de kat (wij gaan ook niet graag op een toilet die onder de stront zit).

Waarmee worden de plekken schoon gemaakt waar zij geplast heeft? Laat ze dit schoonmaken met groene zeep of azijn, omdat dit de urinelucht echt afbreekt i.p.v. maskeert.

De andere kattenbakvulling kan ook nog een rol spelen. Je schrijft bij de fokker over houtkorrels, nu hebben ze grit. Katten zijn enorm stressgevoelig, en zo'n verandering kan al wat doen. Overweeg anders ook eens om een bak met houtkorrels neer te zetten. Als ze het daarom wel goed doet, weet je dat dat de oorzaak is. Meng dan langzaam de houtkorrels met het grit, om de overgang geleidelijk te laten verlopen.

Ik zou ook eens met de fokker overleggen wat voor bak ze daar hadden. Misschien is de instap anders? Daarnaast ook belangrijk om eens heel goed te kijken wat ze nu precies doet voordat ze naar de bak gaat (hoe gedraagt ze zich, hoe is haar lichaamstaal), hoe ze plast, etc. Dat kan soms ook nog relevante informatie geven over de oorzaak en waarom ze dit doet.
Je zou ook kunnen overwegen om bijv een groot stuk aluminiumfolie (of iets anders vochtafstotend dat minder herrie maakt?) neer te leggen, met daar wat grit op. Dan kun je kijken of ze daar wel haar behoefte op doet. Zo ja, dan langzaam aan dichter bij de bak brengen, bijv. hoeveelheid grit verminderen en kijken of ze dan de bak gaat gebruiken.
Als niks werkt, zul je echt een onzindelijkheidstraining in moeten zetten: zeer kleine ruimte, met eigenlijk alleen een bak en wat eten en drinken. Alleen zou ik daar pas echt voor kiezen als het niet anders kan.

Gebruikersavatar
Renevo
Berichten: 757
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 22:18
Locatie: Bergen LB

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Renevo » wo 29 okt 2014, 10:49

Effen een update:

Fairy is steeds onzindelijk, en erg onregelmatig in haar gedracht. Ik hebt haar nu zo ver dat zij wel op de kattenbak gaat, maar er mag geen grit in liggen, dus hebt ik er een baby onderlegger in gedaan, als er geen ander stof op de grond liggen, gebruikt ze wel de bak met onderlegger. Zoms vind is dat zij steeds op de vloer plast. Ook krijg ik het idee dat zij alles heel erg lang opouden, zo lang zelfs dat ze niet de tijd heeft op zoek te gaan na de bak. Ze gaat dan hard miaauwen, snel rondjes draaien, en dan plassen of poepen, als ik haar in dit process optil word ze overstuurd en begin direct te spartelen.

Ook qua socialisering zijn er de een en ander mis. Wat er aan de hand is bij deze cattery weet ik niet. Ik hebt echt nooit zo iets gezien. Ik weet niet of het komt door mijn tortie Sphynx of gewoon door de gedracht van fairy. Meestal zijn er echt weinig sproblemen bij de introduceren van Sphynxe met elkaar, ik hebt vaak nieuwe Sphynxe in huis, en de ander katten aanvaarden het gewoon zo, een beetje blazen en verder binnen een dag of vijf zlapen ze samen.
Ook met Fairy gaat het niet zo. Mijn een Sphynx poes aanvaarde haar direct, maar zij had net dit jaar kittens gehad, en Fairy is ongeveer de ouderdom van haar kittens.
Mijn ander Sphynx open poes, een tortie van 1,5 jaar is een probleem. Als ze Fairy ziet ga ze direct over in aanvallen, er is niet eens snuffelen of kijken. Dus moet ik ze gescheiden houden. Dit vind ik heel erg, nu zit Fairy vaak alleen, en mijn ander twee bij elkaar, in de avond blijf Fairy bij de ene poes en moet ik de tortie weer alleen houden in een ander ruimte.
Dus hebt ik besloten Fairy in een grote ren te plaats, zo krijg mijn tortie de tijd om aan haar te wennen en de kitten ook aan de tortie, en kan ze ook zamen, veilig in een ruimte blijven. Ook dit werkt niet. Mij tortie rent gewoon cirkels om de run, en bij een blik van Fairy gaat ze direct over in aanval! Ze rent gewoon af op de kittenren en bonk erteen aan. Als ze in de gaten hebben dat dit niet werkt probeer ze de run open te scheuren. Dus ze maar weer gaan scheiden voor de avond.
Vanmorgen Fairy onder mijn trui intussen kan ik e-mails lezen en krijg de tortie de kans te spelen en op de catswheel te rennen. Maar de tortie komt direct naar mij, waar ze met haar neus tegen mijn jas aangedrukt zitten. Snel merkte ze dat ze Fairy kan zien als ze op mijn schouder zit. Nu zit ik e-mail te lezen met een sphynx in mijn trui en een op mijn schouder. Toe Fairy haar hoofd naar buiten steekt probeerde de tortie erbij te komen, toe ik de hoofd van Fairy terug stopt onder mijn trui werd ik in mijn nek gebeten door de tortie!

Ek ben echt tegen einde raad! De kitten hebt een mooi stamboom, met echt weinig hcm, en haar ouders zijn al ouder en veel getest. Mijn Tortie hebt ik ook gekocht als fokpoes en moet nu haar eerste nestje hebben. Ik kan het echt niet redden ze voor een langer tijd gescheiden te houden, wegens ruimte gebrek.

Zijn er iemand die dit al heeft ervaren? Enige idees hoe ik dit kan verbeterde?

Graag voor de duidelijkheid, Fairy was al onzindelijk voor de introductie met de ander katten.
Afbeelding

Gebruikersavatar
fieken
Berichten: 1201
Lid geworden op: ma 03 okt 2011, 20:14
Locatie: Aalst Belgie
Contacteer:

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor fieken » wo 29 okt 2014, 12:10

Is je tortie al zwanger? Dat kan haar gedrag verklaren.

Gebruikersavatar
Renevo
Berichten: 757
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 22:18
Locatie: Bergen LB

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor Renevo » wo 29 okt 2014, 14:12

Fieken, nee ze zijn twee weken geleden krols geweest, maar was niet voor een dekking. Ik hoop dat ze binnen een week of drie weer krols is dat ze gedekt kunnen worden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
fieken
Berichten: 1201
Lid geworden op: ma 03 okt 2011, 20:14
Locatie: Aalst Belgie
Contacteer:

Re: Onzindelijkheid

Berichtdoor fieken » wo 29 okt 2014, 15:18

Dat kan het ook niet zijn dan. Mijn tortie Alixe is ook zo een hevige en niet zo tolerant maar dat beterde wel na een tijd.
Star of bethlehem in hun drinkwater kan ook wel eens helpen. En probeer ook eens je tortie in de bench te steken en Fairy vrij laten rondlopen. Ook doekjes en dekentjes van elkaars geur bij hun leggen kan helpen. Je kan met een doekje over hun kopje wrijven en dat dan bij hun in de buurt leggen. Bij sommige katjes duurt het nu eenmaal wat langer om de andere te aanvaarden dus probeer nog wat geduld te hebben....


Terug naar “Gedrag en opvoeding”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron