Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Martie

Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Berichtdoor Martie » ma 18 jan 2010, 15:57

Omdat hier nog helemaal geen beschrijving staat, voel ik me zo vrij... Hier komt 'ie dan:

De Selkirk Rex

Rasbeschrijving:
Selkirk Rex raskenmerken
Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in losse afzonderlijke krullen zijn gerangschikt. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het meest duidelijk. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig.

Land van herkomst:
Wyoming (USA)

Kop:
Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken en een kort ,vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

Oren:
Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

Ogen:
Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst.

Lichaam:
Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

Poten en voeten:
Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

Staart:
Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

Vachtstructuur:
De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige, dicht ingeplante zachte vacht. De dekharen kunnen wat stugger zijn. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 maanden verdwijnen de krullen uit de vacht. Vanaf 8-10 maanden ontwikkelt zich weer een gekrulde vacht. Dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd. Vachtlengte: bij de korthaar is het haar niet langer dan 2,5 tot 5 cm. Bij de langhaar is het lang en golvend. Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.


Korte geschiedenis van het ras:
In 1987 werd Miss DePesto geboren in een nestje huiskatjes ergens in Wyoming (USA). Een vrouw die voor een Sociale Dienst werkte bracht haar naar Jeri Newman in Montana, vanwege haar ongewone vacht. Jeri ontdekte dat Miss DePesto`s moeder en 5 nest broertjes/zusjes alle normaal behaard waren. Als we ervan uitgaan dat de onbekende vader krulharig was, dan had statisch gezien 50% van het nest krulharig moeten zijn. Natuurlijk werkt de Wet van Mendel niet altijd en zal er dus nooit waterdicht bewijs zijn. Echter, geen enkele andere krulharige kat werd in de streek gevonden, wat ons doet denken dat Miss DePesto de oorspronkelijke mutatie was met dit nieuwe gen.

De genen die verantwoordelijk zijn voor de Engelse Cornish Rex en Devon Rex zijn beide recessief. Het gen wat de Amerikaanse Wirehair (= draadhaar), gevonden in Oost USA, veroorzaakt is dominant, maar de vacht voelt heel anders aan. De Selkirk Rex heeft een zachte pluizige vacht bij de langharige - en de kortharige katten. Jeri Newman kruiste de vreemd krulharige kat met haar Perzische kater en was verrukt toen ze 3 krulharige kittens en 3 gladharige kittens kreeg, wat aangaf dat het om een dominant gen ging.

De Selkirk Rex wordt uitgekruist met verschillende rassen om een zo breed mogelijke genenpool te krijgen. Wanneer hun aantal groot genoeg zal zijn, wat de toekomstige gezondheid en genetische levenskracht van het ras garandeert, zullen de uitkruisingen worden stopgezet. Tot 2010 was het kruisen met Amerikaans KH, Brits KH, Exotic, Pers en Himalayan toegestaan. Tot 2015 mag alleen nog worden gekruist met Brits KH.

Omschrijving:
De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. De vacht is pluizig en gekruld, wat sommige mensen het dier "De Kat in Schaapskleding" doet noemen. De lichte glooiende dek-, donsharen en ondervacht is het resultaat van een spontane mutatie. Snorharen zijn gekruld, maar hebben de neiging broos te zijn en breken af wanneer de kat ermee speelt. Kittens worden krulharig geboren, verliezen gewoonlijk grotendeels hun krullen, die op 8-10 maanden oude leeftijd weer terug komen. De hoofd is rond met een uitgesproken snoet. De eerste kat droeg een langhaar gen, waardoor de lang - en korthaar variaties zijn ontwikkeld.
Een evenwichtige smaak heeft zich doen blijken bij de keurmeesters en het publiek: 50% vindt de kortharige mooier, 50% vindt de langharige mooier!

Karakter:
De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speeltjes zijn daarom raadzaam.

Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Het is een echte knuffelbeer.

Verzorging:
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Selkirk Rexkatten kunnen een langharige en kortharige vacht hebben. Beide variëteiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rexkatten verhaart deze kat op dezelfde manier als normaalharige katten.
Borstelen moet tot een minimum beperkt worden, omdat de vacht door al te veel borstelen en trekken kan worden beschadigd en de krul er al snel uitgetrokken wordt.

Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Dit kan het beste enkele dagen voor de tentoonstellingsdag gebeuren. Als je de juiste shampoo gebruikt dan zullen de krullen - die door het borstelen eruit getrokken zijn - er vanzelf na een half uurtje weer inspringen. Eventueel kan de vacht vlak voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden, waarna de krullen er met de hand in gekneed kunnen worden (langhaar).

Volgens Selkirk Rex-eigenaren hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

maria
Berichten: 4799
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 16:02

Re: Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Berichtdoor maria » ma 18 jan 2010, 16:12

ik was het even vergeten maar ik heb natuurlijk ook een selkirk rex. dus we zijn zowiezo al samen...!!! ben zo bezig met teckels en Sphynxen dat ik de rexen vergeet...!!!!dank je Martie voor het prikkelen van mijn hersenen... en Puma is nog wel de liefste van allemaal.. maar zij eist minder ...

Gebruikersavatar
Anunaki
Berichten: 6231
Lid geworden op: ma 07 dec 2009, 23:06
Locatie: Vlaanderen (België)
Contacteer:

Re: Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Berichtdoor Anunaki » ma 18 jan 2010, 16:19

Bedankt voor de beschrijving, wel leuk om dat zo eens te lezen D5
Groetjes, Wendy
Wie met mensen omgaat als pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25904
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Berichtdoor Wil » ma 18 jan 2010, 21:20

Hoi Marthie
Leuk om te lezen ;) Vraagje aan jou ,testen jullie ook op HCM bij de Selkirk ?
Er zijn nu ook steeds meer Devond fokkers die dat gaan doen ,
Groetjes Wil
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Martie

Re: Rasbeschrijving van de Selkirk Rex

Berichtdoor Martie » ma 18 jan 2010, 21:44

De fokster van wie ik Zsa Zsu heb gekocht in ieder geval wel. Zsa Zsu's ouders en grootouders zijn er al op getest. Ik laat dat straks ook bij Zsa Zsu onderzoeken.


Terug naar “Selkirk Rex”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten

cron