Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Dit subforum is speciaal voor onze DierenHomeopaat Manoe.
Zij is afgestudeerd homeopaat voor dieren en zal ons regelmatig van interessante onderwerpen over homeopathie voorzien.
Verder kunt u haar algemene vragen over homeopathie stellen.

Afbeelding
Gebruikersavatar
manoe76
Berichten: 5934
Lid geworden op: di 15 nov 2011, 16:11
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Berichtdoor manoe76 » zo 11 nov 2012, 21:21

Dit is een casus uit mijn 4e jaars stage, iets uigebreider beschreven als mijn scriptie casussen

Cayla, witte herder teef, gecastreerd. Geboren: 09-07-2004
Hoofdklacht: Erg teruggetrokken, zondert zich af.

1e consult
Cayla is bij eigenaren gekomen op 1 jarige leeftijd. Ze is opgegroeid in een hok in een stal, deze stal hebben ze niet mogen zien. Tijdens de afspraak bij de fokker lag Cayla onder tafel, ze hebben haar al die tijd niet opgemerkt. Toen ze haar mee naar buiten namen, het was donker, was ze wel erg nieuwsgierig naar de paarden die daar stonden. Dit was vermoedelijk haar eerste keer buiten.

Cayla is erg teruggetrokken. Buiten kan ze wel aangehaald worden door de eigenaren. Ze rent dan lekker mee met de andere honden. Buiten is Cayla een hele andere hond. Ze is vrolijker, maar niet naar andere mensen, alleen naar eigenaren. Als ze vreemden ziet rent ze weg. Ze wil dan naar huis. Ze wil eigenlijk altijd graag naar huis.
Als een vreemde haar mee neemt om uit te laten, dan ondergaat ze dit gelaten, maar eigenlijk wil ze het liefst terug naar huis. Ze kan dan ook niet losgelaten worden, want dan rent ze gelijk naar huis. Thuis is het veilige honk.
Voorheen, als er een vliegtuig overvloog en ze zag de witte streep van het vliegtuig in de lucht, wilde ze ook naar huis.
’s Avonds is het fijn buiten, ze lijkt meer ontspannen als het donker is. Er loopt ook een vos in de buurt, daar gaat ze achteraan als ze het spoor ruikt. Katten jaagt ze ook op.

Als de voordeur open staat en eigenaresse in de voortuin is, komt Cayla af en toe even kijken, maar gaat dan weer naar binnen. Ook als ze in de achtertuin is. Ze gaat ook niet in de zon liggen.

Ze is een eigenheimer, ze ligt altijd achter de bank. Heel soms komt ze op de bank. Ze ligt het liefst op een beschutte plek. Als ze daar niet mag of kan liggen wordt ze erg rusteloos. Ze vertoont nooit agressie, maar een andere hond moet niet op haar plek komen, dan waarschuwt ze.
Tijdens de vuurwerkperiode is ze erg gestrest, ze wil niet naar buiten. Van Erik Laarakker (holistisch dierenarts) heeft ze hiervoor Arsenicum gekregen en op oud en nieuw zelf krijgt ze diazepam. De arsenicum helpt wel om de scherpe kantjes eraf te halen. Ze raakt in paniek van vuurwerk. Als ze een knal hoort gaat ze naar boven en beneden rennen, dit houdt ze lang vol. Ze kan geen rust meer vinden. Ze wil dan het liefst in de kast liggen, met de deur open. Als ze niet naar boven kan vanwege het traphekje, dan legt ze zich er uiteindelijk wel bij neer en gaat achter de bank liggen.
Op onweer reageert ze hetzelfde.
Alles wat onvoorspelbaar is en de rust verstoord maakt haar rusteloos en dan gaat ze de trap op en neer rennen.

Ze heeft moeite met licht. Ze kan niet goed tegen fel zonlicht. Daar moet ze echt even aan wennen. Als ze naar buiten gaan blijft ze ook altijd even wachten voor de deur, dit lijkt door het felle licht te komen. Vroeger had ze ook last van autolampen of reflexies van een spiegel of horloge en dergelijke, dat vond ze eng. Ze wordt er nog steeds rusteloos van en wil dan naar boven.
Witte herders zijn vaak lichtschuw, maar het feit dat ze het eerste jaar in een stal heeft doorgebracht zal hierbij ook niet hebben geholpen.

Ze heeft moeite met veranderingen en vreemde dingen in huis. eigenaresse heeft een keer een Halloween heksje opgehangen, daar bleef ze maar naar kijken. Die is toen maar weer weggehaald.

Als ze mensen wat beter kent, dan komt ze wel heel voorzichtig kijken.
Ze ondergaat alles. Ze doet wat van haar verwacht wordt. Is aan de riem heel braaf.
Ze lijkt wel bang of wantrouwend te zijn naar mensen. Iets meer naar mannen. Het eerste half jaar was een drama met eigenaar, toen ontweek ze eigenaar, nu zijn het de beste vrienden. Als eigenaar met Lexy en Chinoek knuffelt komt ze er wel bij.

Cayla leeft in haar eigen wereldje, ze sluit zich af. Ze is ook erg onderdanig.
Als ze buiten zijn en Lexy ergens plast, dan gaat ze er overheen plassen, daar staat ze echt op te wachten.
Ze is ook snel afgeleid. Ze speelt een enkele keer met de andere honden, maar neemt niet echt deel. Ze struint graag door de bosjes, dit lijkt haar rust te geven.
Trainen is moeilijk met haar, je kan haar nergens mee belonen.
Als ze een correctie krijgt is ze ondeugend, ze loopt dan weg.

Als ze geroepen wordt laat ze stress signalen zien: bek likken, uitrekken, treuzelen, gapen. Ze ondergaat het, maar met veel spanning. Ze zucht ook wel, maar niet opvallend veel.

Regen vindt ze niet erg. Wind vindt ze niet zo leuk, maar waarschijnlijk vooral vanwege de bewegende bomen.
Ze springt in plassen water, dat vind ze echt heel leuk. Ze zwemt wel, maar ze heeft graag grond onder haar voeten. Ze gaat dus niet te ver het water in. Vies zijn vindt ze niet erg, ze lijkt zelfs liever vies te zijn dan schoon. Ze wil graag lekker rollen buiten. Hieruit blijkt ook dat arsenicum niet past bij Cayla, arsenicum wil helemaal niet vies zijn.

Ze heeft vaak last van haar anaalklieren, deze zijn regelmatig verstopt en ontstoken.
Kort geleden heeft ze oorontsteking gehad, rechts. Soms heeft ze ook wat last van haar rechter oog.

Ze eet omdat het moet, niet omdat ze wil. Met pens of een beetje carnibest er doorheen gaat het iets beter.
Ze drinkt altijd veel tegelijk, alsof zo nooit meer wat krijgt. Als ze uit gaan, dan gaat ze altijd eerst snel wat drinken. Ze krijgen nu ’s nachts geen water meer omdat Cayla anders zoveel drinkt dat ze midden in de nacht naar buiten moet. Het vele drinken doet ze een aantal keer per dag.

Ontlasting is altijd normaal.

Tijdens het consult ligt ze eigenlijk heel rustig achter de bank. Vroeger had ze geen moment rust als er visite was.
Margreet: “Cayla is een lieve hond die zichzelf psychisch heel erg in de weg zit.”

Analyse (soort van kleine samenvatting over de hond)
Cayla is een zeer timide hondje, vermoedelijk door wat zij in het verleden heeft meegemaakt. Ze ligt het liefst op een beschutte plek en zondert zich af van de wereld. Ze houdt niet van veranderingen en onbekende dingen en is gevoelig voor licht. Buiten voelt zij zich beter, hoewel zij wel altijd weer graag naar huis gaat.

Prognose
Ik denk dat de klachten van Cayla vrij diep zitten, ze loopt er al haar hele leven mee rond. Wel denk ik dat deze emotionele klachten met homeopathie voor een deel te verhelpen zijn en Cayla wat meer ontspannen zou kunnen worden en meer deel kan nemen aan het leven. Ik verwacht niet dat dit in een paar weken opgelost zal zijn, daar zit het te diep voor, het zal wel wat tijd kosten voordat Cayla zichzelf zal durven te worden. Doordat Cayla vermoedelijk totaal geen socialisatie heeft meegemaakt in haar eerste jaar zal ze waarschijnlijk nooit een hele sociale hond worden.

Keuze van het middel: Natrium muriaticum
Natrium muriaticum is erg gesloten en leeft in zijn eigen wereld, heeft een muurtje om zich heen. Is ook erg timide, is graag thuis, verstopt zich graag en is graag alleen. Ook verbeterd Natrium muriaticum op het emotionele vlak als hij buiten is. Schrikt snel, van geluiden. Houdt niet van onweer. Drinkt veel. Ook heeft Natrium muriaticum last van photophobia. Natrium muriaticum heeft wat met zout. Bij navraag blijkt dat Cayla graag aan de voeten van Margreet likt.

Verloop van de behandeling
Na 3 weken zoekt Cayla wat meer contact met eigenaresse. Binnen is er nog geen verandering. Eigenaresse is van plan weer eens te gaan fietsen met Cayla. Mogelijk wordt ze daardoor wat meer zelfstandig en zal het 1-op-1 contact haar goed doen.

2e consult
In huis heeft Cayla geen verandering laten zien. Als eigenaresse in de tuin is, blijft Cayla er wel wat langer bij, maar ze is niet ontspannen, gaat ook niet liggen. Als de schuifpui dicht is waardoor ze niet naar binnen kan is wel wat rustiger, voorheen bleef ze echt wachten tot deze weer open zou gaan.

Tijdens het consult roep ik Cayla toen ze even kwam kijken. Ze laat wel wat stress signalen zien door te tongelen, maar ze komt wel naar me toe en laat zich even aaien door mij.

Tijdens de wandelingen zoekt ze meer contact met Margreet. Ze wil dan even een aai, of komt tegen haar been aan leunen, ze wil even aandacht.
Als ze naar huis gaan loopt ze voorop.
Als de zon schijnt blijft ze nog steeds voor de deuropening staan, ze moet dan even overgehaald worden om mee te komen.
Samen met Lexy gaat ze meer op andere honden af. Van vreemden wil ze geen aandacht, soms wel even snuffelen. Ze lijkt iets meer interesse te hebben in vreemden, die haar dan ook wel heel even mogen aaien.

Met onweer is ze wat minder onrustig, ze geeft het sneller op als het hekje dicht is.

Als eigenaar haar roept komt ze direct. Als eigenaresse haar roept komt ze soms niet, voorheen kwam ze wel altijd.

Het drinkgedrag is nog niet veranderd. Ze drinkt ook heel graag uit plassen buiten, dan blijft ze doordrinken.

Als ze bezig is krijg je moeilijk contact met haar, ze is dan in haar eigen wereldje. Als eigenaresse haar stem verheft komt ze wel.

Advies: Omdat Cayla wel heeft gereageerd op de Natrium muriaticum gaan we over op 200K.

3e consult
Cayla vertoont wat minder vluchtgedrag.
Ze slaapt ook dieper, soms moet ze echt wakker gemaakt worden.
Buiten zoekt ze meer contact. Ze blijft ook langer in de tuin met eigenaresse.
Ze lijkt iets meer ontspannen.
Ze is ook wat feller geworden, ze blaft meer in huis en rent achter joggers aan.
Ze hebben de hoek waar ze altijd ligt wat aangepast zodat Cayla niet meer zo ver weg kan kruipen. Dit accepteert ze, maar ze blijft er wel liggen.
Eigenaren zijn met de honden op vakantie geweest. Cayla wilde het liefst in de caravan blijven. Als de deur dicht was bleef ze krabben aan de deur. Als ze hierin gecorrigeerd werd ging ze rondjes lopen om de caravan heen. Ook hier vond ze een veilig beschut plekje om te liggen. In de voortent stond een fiets met een zeil erover. Ze ging dan met haar kop onder dat zeil liggen. Ze wilde niet in de voortent eten, altijd onder het bed.

Tijdens het consult roepen we Cayla op de bank. Ze is niet echt ontspannen en je ziet dat ze het liefst weer terug wil naar de veilige plek achter de bank. Eigenaresse en ik aaien haar en kriebelen haar. Je ziet aan haar ogen dat ze wel wil ontspannen, maar dat ze het niet kan. Telkens gaan haar oogleden een beetje naar beneden, maar ze blijft alert. Op een gegeven moment is de spanning te veel en gaat ze naar haar plekje achter de bank, daar slaakt ze een diepe zucht om zich te ontladen.

Haar drinkgedrag is verbeterd. Ze drinkt vaker normale hoeveelheden en ze laat minder vaak zien dat ze “moet” drinken voordat ze uit gaat. Ze drinkt nu vaker gewoon een beetje.

Onweer laat ze makkelijker over zich heen komen.

Als ze bezig is, is ze nog steeds in haar eigen wereld.

Advies: we gaan voor Cayla naar een ander middel kijken, dat wel dicht bij Natrium muriaticum ligt, maar nu met name gericht op het willen verstoppen, haar veilige plek opzoeken en het zich niet kunnen overgeven en ontspannen.

In mijn repertorisatie laat ik de rubriek Mind – hide – oneself, desire to 2-waardig meetellen. Staphysagria komt hierbij meer naar voren.
Staphysagria kan zich niet uiten, heeft last van onderdrukte gevoelens.
Dit zie ik bij Cayla wel terug, zeker toen ze op de bank zat en zich niet over durfde te geven. Daarnaast laat ze alles gelaten over zich heen komen als het moet. Klachten door in het verleden slecht behandeld te zijn. We weten natuurlijk niet wat er precies is gebeurd, maar alles wijst er wel op dat ze het niet goed heeft gehad waar ze eerst woonde.
En als ik Morrison lees, dan zegt hij dat Staphysagria kinderen (ik vergelijk dieren toch vaak met kinderen) erg op Natrium muriaticum lijkt.

Ik overleg dit met mijn stagebegeleidster en zij wijst mij op Lycopodium. Ik ken Lycopodium vooral als de hond die met een hele grote bek overal op af gaat om zijn onzekerheid niet te laten zien. Maar als ik de materia medica van Vermeulen erbij neem vind ik de symptomen:
Extreme lack of self-confidence. Aversion to undertaking new things. Self-protective. Feeling of helplessness. Daarbij ze gaat buiten ook wel samen met Lexy op andere honden af.
We besluiten eerst Lycopodium te geven, maar dit geeft geen verbetering. Daarna toch Staphysagria gegeven.

Een paar dagen geleden heb ik nog contact gehad met de eigenaresse van Cayla en zij stuurde mij deze foto:

Afbeelding

Een ontspannen Cayla die op de bank ligt. Prachtig om te zien, daar doen we het voor!! Cayla komt steeds vaker uit zichzelf op de bank liggen en zoekt eigenaresse steeds vaker op. Zo mooi dat dit meisje zich niet meer continu achter de bank verstopt!
Afbeelding

Gebruikersavatar
Wil
Beheerder
Berichten: 25904
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 18:47
Contacteer:

Re: Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Berichtdoor Wil » zo 11 nov 2012, 21:49

Hoi Manoe
als eerste bedankt voor dit leerzame stuk .hoe halen mensen het toch in hun botte kop om een dier zo te houden ,en ze voor hun leven lang te traumatiseren.

Geweldig dat je al zo'n giga goede vordering met hem hebt gemaakt al ,dat moet toch een giga goed gevoel geven ,moet je hem nu heerlijk ontspannen zien liggen TOP !!!!!!!!
Ik hoop dat hij nog losser en minder bang wordt .
Groetjes Wil
Afbeelding

Hier wordt niet geshopt voor een goede test

http://database.sphynxrexbreeders.nl/

Gebruikersavatar
Clemmetje
Beheerder
Berichten: 27337
Lid geworden op: wo 09 dec 2009, 10:23
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Berichtdoor Clemmetje » zo 11 nov 2012, 22:02

Wat een interessante casus weer.
En zo mooi om te zien dat Cayla ontspannen op de bank ligt.
Echt goed gedaan hoor.
Groetjes Clem
Afbeelding

Gebruikersavatar
borntoshow
Berichten: 2320
Lid geworden op: do 10 dec 2009, 00:07
Locatie: Begnadalen Noorwegen

Re: Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Berichtdoor borntoshow » zo 11 nov 2012, 22:14

Een prachtig resultaat Manoe. Ik verwonder mij steeds weer over de positieve resultaten.
Het geeft zo,n goed gevoel als je dit leest.
Daar waar een andere hond moet leren niet op de bank te liggen gaat voor Cayla de vlag uit als zij het wel doet toppie_sm
Voor Cayla hoop ik dat er mss nog meer in zit voor de toekomst.
Sjeba,
Desi , Djinn ster_sm , Doenja & Mees

Gebruikersavatar
manoe76
Berichten: 5934
Lid geworden op: di 15 nov 2011, 16:11
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Cayla, een hond die zich afsluit van de wereld

Berichtdoor manoe76 » zo 11 nov 2012, 23:13

Ja, het is inderdaad heel triest dat sommige dieren zo op moeten groeien... Gelukkig is Cayla bij hele lieve mensen terecht gekomen die echt van haar houden en haar graag zien opbloeien. Ik vond het dan ook heel fijn om daar aan bij te kunnen dragen. Ik vind dit zelf een mooie casus omdat we tijdens het 3e consult echt zagen dat ze wel wilde ontspannen, maar het niet kon. En haar dan zo op die bank zien liggen...daar doe je het voor.
@Sjeba: ik blijf me ook nog steeds verbazen hoor...wat zo'n klein korreltje opgelost in water kan doen...
Afbeelding


Terug naar “Onze DierenHomeopaat”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron