Een relatief makkelijk middels tegen Giardia

Hier kunt u alle vragen en onderwerpen kwijt over maag- darmproblemen.
Gebruikersavatar
asielkat
Berichten: 4025
Lid geworden op: ma 20 sep 2010, 19:14

Een relatief makkelijk middels tegen Giardia

Berichtdoor asielkat » di 20 dec 2011, 18:58

GIARDIA LAMBLIA
Giardia lamblia kan zowel bij mensen als ook bij honden, katten, konijnen, cavia's en andere dieren in het maagdarmstelsel voorkomen. Het zijn microscopisch kleine, eencellige organismen. Giardia is een parasiet, dit betekent dat hij zich op kosten van de gastheer (mens of dier) voedt.
Een paar jaar geleden was giardia bij ons nog tamelijk onbekend, maar door vakantiereizen naar zuidelijke en oostelijke landen, evenals het invoeren van dieren uit deze landen -zonder onderzoek door een dierenarts-, komen infecties met giardia steeds vaker voor.
Op het moment staan zij, na worminfecties, op de tweede plaats bij parasieteninfecties in de hele wereld (ongeveer 10% van de wereldbevolking is met giardia geïnfecteerd). Een infectie met Giardia lamblia wordt ook wel giardiasis of lambliasis genoemd.
Besmetting giardia
Giardia kan door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen worden; het is vaak al voldoende, wanneer uw hond aan de ontlasting ruikt of uit een besmette regenplas drinkt. Ook besmet water (fruit en sla!), onhygiënische situaties (besmette mensen die hun handen niet hebben gewassen), zwemmen in besmet water of soms vliegen kunnen de ziekteverwekkers overdragen.
Giardiasis is een zoönose, dat betekent, dat de ziekte van dieren op mensen kan worden overgebracht. Meestal gebeurt dit alleen bij kleinere kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem. Wie normale hygiënische maatregelen neemt, hoeft niet bang te zijn voor een infectie.
Omgekeerd kunnen echter ook dieren door mensen worden besmet.
Veel vaker komt echter de besmetting van dier naar dier en van mens naar mens voor.
Ontwikkeling en verbreiding giardia
Giardia wordt door de mond opgenomen en belandt op deze manier in de dunne darm. Aan hun buikzijde hebben ze een soort zuignap, waarmee ze zich aan de darmwand vasthechten en deze daardoor beschadigen. Bovendien vermenigvuldigen ze zich heel snel door celdeling. In het laatste stuk darm verandert iedere parasiet in een cyste; dit betekent, dat hij zich inkapselt. Daarna worden deze cysten met de ontlasting uitgescheiden.
Door dit cysten-stadium is giardia niet meer gevoelig voor normale desinfectiemiddelen en ook vele chemische middelen interesseren hem niet. Daarom zijn ze buiten de darm nog ongeveer een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kunnen ze soms zelfs meerdere maanden overleven. In dit cysten-stadium is giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen!
Ziekteverschijnselen giardia
Oudere honden en katten hebben zelden symptomen; zij kunnen echter, zonder zelf ziek te zijn, giardia met de ontlasting uitscheiden. Wanneer uw dier dus geen diarree heeft, is dit geen garantie, dat hij geen giardiasis heeft!
Pups, jonge of zieke honden en katten, evenals gestreste dieren lijden vaak aan chronische diarree, waar slijm bij kan zitten, of die er geel of vettig uit kan zien. Eventueel kan de diarree ook bloederig zijn. Meestal hebben de dieren wel trek, vallen echter evengoed af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts.
Er kan ook bloedarmoede of jeuk/eczeem ontstaan.
Diagnose giardia
Uw dierenarts kan door middel van een onderzoek van de ontlasting vaststellen of uw hond of kat giardia heeft. U moet de test echter enige malen herhalen -het beste is 3 dagen achter elkaar- , want het kan voorkomen, dat hij niet altijd positief is. Niet met iedere ontlasting komen er cysten mee naar buiten. Bovendien heeft men ontdekt, dat giardia zich bij sommige dieren in de galwegen kan terugtrekken. Alleen in stresssituaties worden ze dan weer met de ontlasting afgegeven.
Wat kunt u doen bij giardia?
Kleedjes en andere dingen waar uw dier op ligt, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Dat lukt het beste, wanneer u oude lakens en handdoeken in alle mandjes legt, en deze iedere dag in de kookwas stopt. Mandjes etc. kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (giardia sterft pas bij minstens 70 graden heet water). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook ballen etc. met zo heet mogelijk water schoonmaken. Na het wandelen de anus van de hond schoonmaken, zodat hij giardia niet weer de woning indraagt.
Bij honden en katten met een lange vacht kunt u dit rond de anus wegknippen, zodat u deze beter kunt schoon kunt houden. Alle kattenbakken dagelijks met kokend water schoonmaken (dus goedkope kattenbakkorrels kopen).
Denkt u eraan (en zeg het ook tegen de kinderen!) dat het belangrijk is, regelmatig de handen te wassen. Behandel alle dieren die bij u wonen tegen giardia. Ga met uw hond ergens wandelen, waar niet zo veel andere honden zijn en neem een poepzakje mee: zo vermindert u het besmettingsgevaar.
Voeding bij giardia
Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het "verhongeren" van giardia. Het beste is dus vers vlees. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.
Behanhandeling giardia
De reguliere geneeskunde geeft bij giardia meestal Metronidazol (antibioticum) of Fenbendazol (wormmiddel). Metronidazol smaakt niet alleen zeer, zeer bitter, het is ook een medicijn, dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van misselijkheid, overgeven en diarree tot aanvallen, huiduitslag, koorts, bloed in de urine, leverontsteking evenals veranderingen in het bloedbeeld.
Metronidazol doodt giardia lamblia niet, het remt alleen de groei!
Fenbendazol kan weinig trek, overgeven en diarree veroorzaken. Hoewel het niet zoveel bijwerkingen heeft, is het volgens enige fokkers en dierenartsen niet meer werkzaam (de meeste stammen zijn er ondertussen immuun tegen).

De Chinese kruidengeneeskunde heeft, speciaal voor de bestrijding van giardia, de Giardex formule ontwikkeld. Giardex doodt de parasieten voordat ze in het cysten-stadium komen. Aangezien het om natuurlijke kruiden gaat, ontstaan er geen bijwerkingen. Bovendien ontwikkelt giardia lamblia geen immuniteit tegen Giardex en kan het middel desnoods lange tijd worden gegeven.

Dosering Giardex formule® bij giardia voor:
hond, kat, cavia, fret, konijn en overige kleine huisdieren.

Geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens.
Dosering kat en hond
Lichaamsgewicht

Frequentie

Hoeveelheid
tot ± 5 kg
2 x daags 0,25 tablet à 1200 mg

tot ± 10 kg
2 x daags 0,5 tablet à 1200 mg

tot ± 20 -25 kg
2 x daags 1 tablet à 1200 mg

tot 30 kg
2 x daags 1,5 tablet à 1200 mg

tot 40 kg
2 x daags 2 tabletten à 1200 mg

tot 50 kg
2 x daags 2,5 tablet à 1200 mg

boven 60 kg
2 x daags 3 tabletten à 1200 mg

Dosering cavia en konijn
2 x daags 0,25 tablet à 1200 mg
NB: De dosering voor een cavia en konijn is relatief hoger dan voor kat of hond. Knaagdieren zijn planteneters en hebben daarom meer kruiden nodig voor een goede werking.

Bijsluiter Giardex™
Inhoud van de verpakking
Giardex™ is verkrijgbaar in tabletten van 1200 mg.

Toepassingsgebied
Giadex is een natuurlijk middel om te gebruiken bij giardia. Het is bedoeld voor honden, katten, cavia, fret, konijn en andere kleine (knaag-)dieren.

Het kan langdurig worden gebruikt.
Het is geschikt voor dieren van alle leeftijden, ook pups en kittens.

Land van herkomst
China.

Samenstelling
Chinese kruidenformule (benaming in Pin Yin/Latijn): Inulae flos/ xuan fu hua, Polygoni multiflori radix/ hes hou wu, cang zhu/ atractylodis lanceae rhi, Salviae miltiorrhizae radix/ den shen, Forsythiae fructus/ lian qiao, huang lian/ coptidis rhizoma, chai hu/ Bupleuri radix, Akebiae trifoliatae fructus/ ba yue zha, Hujisheng/ Visci Herba en Spirodelae herba/ fu ping.

Wijze van toediening
Er zijn drie handige manieren om tabletten aan dieren toe te dienen:

tablet zover mogelijk achter in de keel op de tong leggen, bek sluiten en over de keel aaien zodat het dier slikt. Nu de bek een paar millimeter openen, de tong komt nu naar buiten, de tablet is doorgeslikt.
tablet verstoppen in een stukje kaas, vlees of iets anders wat het dier lekker vindt, of het geven met een beetje eten, echter wel zo dat u kunt nagaan dat alles wordt opgegeten.
tablet fijnmaken en door wat pasta mengen. Voor de kat hiervan eventueel een bolletje maken en op een poot smeren, de kat likt dit dan op.

Voor meer uitgebreide suggesties zie: Tablet geven.

Bijwerkingen
Bijwerkingen zijn ongewenste of niet bedoelde effecten die optreden bij het toedienen van een geneesmiddel. Van de Giardex zijn geen bijwerkingen bekend, ook niet bij langdurig gebruik.

Wisselwerkingen (=interacties)
Als meerdere geneesmiddelen tegelijk gebruikt worden, bestaat er een kans dat deze middelen op elkaar inwerken, oftewel interacteren. Er bestaan verschillende vormen van interactie: het ene middel kan de werking van het andere middel veranderen, tegenwerken, opheffen of versterken.

Giardex heft de werking van reguliere geneesmiddelen niet op. Het heeft geen invloed op andere Chinese kruiden of homeopathische middelen. Het mag dan ook gelijktijdig met alle andere producten van de huisdierendokter worden gegeven, uiteraard met inachtneming van de juiste doseringen.
Giardex mag ook gelijktijdig met een diergeneesmiddel of speciaal voedsel van uw dierenarts worden gebruikt. Indien gewenst kunt u na 1-2 weken het diergeneesmiddel of speciaal voedsel afbouwen. Een succesvolle methode is: gedurende de eerste week beide middelen gelijktijdig geven, de tweede week het diergeneesmiddel of speciaal voedsel halveren en in de derde week het diergeneesmiddel of speciaal voedsel nog één keer halveren of geheel stoppen.

Overdosering
Van overdosering is sprake als het dier meer heeft binnen gekregen dan de gewenste dosering. Na een ernstige overdosering (bijvoorbeeld 10 x de normale dosering) kan mogelijk diarree optreden. Indien dit na een aantal dagen niet overgaat, is het aan te raden contact op te nemen met de huisdierendokter of uw dierenarts.

Wijze van bewaren
Bewaren in de originele verpakking bij kamertemperatuur (niet boven de 25°C) en in een droge omgeving, dus niet in douchecel of badkamer.

Houdbaarheid en uiterste gebruiksdatum
De tabletten/druppels zijn, mits op de juiste wijze bewaard, houdbaar tot de datum op de verpakking. U moet ze niet meer gebruiken na de vermelde "exp" datum. Bijvoorbeeld: "exp.: 06-2011" betekent dat u het middel na juni 2011 niet meer moet gebruiken. De Giardex kruidenformule is minimaal 3 jaar houdbaar.

Onderhoudsdosering
De Giardex kruidenformule mag langdurig als onderhoudsdosering worden gegeven. De onderhoudsdosering is meestal gelijk aan de halve normale dosering, ook bij langdurig gebruik ontstaan hierdoor geen bijwerkingen.
Als na een periode van ongeveer 4 weken met een onderhoudsdosering de symptomen niet meer terugkomen, mag de onderhoudsdosis verder worden verlaagd. De mate van minderen verschilt per dier en dient proefondervindelijk vastgesteld te worden.

Informatie over stoppen
Er kunnen allerlei redenen zijn om te stoppen met het gebruik van Giardex. Indien een dergelijke situatie zich voordoet, neem dan contact op met de huisdierendokter.

Gluten
De Giardex kruidenformule is vrij van gluten.

Kleur, geur en smaak
De samenstelling van deze kruidenformule zal bij het aanmaken altijd gelijk zijn, maar omdat het een natuurproduct is kunnen kleur, geur en smaak variëren.

Zuivere kwaliteit
Deze kruidenformule is natuurzuiver en zonder chemische toevoegingen zoals gist, kleur-, geur- of conserveermiddel.

Overgebleven tabletten
Overgebleven tabletten/druppels hoeven niet in een chemobox afgevoerd te worden. Het zijn kruiden -of extracten hiervan- die gewoon in de natuur groeien.

Giardex™, 90 tabletten 1200 mg 90 tabletten € 31,50
Giardex™, 180 tabletten 1200 mg 180 tabletten € 59,50

Vragen
Heeft u een vraag over deze kruidenformule of is deze bijsluiter niet uitputtend genoeg, stuur dan een e-mail aan: info@huisdierendokter.nl of neem telefonisch contact op via 0524-221274.

BRON
: www.huisdierendokter.nl
Weyerswold 12
7742 PJ Coevorden

Telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 11.00 - 12.00 uur.

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25901
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Een relatief makkelijk middels tegen Giardia

Berichtdoor Wil » di 20 dec 2011, 20:15

Hoi An
bedankt voor het plaatsen ,,dat zou mooi wezen als dat helpt ,

Zelf hebben we het nog nooit gehad (zal gerust nog wel een x komen )
Er schijnen veel cattery's mee te maken te hebben ,
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/


Terug naar “Maag- darm problemen”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron