Nieuwe kitten bij volwassen kat

Opvoeden is leren. Maar voor wie?
Bespreek hier onderwerpen m.b.t. het gedrag van katten

Tam05
Berichten: 2
Lid geworden op: za 21 sep 2013, 21:56

Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Tam05 » do 21 aug 2014, 22:12

Hallo,

Ik heb een vraagje voor jullie ivm de introductie van een nieuwe kitten bij een volwassen poes. Ik zal beginnen met mijn verhaal te doen.
In februari hebben we met heel veel pijn in ons hart 1 van mijn 2 katten (allebei devon rex) moeten laten inslapen en bleef onze 7-jarige kat, Sisi, alleen achter. Zij waren echt dikke maatjes en deden alles samen. Sisi bleef dus plotseling alleen achter en zag hier echt vanaf.
Toen sisi haar grootste verdriet voorbij was, merkten we toch dat ze een kattenvriendje miste voor te spelen en lekker warm bij te slapen. Dus hadden we besloten van een nieuw vriendje te gaan zoeken en hebben we voor een sphynx gekozen.
Nu zijn we 3 weken geleden onze Wobbels gaan ophalen, een kei tof sphynx katertje komende van Kendra van de cattery Bucked Naked.
Nu had ik natuurlijk gehoopt dat Sisi blij ging zijn met dit gezelschap maar ze was echt kwaad op iedereen. We dachten dat het wel snel zou beteren en heb mij dagen bezig gehouden met over en weer lopen, Sisi strelen, Wobbels strelen, enz... ivm de geur. Zit ook elke dag met feliway-spray op alle mandjes en dekentjes te spuiten.
Nu is er ondertussen al wat beterschap, want de eerste week verbleef Sisi altijd op een mandje op de bureau (op hoogte, waar kleine Wobbels nog niet op geraakt) en nu komt ze af en toe al eens terug bij ons op een dekentje liggen in de zetel. Wobbels gedraagt zich, als ze elkaar tegen komen, heel onderdanig en is helemaal niet super-opdringerig. Hij probeert wel als Sisi in de zetel ligt, traag dichter bij te komen, en je ziet hem echt verlangen om er bij te gaan liggen... Als hij dan te dicht komt blaast Sisi heel hard en gaat 1 van de 2 lopen, wel meestal Sisi.
Ik vind het nu zo erg voor Sisi en Wobbels. Ze zijn volgens mij alle 2 ongelukkig in deze situatie...

Gaat dit nog goed komen? Moeten we gewoon nog wat geduld hebben?
Nu hoop ik dat jullie misschien nog wat tips kunnen geven, zodat er toch nog een leuke vriendschap tussen de 2 kan ontstaan.

Groetjes en alvast bedankt voor de tips toppie_sm ,
Tamara

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25897
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Wil » do 21 aug 2014, 22:23

Hallo Tamara
als eerste wat verdrietig dat je een kat hebt moeten laten gaan dat doet zo zeer,

kan me voorstellen dat je hier verdrietig over bent ,je hoopt toch dat Sisi er heel erg blij mee is en weer een maatje heeft ,
Ja na 3 weken zou je zeggen ze zijn echt wel aan elkaar gewend ,ze hebben in ieder geval dezelfde geur daar moet je niet meer bang voor wezen.

Denk toch dat het aan het leeftijd verschil ligt ,Kendra socialiseert haar kittens goed .en de kleine wil erg graag bij iemand liggen en spelen ,
mist dat ook natuurlijk ,

Je kunt proberen door samen met de katten met een hengel te spelen of met iets anders wat ze samen leuk vinden,
wie weet lukt dat ,heel veel succes ,
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Gebruikersavatar
Raaf
Berichten: 2756
Lid geworden op: zo 27 apr 2014, 14:38
Contacteer:

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Raaf » do 21 aug 2014, 22:46

Hoi Tamara,

Allereerst hartelijk welkom hier met je poezenbeesten.
Wat sneu dat je onlangs een kat hebt verloren.....dat zijn altijd droevige dingen die er diep inhakken.
Ook bij jou Sisi!!
Ook zij is haar vertrouwde maatje kwijt en het is van jou oogpunt een hele goede actie om een nieuw maatje voor Sisi in huis te halen.....alleen verstaat zij die logica niet.
Nog niet!!!

Ik ben het met Wil eens dat het leeftijdsverschil best behoorlijk is tussen haar en de nieuwe kitten Wobbels......maar dat hoeft niet zo te zijn dat het gedoemd is te mislukken.
Het kost wat meer tijd en inspanning.....vaak inderdaad van jou kant uit om de twee katten neuzen de zelfde kant op te krijgen.
Ga inderdaad een spelletje doen waarbij je ze beide uitnodigt maar voer ze ook op een zo dicht mogelijk bij elkaar.
Eigenlijk moet je iedere gelegenheid aangrijpen om ze sámen te kunnen krijgen op een afstand die voor beide katten nog acceptabel is, waardoor je geen extra spanning creëert.

Probeer ook niet de zelfde verwachtingen te hebben van de vriendschap tussen deze katten zoals je dat gewend was voorheen.
Dan zijn je verwachtingen en eisen eigenlijk al té groot en kan het alleen maar tegenvallen.....wat ontzettend jammer en onnodig is.
Onderschat je eigen onderbewuste uitstraling ook niet!!
Katten vangen héél veel signalen op van spanning en onrust in huis en zullen zich daarna gaan gedragen.
Geef Sisi de tijd om het verlies van haar maatje te verwerken en laat Wobbels merken dat hij erg gewenst is.
Sisi is jong en speels genoeg om de kleine echt wel te accepteren, ze is wat ouder maar niet bejaard. merry_sm
En mogelijk krijgen ze een andere vriendschap dan jou katten voorheen, maar benut wél mogelijkheden die die vriendschap te bieden heeft.
Op die manier maak je het voor iedereen leuk en leefbaar.
Veel succes, het komt vast goed......en foto's zijn altijd welkom toppie_sm
CATHOUSE-ART; EEN UNIEK PORTRET VAN JE HUIS/DIER/WILDLIFE.
http://www.cathouse-art.nl/

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27321
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Clemmetje » do 21 aug 2014, 23:12

Welkom op het forum Tamara.
Leuk dat je ons gevonden hebt. Wat naar dat je op zo'n jonge leeftijd één van je katten hebt moeten laten inslapen.
Leuk dat je nu een nieuw vriendje voor je andere kat hebt.
Het kan soms best even duren. Samen spelen is inderdaad goed en misschien ook naast elkaar eten geven. Forceer niets en geef beiden de ruimte.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
Gaynelle
Berichten: 285
Lid geworden op: vr 27 dec 2013, 20:01
Locatie: Weesp

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Gaynelle » do 21 aug 2014, 23:25

Hallo Tamara,

Welkom. Wat naar voor jullie dat jullie kat is overleden. Dan is zo'n moeizame introductie natuurlijk nog vervelender.

Ik zou het vooral tijd geven, sommige katten zijn met een paar uur vrienden. Maar het kan soms ook maanden duren of ze accepteren elkaar alleen maar. Je nieuwe kitten zal je oude kat nooit kunnen vervangen en een nieuw vriendje accepteren kost tijd. Waarschijnlijk ziet ze de kitten nu nog als een indringer, maar als hun karakters niet heel erg botsen zou het goed moeten komen. Ze zijn beide van een heel sociaal ras.

Ik heb die van mij in het begin shirtjes laten dragen en deze omwisselen voor de geur. Één deken op de bank leggen deed hier ook wonderen. Het ligt ook heel erg aan de kat zelf, onze kater gaat er gewoon bij liggen ook als de meiden er geen zin in hadden. Na veel blazen hebben het maar opgegeven en zijn het vriendjes geworden. Een paar weken terug was hij wel heel vervelend en zocht steeds ruzie met onze leidster. Hij is ook nog maar een paar maanden en pubers kunnen natuurlijk vervelend zijn. Maar inmiddels is hij weer rustig en is het weer vrede in huis. Het kan zijn dat Wobbles ook zulk gedrag gaat vertonen en Sisi gaat uitdagen, denk dan: het is een fase.
Probeer Wobbles niet meer aandacht te geven dan Sisi, het liefst veel minder. Ik weet dat dit heel moeilijk is vooral met een kitten. Maar zo gaat ze hem minder als concurrentie zien.

Ik hoop dat ze snel vriendjes worden!

peggy72
Berichten: 1623
Lid geworden op: wo 03 apr 2013, 14:53

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor peggy72 » vr 22 aug 2014, 07:14

Katten zijn nu eenmaal net mensen......bij de een is er direct een klik en bij de ander moet het gewoon groeien.

Wij forceren hier niks. En laten de katten elkaar rustig ontdekken. Als je nu 2 sphynxen bij elkaar had gezet had ik gezegd die hadden allang vriendjes moeten zijn maar een ander soort heeft gewoon echt meer tijd nodig.

Ik zou me nog niet te druk maken en ze gewoon rustig zelf alles laten uitzoeken. Dit kan gerust nog een hele poos duren.

Tam05
Berichten: 2
Lid geworden op: za 21 sep 2013, 21:56

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Tam05 » vr 22 aug 2014, 21:41

Hoi iedereen,

Bedankt voor de snelle reacties en de tips!
Sisi naar de living lokken en met een hengeltje laten spelen probeer ik ook dagelijks en nu kunnen ze al op een meter afstand van elkaar komen zonder dat Sisi blaast naar Wobbels.
Als ze er genoeg van heeft gaat ze meestal terug op haar plaatsje liggen op de bureau. De kattenbak staat daar ook in een kattenbakhuisje en de eerste dagen heeft ze daar op geschuild, ze sliep er zelfs op, het arm dutske. Omdat we dit toch maar vies vonden, hebben we de kattenbak er uit gezet en het huisje omgedraaid zodat ze er niet meer in kon.
Wobbels hadden we van dag 1 een eigen kattenbak gegeven en nu hebben we die ondertussen al in dezelfde ruimte gezet als de andere bak en tot nu toe gaat dit goed, elks op hun eigen bak.
Eten doen ze uit hetzelfde kommetje, droge brokjes, maar nooit op dezelfde moment. Hier staan altijd droge brokjes ter beschikking. Ik ga eens proberen van ze wat nat eten te geven vlak bij elkaar op een appart bordje!

Eergisteren was Wobbels alleen aan het spelen met een muisje, Sisi was er naar komen kijken en plotseling sprong ze er heel enthousiast tussen, ze verschoot precies van haarzelf en besloot dan maar van Wobbels een lap te geven en dan te gaan lopen...
Wobbels heeft ook de neiging van bij mij te komen schuilen als Sisi blaast naar hem, door dan bv snel op mijn schoot te komen liggen. Wat moet ik daarmee, moet ik hem dan wegjagen of juist niet? soms heb ik het gevoel dat Sisi haar daardoor nog meer uitgesloten voelt?

Ik ga de tip van maar 1 dekentje in de zetel ook gebruiken!

Nu wou ik ook nog vragen of het oké is als ik Wobbels eens af en toe een kwartiertje opsluit in een verhuismandje (na een speelsessie ofzo), ik zou dit willen doen omdat Sisi soms in de living staat te kijken naar mij, en dan ligt Wobbels ofwel op mijn schoot ofwel op het dekentje en dan druipt Sisi terug af naar het mandje in de bureau. Maar wou eens horen of jullie denken dat ik hier goed mee zou doen?

Van truitjes wisselen is geen optie want Wobbels is maar een klein ventje en Sisi is een stevige poes van 5,2kg. Ook voor die reden dachten we er goed aan te doen van een vriendje te kopen, zodat ze achter mekaar konden rennen, dan kon Sisi terwijl wat aan haar figuur werken :-).

Zouden ze nu nog een verschillende geur hebben, nu Wobbels hier al 3 weken is?

Dit zijn weeral veel vragen he :-)

Maar soms zakt de moed echt in mijn schoenen. Wobbels zou zo graag bij een kameraadje liggen en samen met Sisi spelen. (Inderdaad hij komt van zo'n grote kattenfamilie) En Sisi zit dan weer zielig alleen in de bureau, terwijl ze daar vroeger alleen in de ochtendzon lag en de rest van de dag in de living in de zetel of in 1 of ander mandje zat en s'avonds altijd op mijn schoot.
Dan vraag ik mij af of ze niet alle 2 gelukkiger zouden zijn als Sisi terug alleen is en Wobbels ergens zou zitten waar hij wel poezevriendjes zou hebben...
We proberen in elk geval verder met de feliway-spray en door veel te spelen enz.

Ik probeer morgen enkele foto's bij te voegen, ben nu met de tablet bezig en het lukte hier niet mee. Dan probeer ik het morgen met de laptop.

Groetjes

Gebruikersavatar
Raaf
Berichten: 2756
Lid geworden op: zo 27 apr 2014, 14:38
Contacteer:

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Raaf » vr 22 aug 2014, 23:04

Kan me heel goed voorstellen dat dit heel frustrerend is en dat je je af vraagt of je de juiste keuze gemaakt hebt.
Ik denk dat dat een dilemma is die menig een met een meerdere kattenhuishouden al eens heeft meegemaakt.
Ik ook!!
Persoonlijk zou ik geen van de katten insluiten!!
privat time zou ik ieder voor zich wél geven en tóch zo veel mogelijk naar elkaar blijven lokken.
Wat ik deed was wel eens gewoon een dwarsligger pakken en dan náást een andere kat op een stoel of bank gaan zitten.
In het begin vonden ze dat dan héél spannend, maar ik bleef zélf de rust zelve en beide katten verzekeren dat "het "goed was.
Op een gegeven moment kon ik dan de twéé katten tegelijk aaien en begonnen ze zich te ontspannen en beide te spinnen.
Zoals ik het lees zijn ze eigenlijk nog gewoon heel onzeker over elkaar, Wobbels heeft het nog nooit mee gemaakt dat een voor hem grote kat zó boos op hem reageert, en Sisi is gewoon niet meer gewend aan zo een klein ondernemend ding.
Wat samen eten betreft moet je ze iets geven wat beide super lekker vinden.....vlees bijvoorbeeld.
De verleiding van het vlees en de geur daarvan is dan veel belangrijker opeens dan het dicht bij elkaar zitten en de spanning die dat geeft.

Geef het nog niet op, zou ik zeggen.
En blijf vertrouwen houden.
Natuurlijk hoopt iedereen dat na een week blazen en snauwen nieuwe katten relaties broederlijk in een mandje liggen en dan nog het liefst óp elkaar.
En ga er zélf ook eens anders naar kijken.
Kijk wat er goed of beter gaat van dag tot dag......tel je zegeningen zeggen ze wel eens.
Dan zal je misschien opeens positieve kleine veranderingen gaan zien tussen beide en heb je meteen iets om uit te bouwen.
En zo lastig en moeizaam als het nu gaat zo ánders kan dat opeens over een week of twee drie zijn.
Zet hem op!!!!
CATHOUSE-ART; EEN UNIEK PORTRET VAN JE HUIS/DIER/WILDLIFE.
http://www.cathouse-art.nl/

Hildeke
Berichten: 6325
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 15:50
Locatie: Baasrode(Oost-Vlaanderen)

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Hildeke » za 23 aug 2014, 19:41

Ik zeg ook niet opgeven , bij sommige gaat het vlug en andere hebben heel veel tijd
nodig.
De klik is er nog niet ,maar die kan er zeker nog komen.
In ieder geval blijf er rustig onder ,dat voelen ze zeker aan.
ik hoop zeker dat het goed komt , en dit kan wel hoor.
Groetjes Hildeke

Gebruikersavatar
Marthe
Berichten: 7664
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 14:53
Contacteer:

Re: Nieuwe kitten bij volwassen kat

Berichtdoor Marthe » za 23 aug 2014, 21:01

Een paar kleine tips, als ik zo je verhaal lees.
Zet niet 1, maar meerdere bakjes met voer neer. Elke kat een eigen bakje. Je dwingt de katten nu om het voer te delen, terwijl ze nog absoluut geen sociale band met elkaar hebben. Ook al eten ze op andere momenten, dit kan ook veel strijd en onderlinge spanning opleveren. Omdat er maar 1 bakje, 1 voerplek is, kunnen ze het idee hebben dat er mogelijk niet genoeg eten is, waardoor "indringers" verjaagd worden. Dus geef beide katten een eigen voerbakje, desnoods ook allebei op een eigen, andere plek te eten geven.

Ik weet niet hoe jouw huis eruit ziet, maar probeer om voor beide katten ook voldoende schuilplekken aan te brengen en gebruik te maken van de hoogte. Katten zijn van nature conflictvermijdend, alleen als het echt niet anders kan zullen ze de confrontatie met elkaar aan gaan door te vechten. Maar katten zijn heel subtiel in hun communicatie en kunnen onderling agressie tonen zonder dat een eigenaar dit merkt. Als je voldoende schuil- en verstopplekken in huis hebt (op kastjes gebruik maken van mandjes, doosjes, hangmatten aan de radiator, etc etc etc), kunnen ze elkaar uit de weg gaan als ze dit willen. Dit zal de onderlinge spanning ook laten afnemen.
Je maakt het huis zo ook spannender en interessanter voor de katten, waardoor ze meer gebruik zullen maken van al die plekjes om lekker te gaan liggen. Hiermee los je wellicht ook deels het aandacht vragende gedrag van Wobbels op, waarbij je het idee hebt dat Sisi eronder lijdt.
Je kunt ook zelf juist heel bewust Sisi opzoeken en even een momentje met haar hebben, maar ik zou Wobbels niet gaan opsluiten. Dat lost op de lange termijn niks op. Ik zou Wobbels ook niet van je schoot jagen, dat arme beestje weet niet wat hij mis doet (en feitelijk doet hij ook niks mis). Eerder eens kijken of je Sisi kunt lokken om ook toenadering tot je te zoeken, op veilige afstand natuurlijk.

Feliway spray kun je proberen, maar omdat het alleen kunstmatige feromonen bevat, werkt het maar in ca. 50% van de gevallen. Beter is om toch echt de geurtjes van je katten uit te blijven wisselen.

En wat anderen ook al zeggen: gebruik de eetmomenten om je katten nader tot elkaar te laten komen. Verwen ze met lekker eten, vlees, en zet de bakjes op enige afstand van elkaar. Deze afstand kun je geleidelijk verkleinen.

Ik snap ook dat de moed je soms in de schoenen zakt. Echter heb ik ook wel eens meegemaakt dat het in totaal wel enkele maanden geduurd heeft eer een nieuwkomer echt volledig geïntegreerd was. Maar eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat echt niet alle katten vrienden worden en een sociale band met elkaar aangaan (als in: elkaar wassen, bij elkaar slapen).


Terug naar “Gedrag en opvoeding”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron