Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Hier kunt u alle vragen en onderwerpen kwijt over maag- darmproblemen.
Gebruikersavatar
Anunaki
Berichten: 6231
Lid geworden op: ma 07 dec 2009, 23:06
Locatie: Vlaanderen (België)
Contacteer:

Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Anunaki » di 17 jan 2012, 12:22

Tritrichomonas of Giardia of wat voor viezig beestje het ook mag zijn of misschien ook niks ???? ...... een mens wordt er in alle geval niet vrolijk van!
Vooral "de zoektocht naar" blijkt alles behalve makkelijk te verlopen!

Ik zal het verhaal zo kort mogelijk maken! Hopelijk heeft iemand er ooit iets aan!

Met mijn C-nestje ging het allemaal heel goed ..... goed eten, goed groeien, flinke kittens, geen diaree niet spugen, geen entreacties, goed door de castratie/sterilisatie, kortom geen noemenswaardige problemen gehad.

Enkel ergens tussenin stopte Crulletje eventjes met groeien (nu ja ze groeide nog wel maar niet meer aan het sneltempo zoals haar broers en vermits ik er altijd nogal met mijn neus op zit viel dat me op!), ze ging meer bij de warmtelamp zitten en bij haar mama dan de anderen dus trok ik naar de DA (met kleintje moet je altijd snel handelen, en zij die me kennen weten dat ik met de minste scheet die verkeerd zit al bij de DA sta en die verwonderen zich hier ook niet over ;) ) ...... Dierenarts vond niks (ik had schrik dat ze wat opgegeten had dat ergens klem zat, die monsters steken vanalles uit als ze klein zijn) en stuurde me gewoon weer naar huis .....
Maar toen werd ze echt wel magerder en wou niet goed meer eten alleen heeeeel veel drinken.... dus weer naar de DA: Braakt ze: nee! Heeft ze diaree: nee .... Speelt ze nog: ja alleen wat minder..... wat is er anders dan bij de andere kittens: ze gaat meer de warmte opzoeken en drinkt veel meer: Tja dat zijn geen duidelijke symptomen en ze stonden met hun handen in het haar want ik had er 2 mee zodat ze konden zien dat zij duidelijk achterbleef, het enige wat ze konden bedenken was diabetetes en we namen bloed af waarop zowat alles aangevinkt werd wat kon aangevinkt worden ........even in spanning gezeten, maar alles was in orde....... maar ze voelde zich toch nog niet lekker in vergelijk met haar broers dus daar moest wat aan gedaan worden .... dus kreeg ze een inspuiting met Anabole steroïden om haar eetlust aan te wakkeren en dat deed het hem!
Ondertussen had ik ook stoelgang binnen gedaan om te kijken of er toch niet onzichtbaar wormen of wat dan ook zaten..... Ze (vr)at weer goed en alles was achter de rug! En toen kwam de uitslag van het mestonderzoek: Giardia positief! We hadden vanalles verwacht maar dat niet ....Heel bizar want mama had ik een tijd daarvoor ook laten testen (doe ik preventief) .... en dat ZONDER diaree .... dat was eerlijk gezegd wel schrikken en gelijk alles hier behandeld met medicatie (katten + honden) .....manisch aan de slag met ontsmettingsmiddelen en katten in bad en alles erop en eraan .... nadien een mengstaal weggedaan dat gelukkig negatief terug kwam.

Nu als we naar het A-nest gaan kijken dan was er ook bij die kittens na de verhuis een besmetting met Giardia geweest: toen was er nog enigsinds de vraag van waar het zou komen, maar met deze uitslag nu, kan dat niet anders geweest zijn dat het dan van hier gekomen is, dat is nu wel zeker!
Alleen heb ik nooit de kenmerkende strontfestijnen gehad! ....... DUS mensen & collega fokkers ook al heb je geen diaree in huis, dat geeft dus blijkbaar geen garantie dat je geen Giardia in huis hebt!!!!

Nu ja terug naar het C-nest
Na de behandeling voor Giardia hierbinnen ondertussen ook geen last meer gehad met groeien, alles ging goed ...... dus met de check-up in samenspraak met de DA en de toekomstige eigenaars de kittens laten verhuizen (ff voor de duidelijkheid, de eigenaars wisten trouwens vanaf dag 1 waarop en waaraf ;) en wisten bijgevolg ook dat ze goed moesten opletten en bij het minste teken aan de alarmbel moesten trekken!

De eerste Check-up bij hun DA was perfect: hij had zelden zo'n gezonde kittens gezien: ja dan ben je als fokker natuurlijk wel happy ........maar dan begon de miserie, na een tijdje stoelgangproblemen: ze waren blijkbaar wel volledig omgeschakeld naar Royal Canin indoor & kitten omdat hun volwassen katten dat aten: dus dat er diaree kwam is niet geheel onverwacht ;-) ....maar toch maar laten testen op dat walgelijke beestje, je kan nooit zeker genoeg zijn ....... en weerom Giardia!!!
Dus weer kuren .... bij mij waren ze allemaal aan de stomorgyl gezet en bij hen moesten ze op de Panacur: 5 dagen wel, 5 dagen niet, 5 dagen wel!

Maar ondertussen blijft de diaree daar maar aan de gang en nu denkt hun DA dat het geen Giardia is maar Tritrichomonas, er is nog wel geen test op gedaan, dus het is enkel een vermoeden ...... maar ik vind het echt wel een walgelijke gedachte!

Dus ik naar mijn DA gebeld, het is in mijn ogen toch mijn taak om er achteraan te gaan, ik heb ze immers gefokt!
De meest betrouwbare test is blijkbaar een PCR test (natuurlijk weer de duurste: grrrrr) ...... dus die ga ik nu laten uitvoeren, hier heb ik bizar genoeg geen problemen .... maar goed, het kan niet van de heilige geest komen en Giardia is er hier wel geweest! Dus ik wil weten dat er wel of geen Tri is!

Voor de kittens die verhuisd zijn we nu wel overeengekomen dat alle katten daar in huis over gezet worden op de Carocat lam & rijst. Het is niet ondenkbaar dat het nu gewoon ook een voedselprobleem is en dan is dit een storm in een glas water maar toch maar zekerheid voor alles; en testen maar!
Vrolijk wordt een mens er echter niet van!!!!! Gelukkig zijn het hele leuke baasjes en hebben we een goed contact want voor hetzelfde geld krijg je ook nog boze reacties, nu ja ik sta er ook voor hen en dat weten ze ook ..... maar toch, voor hen is het ook niet prettig, ze willen een stelletje gezonde kittens en geen kittens die aan de diaree zitten!

Wat een walgelijke parasieten bestaan er toch allemaal ..... en van waar komen ze in hemelsnaam!

Nu vanaf vandaag wordt er 5 dagen lang mest bijgehouden, die gaat dan opgestuurd worden ...... wordt vervolgd!
Groetjes, Wendy
Wie met mensen omgaat als pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is!
Afbeelding

Gebruikersavatar
geertje
Berichten: 7682
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 13:23
Locatie: Antwerpen

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor geertje » di 17 jan 2012, 12:35

Wat een str.....probleem. Lastig hoor die aanhoudende diarrée, vooral omdat je ook zoveel moeite doet om het allemaal goed te doen en uit te zoeken wat het is en kom je nog niet verder.
Een huis zonder katten is als een aquarium zonder vissen..

Gebruikersavatar
tijgerhofjes
Berichten: 2155
Lid geworden op: vr 09 sep 2011, 16:29
Locatie: Nijmegen

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor tijgerhofjes » di 17 jan 2012, 17:25

Wat een vervelend probleem, vooral als niet echt duidelijk is wat de oorzaak is.
Ik hoop dat er snel duidelijkheid over is.
Wat goed dat je het allemaal uit zoekt, er zullen best fokkers zijn die dit niet allemaal doen omdat er thuis geen problemen zijn great_sm
Groetjes van Stella, Bitch, Bonny, Reetje, Lou, Bimbo, Faylinn.

Gebruikersavatar
fieken
Berichten: 1201
Lid geworden op: ma 03 okt 2011, 20:14
Locatie: Aalst Belgie
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor fieken » di 17 jan 2012, 19:15

Hoi Wendy,
Zoals je weet heb ik er ook mee te maken gehad(en nog) je kan je inderdaad blauw zoeken naar de oorzaak. Heb hierover ook een topic gemaakt. Hier heeft de panacur geholpen voor giardia maar niet voor tritri.
Deze parasiet is ook niet zo gekend en wordt dikwijls verward. Volwassen katten kunnen drager zijn van tritri maar geen tekenen vertonen, zij dragen de parasiet wel over aan katten jonger dan 2 jaar. Op de website van dierenkliniek utrecht en fabcats kan je hierover enorm veel lezen. Ik ben ook zo het meeste te weten gekomen oa de pcr test.
Ik moest 3 stalen van 3 opeenvolgende dagen bijeenhouden. In de koelkast en mocht in 1 potje. Zij testte positief.
Ik ben met haar bij Gerda Van De Werf geweest in dierenkliniek Sirius en zij is een interniste en gespecialiseerd in naaktkatten. Dat is beter want de meeste dierenartsen zijn van tritri niet genoeg op de hoogte. Ze heeft Metronidazole voorgeschreven. Dat is van dezelfde familie als ronidazole, maar dat is bitter en niet zonder bijwerkingen. Tritri is goed te behandelen en naar het schijnt niet zo besmettelijk als giardia maar wel moeilijker weg te krijgen. Toen ons isis overging van 2 naar 1 pilletje had ik binnen de 3 dagen alweer prijs, diarree. Nu moet ik haar een maand lang op 2 pilletjes zetten en daarna afbouwen. Deze medicatie is ook geschikt als ze chronische diarree hebben. Ook staat ze op carocat lam en rijst.
Ze zouden er ook "uitgroeien" na hun 2e levensjaar. Dan zou de diarree vanzelf overgaan maar als je dan kleintjes hebt krijgen die het weer van de moeder want de parasiet zit wel nog in hun lijfje.
Het is inderdaad een vies iets!
Goed kuisen met bleekwater of een stomer helpt enorm. Vooral met stoom want de parasiet sterft bij 70graden.
Succes!

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25904
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Wil » di 17 jan 2012, 19:43

Hoi Hoi Wendy
meid wat een vreselijk baal verhaal ,zou het overdraagbaar via de honden kunnen wezen ?
ga me rot duimen dat je gauw achter de oorzaak komt en je ervanaf raakt dit is giga balen ,succes ,,,
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor asielkat » di 17 jan 2012, 19:51

Hoi Wendy,

allereerst mijn complimenten dat je verder zoekt en de baasjes informeert
want deze manier van handelen voor een fokker is vaak op 1 of 2 handen te tellen
dus petje af
Over het probleem zelf is het alleen giga balen want je hebt een werk eraan en je blijft maar zoeken
om antwoord te krijgen op de vraag waarom en waar vandaan.
Ik volg je topic met veel belangstelling want dit is alleen maar leerzaam.

ik wens je heel veel sterkte en duim voor je dat het nu aan de voeding ligt.

Liefs an

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Marthe » di 17 jan 2012, 22:54

Hier (helaas) ook ervaring met tritrichomonas, Miaula is er als kitten mee besmet. Ben blij dat er nu langzamerhand meer bekendheid over deze parasiet is, want bij Miaula heeft het serieus bijna 3 maanden geduurd eer de oorzaak achterhaald was!! Negatief getest op giardia, toch maar antibioticumkuren, senstive voer, hypoallergeen voer, intestinal voer, opnieuw ontwormd, amylasepoeder over het eten, we hebben met de dierenarts álles geprobeerd, maar niets hielp echt. Miaula is aan het begin toen ook in een paar dagen tijd zeker 300 gram afgevallen, wat veel is op een poesje van net 2kg! 3 maanden lang diarree, variërend van zo dun dat ze het gewoon verloor tot een breiige massa. Om het nog maar niet te hebben over de impact die het had op haar darmpjes, haar darmen waren volledig kapot van binnen. En dan heb ik nog heel veel geluk gehad dat ik na ontlastingonderzoek in Utrecht door hen benaderd ben i.v.m. onderzoek naar tritrichomonas. Miaula viel binnen de criteria voor het onderzoek en voor deze parasiet, aangezien het voornamelijk jonge raskatten treft. Ze waren toen de in-pouch test aan het testen, en vroegen of wij deel wilden nemen aan het onderzoek. De wanhoop ondertussen bijna nabij heb ik hier uiteraard volmondig ja op gezegd. Ik weet nog precies hoe ontzettend blij ik was toen ik hoorde dat Miaula hartstikke positief testte. Eindelijk wisten we waar haar langdurige diarree door veroorzaakt werd. Eenmaal gestart met de (alternatieve) medicatie, was de diarree snel over. Een héle opluchting kan ik je vertellen!

Gebruikersavatar
Anunaki
Berichten: 6231
Lid geworden op: ma 07 dec 2009, 23:06
Locatie: Vlaanderen (België)
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Anunaki » di 17 jan 2012, 23:27

Bedankt dames voor de reacties! ...... God ja het is vervelend om met zoiets in aanraking te komen, en als je dan 's avonds laat zo'n berichtje krijgt dan slik je wel een paar keer, dat ga ik zeker niet ontkennen .....
Maar het is toch maar normaal dat je (kittenkoper - fokker) het gewoon met elkaar bespreekt!!! Nu ja het zou normaal moeten zijn!!!!! Als het een parasiet is dan steek je die er toch niet opzettelijk in!
't Is veel erger om het te verzwijgen en verbloemen want dan komt niemand er vanaf!

Ik als fokker wil vooral weten van waar "het" (wat "het" ook mag wezen) komt om het in de toekomst evt. te kunnen vermijden en vooral in de allereerste plaats om die kleintjes te kunnen helpen ..... het is niet omdat ze nu niet meer bij me wonen en dat ik hier thuis geen problemen heb, dat ik me er niet meer verantwoordelijk voor voel!
Het zijn en blijven in ons hart onze babies ;)

En ik deel het op het forum zodat andere mensen er misschien ooit wat aan hebben + dat het ook een soort van dagboek voor me is :D

@ Wil ....... nee honden spelen hier niet in mee ;).... al zouden ze wel geïnfecteerd kunnen worden door de katten (zeker als ze in de kattenbak duiken!) ..... Het wordt verspreid door de ontlasting van de katten, katten komen normaliter niet in contact met de uitwerpselen van honden en de katten gaan de honden ook niet schoonlikken (omgekeerd dan weer wel)
Ik heb hier thuis (bij mijn weten) geen last ..... het is vervelend genoeg bij mijn kittenkopers thuis, ik had het eerlijk gezegd liever omgekeerd gehad ;) ........; maar het zal waarschijnlijk wel van hier komen ALS het een parasiet is en daarom dat ik het hier ga laten testen via PCR!

@ Fieken: ik ben je topic eens goed gaan lezen ;) .......Metronidazole zit in Stomorgyl PA: dat heb ik moeten geven aan de hele bende toen ik die giardia per ongeluk (of gelukkig maar!) ontdekte via controle van een meststaal ....... misschien is dat wel de reden dat ik hier geen problemen heb (?) maar dat de kleintjes door de verhuis wat last hebben gehad van een verminderde weerstand en dat er daardoor ergens nog één achtergebleven ééncellige terug is kunnen gaan woekeren? ...... zoveel vragen nu ;) ........
Van hun DA hebben ze moeten behandelen met Panacur, maar misschien hadden ze dan ook beter Stomorgyl gehad(?) Kan je me anders even laten weten welke dosering jij voorgeschreven hebt gekregen en hoe lang jij moest behandelen? De dosering die ik moest geven (voor giardia) was 1 tabl. per 2 kg 1x per dag gedurende 7 dagen ......... Je mag het anders evt. in PB laten weten?
Ik ken Gerda trouwens ;) ..... ze was de DA van mijn Grootmoeder haar honden, ze kwam daar aan huis vanaf ze net afgestudeerd was, ik ken haar dus ook vanaf ik jong was ;) ..... Ludwig die samen met haar daar de praktijk heeft ken ik ook .............. maar ik voel me goed bij mijn DA'tsen ze staan steeds voor me klaar, en zo lang ze me verder kunnen helpen, ben ik heel trouw aan hen :) ..... maar toch ontzettend bedankt om je ervaring te delen wat betreft je DA-keuze! Het is altijd interessant voor iedereen om te weten waar ze met bepaalde problemen terecht kunnen!

Ik kreeg net een mailtje dat de kleintjes nu overgezet zijn op de carocat lam en rijst en dat ze er zo happy mee zijn, ze zaten meteen heel gelukkig te eten :D ...Van hun Da hadden ze hypo-allergeen voedsel gekregen waar ze niet zo gelukkig mee waren....... De canicur-pro was ook binnen..... Hopelijk blijven hun darmpjes nu wat rustiger ......... duimen maar!
Groetjes, Wendy
Wie met mensen omgaat als pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Anunaki
Berichten: 6231
Lid geworden op: ma 07 dec 2009, 23:06
Locatie: Vlaanderen (België)
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Anunaki » di 17 jan 2012, 23:30

Hoi marthe ..... ik had gelijk met jou gepost ;)

Waarmee heb jij dan uiteindelijk moeten behandelen? ..... Die ronidazole? het schijnt ontzettend giftig te zijn voor mensen ...... mijn DA had het er vanmorgen over en is niet zo happig op dat spul omdat het niet geregistreerd is!

nu loop ik misschien wel wat te ver op de zaken vooruit, nog niemand zegt dat het dat tritri-gedoe is ........ maar met mijn "chance" in het leven weet ik liever al op voorhand waarop en waaraf ;)
Groetjes, Wendy
Wie met mensen omgaat als pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Tritrichomonas of Giardia of gewoon een voedingsprobleem!

Berichtdoor Marthe » wo 18 jan 2012, 10:31

Nee, Miaula is niet behandeld met ronidazole, omdat dat voor katten neurologische bijwerkingen kan geven die overigens wel weer overgaan met staken van medicijn. In overleg tussen UU en mijn dierenarts is besloten om Miaula te behandelen met een "overdosis" ontwormingspasta, volgens mij heeft ze toen gewoon Panacur petpaste gekregen. Gedurende 10 opeenvolgende dagen moest ik haar een dosis geven, ingesteld op haar gewicht uiteraard. De UU wilde naast testen van de In pouch test ook kijken naar alternatieve medicatie, gezien het feit dat ronidazole best heftige medicatie is. Na die 10 dagen is Miaula's ontlasting wederom onderzocht en bleek de parasiet verdwenen. Ook bij een latere follow-up testte ze nog steeds negatief.


Terug naar “Maag- darm problemen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron