Devon Rex beschrijving

Petra
Berichten: 1085
Lid geworden op: do 05 nov 2009, 12:40
Locatie: Deventer
Contacteer:

Devon Rex beschrijving

Berichtdoor Petra » zo 15 nov 2009, 15:53

Devon Rex
Deze bijzonder kat roept associaties op met ruimtewezens en allerlei fabeldieren. Vroeger werd hij dan ook wel Koboldkat genoemd.
Op een ogenschijnlijk fragiel nekje bevindt zich een breed driehoekig kopje met opvallend grote oren en zeer expressieve ogen.
Daarnaast heeft de Devon Rex een opvallend gekrulde vacht en is zijn karakter bijzonder.


Waar komt de Devon nu eigenlijk vandaan?
Beryl Cox uit Devonshire las een krantenartikel over de Cornish Rex, de gekrulde katten uit Cornwall. Het toeval wilde dat bij haar ook een gekruld katertje was geboren die zij Kirlee genoemd had. Kirlee was in 1960 geboren uit een normaal behaarde boerderijpoes. Waarschijnlijk was zijn vader de kater met gekrulde vacht, die zij wel eens bij de tinmijnen zag rondzwerven.
Zij nam contact op met de fokkers van het Cornish Rex katertje, dat op de bij het artikel behorende foto stond. Deze waren zeer verheugd met dit bericht en overtuigden Beryl Cox om het katertje aan hen af te staan, zodat zij hem konden gebruiken in hun fokprogramma. Het werd echter een teleurstelling toen uit Kirlee met een aantal hybride en gekrulde Cornish Rex poezen alleen gladharige kittens geboren werden. De rexkatten uit Cornwall en Kirlee bleken uit verschillende mutaties te zijn ontstaan.
Er werden toen twee verschillende fokprogramma's opgesteld, de Cornish rex, toen nog gewoon Rex genaamd, heette toen Rex gene 1, de Devon Rex, werd Rex gene 2 genoemd. Vanwege het geringe aantal katten dat voor de fok beschikbaar was, zijn afstammelingen van Kirlee met de Cornish Rex poezen zowel voor de fok van de Cornish rex als voor de fok van de Devon rex gebruikt.
Álle Devon Rexen hebben daardoor ook Kallibunker (de stamvader van de Cornish rexen) in hun afstamming. En de meeste Cornish rexen hebben ook Kirlee als voorvader.
Daarna is voor de opbouw van het ras uitgekruist met Brits korthaar katten, Burmezen, Perzen en Siamezen. Met deze uitkruisingen werd tevens een breed scala aan kleuren en vachtpatronen toegevoegd aan het ras.
In 1967 werd het ras erkend in Engeland.

De Devon Rex in Nederland.
In 1969 kwamen de eerste Devon Rexen naar Nederland. De Deense fokster bracht ze mee naar de internationale kattenshow -georganiseerd door Felikat- in het Beursgebouw in Amsterdam, waar een aantal van haar katten verkocht werden en in Nederland bleven. Onder deze katten waren ook Cornish Rexen en de meeste van deze katten waren van een gemengde Cornish Rex/Devon Rex afstamming.
Een aantal van de Nederlanders die de katten hadden gekocht zijn er mee gaan fokken. Voor dit doel zijn in de daarop volgende jaren ook verschillende Devon Rexen uit Engeland geïmporteerd. In 1979 hebben een aantal fokkers de Rexkatten Club in Felikat opgericht, deze actieve groep van Rexen fokkers en liefhebbers hebben zich ingezet om het ras in Nederland op de kaart te zetten. Vanaf die tijd zijn de Devon Rexen in Nederland meer bekend geworden en kwamen er steeds meer liefhebbers en fokkers bij.


Uiterlijke kenmerken
De Devon Rex is een vrij kleine kat met een slank, stevig gespierd lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam.
De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten.
Op een slanke hals rust een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin een een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De oren zijn bedekt met fijne haartjes. De grote ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst.
De vacht is fikort, fijn gegolfd en zacht, maar voelt wat harder aan dan die van de Cornish Rex en de German Rex, omdat de Devon Rexen zowel een boven- als een ondervacht hebben.
De snorharen en wenkbrauwen zijn gekruld en tamelijk ruig.
Devon Rexen mogen alle denkbare kleuren hebben.

Kittens van Devon Rexen zijn schaars behaard, hun krullige vacht ontwikkeld zich pas later.

Karakter
De Devon Rex is een intelligente kat met een zachtaardig , aanhankelijk karakter. Hij is zeer op mensen gericht en kan er moeilijk tegen om alleen te zijn.
Katten van dit ras zijn heel erg nieuwsgierig en willen graag overal bij betrokken worden. Omdat ze zo intelligent zijn en gericht op hun blikopeners, kun je deze katten allerlei kunstjes leren, zoals het apporteren van propjes papier.
Devon Rexen zijn tot op hoge leeftijd erg beweeglijk en speels. Ze springen en klimmen graag.

Verzorging
De vacht is makkelijk te verzorgen met een babyborstel. Gebruik nooit een harde borstel omdat u de vacht makkelijk kunt beschadigen. Tijdens de ruiperiode kunnen kale plekken ontstaan, maar deze groeien later weer vol.
De Rex heeft veel oorsmeer. Eigenaren en dierenartsen denken in eerste instantie wel eens aan oormijt, maar dat is meestal niet het geval. Maak de oren regelmatig voorzichtig schoon (nooit te diep in de gehoorgang) en gebruik regelmatig een oorcleaner.

De Devon Rex en Allergie
Een wijdverbreid misverstand is dat Rexkatten geschikt zouden zijn voor mensen met een kattenallergie. Dit berust op het feit dat een aantal Rexkattenrassen minder verharen dan katten met een normale gladharige vacht.
Een kattenallergie ontstaat echter niet alleen door de haren van een kat, maar kan ook ontstaan door de huidschilfers, talg, bloed en ontlasting van de kat. Slechts een klein aantal mensen met een kattenallergie blijkt geen of weinig reactie te hebben van Rexkatten, waarbij de mate van reactie kan verschillen per ras en per individueel dier.
Ben je allergisch, dan is het eerst zaak om uit te vinden wat de exacte oorzaak van je allergie is. daarna is het raadzaam alvorens een dier in huis te nemen eens bij fokkers op huisbezoek te gaan om zo te ontdekken of je een allergische reaktie krijgt.

Terug naar “Devon Rex”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten

cron